2015. december 8., kedd

Blogturné #115 - Maggie Stievfater: Kék liliom

Miért: Sorozatfolytatás.

Tartalom: Az álom veszélyes műfaj, ám az ébredés talán még veszélyesebb.

Blue Sargentnek szerencséje volt. Életében először olyan barátokra lelt, akikben megbízhat,

akik nem vetik ki maguk közül. A hollófiúk befogadták őt, és jóban-rosszban kitartanak mellette.

A szerencsével azonban van egy óriási baj, tudniillik forgandó.
A barátaid elárulhatnak.
Anyukád eltűnhet.
A látomásaid megtéveszthetnek.
A magabiztosságod meginoghat.
A The Bulletin így nyilatkozott az Álomrablókról, a Hollófiúk-sorozat előző kötetéről: „mágikus fondorlatok és idegborzoló események bonyolult szövedéke.” A folytatásban ez a szövedék, ha lehet, még áthatolhatatlanabbá válik, egyik ámulatból a másikba ejtve az olvasót. (Könyvmolyképző)


Vélemény: Nagyon nehéz most erről a könyvről írnom, mert bár összességében tetszett, mint ahogyan azt az írónőtől megszokhattuk, annyira lassú a történet, hogy néha szabályosan bealudtam olvasás közben - vagy legalábbis elbóbiskoltam -. Stievfater nagyon ért hozzá, hogy hogyan kell megteremteni a misztikus hangulatot, az biztos, alighanem ez a könyv egyik - ha nem a - legerősebb pontja. Ezért abszolút megéri belevágni és elolvasni.
Mégis, egyre inkább úgy érzem, hogy akármennyire is szeretni akarom ezt a sorozatot, van egy dolog, ami visszavet ebben, ez pedig Gansey. Már az előző rész kapcsán is éreztem - amiről majd később olvashattok értékelést is, reményeim szerint -, hogy bár ő lenne a férfi főszereplőnk, épp az ő karaktere az, ami valósággal megöli a cselekményt. Olyannyira egoista ugyanis, hogy arra már szavakat is nehéz találni. Kötetről-kötetre éreztem meg a súlyát ennek, ugyanis a fiú úgy gondolja, mivel rengeteg pénze van, bárkit megvehet magának - ezt egyébként pont szegény Adam-en szeretné prezentálni -, és éppen ezért mindenkinek alá kellene rendelnie magát neki, és az ő Glendower iránt érzett fanatizmusának. Miért? Milyen alapon érzi ő azt, hogy ezt megteheti?  
Azt hiszem, egyedül azért nem adtam fel ezt a sorozatot, mert bár Gansey kétségkívül idegesítő, Stievfater azért mozgat még mellette olyan karaktereket, akikért megéri folytatni, és továbbolvasni. Ilyen akár Blue is, bár meglepő módon, ő most nem kapott olyan sok szerepet, inkább csak állt a háttérben és figyelt... És a vicc az az egészben, hogy ez nem volt egy rossz megoldás. Nem volt zavaró, hogy ez így alakult. Máskor kifejezetten idegesítő, ha a főhősnő nem csinál semmit, ám Blue nem egy olyan lány, akitől az aktív cselekvést elvárnánk.
Igaz, a lány romantikusnak szánt jeleneteivel nem tudtam mit kezdeni, ugyanis nem nagyon lehet átérezni a közte, Adam, és Gansey között kialakult háromszög súlyát. Nem is értem, mit láthat Blue abban az önző kölyökben, de tényleg - már azon kívül, hogy az első kötetben ő lépett ki a halottak sorából, ugye -. Ettől függetlenül pozitívum, hogy még mindig nem a romantikáé a főszerep, nem dominálja agyon a történetet, sőt, éppen ellenkezőleg.
A másik nagy előnye ennek a résznek, hogy rengeteg jelenet van a két kedvenc karakterem, Adam és Ronan szemszögéből. Ők azok, akiket a leginkább szeretek ebben a sorozatban, így nagyon örültem neki, hogy most megkapták az őket megillető, külön történetszálat, sok közös résszel is.
A történet egyébként nem volt rossz, most éreztem igazán, hogy végre, valahára, két kötetnyi felvezetés után, kezd beindulni a cselekmény.Most már azt lehet érezni, hogy a cselekmény tart valahova, és lassan elérhetjük a tetőpontot, amit én már nagyon várok. Ennek megfelelően relatíve sok új szereplővel bővült a repertoár, én kiemelném Persephonet, de akár Malory professzort is - bár utóbbi nem igazán értem, mit keres ebben a könyvben... Ugyanakkor persze régi szereplők is vissza-visszatérnek, némi nosztalgikus ízt csempészve az utolsó előtti kötetbe.
Összességében várom a lezáró részt, kíváncsian várom, mi lesz a történet vége.



Kedvenc karakter(ek): Adam, Ronan
Gyűlölt karakter(ek): Neeve
Pont: 10/7

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Molnár Edit
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2015
Oldalszám: ?
Sorozat: The Raven Cycle (#3)



Résztevő blogok listája:

12/08 CBooks
12/10 Dreamworld

Nyereményjáték:

Blue családja különleges jósképességgel rendelkezik, és gyakran a tarottkártyák vannak segítségükre. Az állomásokon egy-egy tarottkártya rövid leírását találjátok. Nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába, melyik kártyáról is olvastatok, hogy megnyerhessétek a három Blue Lily, Lily Blue - Kék liliom egyikét..
Figyelem! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni a megküldött e-mailre. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

A mai tarotkártya: A Hold segít a belső egyensúlyod megtalálásában. Ne hagyd, hogy bárki is elvegye a függetlenséged.

1 megjegyzés:

  1. "ugyanis nem nagyon lehet átérezni a közte, Adam, és Gansey között kialakult háromszög súlyát"

    Azért mert nem létezik ilyen háromszög. ;-)
    Azzal kapcsolatban, merre alakul Adam szerelmi élete, egészen más személyre kell figyelni, nem Blue-ra és Ganseyre.
    A magyar fordítás nagy hibája, hogy az angol eredetiben szinte hemzsegő utalások nagy részét sikerült elmismásolni, félrevinni (ami sajnos olykor értelmetlenné tett bizonyos jeleneteket). Az maradt meg, ami túlságosan direkt, több is puszta utalásnál, így nem tud átsiklani felette a figyelem, akkor se, ha az ember nem látja át az összképet. (Pl. Blue Lily, 166. oldal, 2-3. bekezdés, "miközben egyre beljebb hatoltak a pajtában..." stb.)

    VálaszTörlés