2015. december 6., vasárnap

Blogturné #113 - David Levithan: Engedj közelebb!

Miért: Szerettem a Will Grayson, Will Graysont.

Tartalom: Különösen számunkra, akik valamiért mellőzöttnek érezzük magukat, a reflektorfény valóságos bűvkör, mely előcsalogat minket a mindennapok árnyékos oldaláról.

Jól vigyázzatok exbarátok, húzzatok el goromba edzők! Mini Cooper kiáll elétek, és megmondja a magáét – méghozzá dalban!

A Hold me Closer – Engedj közelebb! mérsékelten szabad szájú, szerethető musical-szövegkönyv, melyről először John Green és David Levithan díjnyertes bestsellerében, a Will & Will című regényben esik szó, bővelkedik az őszinte, humoros és harsány, hömpölygő, életteli zeneszámokban.

Mini végre a színpad közepére áll… és semmi sem lesz már olyan, mint annak előtte. (Maxim)


Vélemény: Mivel nem egy hosszú kötetről van szó, azt hiszem, az én kritikám se lesz a leghosszabb, ezért előre is elnézést kérek. Ugyanakkor azt is leszögezném, hogy nem muszáj ismerni az alapjául szolgáló regényt, Tiny története önmagában is élvezhető, bár tény, hogy az "előzménykötettel" együtt adja átl az igazi élményt. 
Kezdjük azzal, hogy szerintem ezt nem kellett volna megírnia David Levithannak. Nem azért, mert rossz lenne a történet, vagy ilyesmi, hanem azért, mert így, önmagában, egyszerűen nem tudott megfelelően bánni a karakterrel. Egészen egyszerűen hiányzott mellőle John Green, hogy kompenzálja Tiny harsányságát, aminek az a végeredménye, hogy az író, akarva-akaratlanul is - valószínűleg az utóbbi -, szabályosan infantilisnek állítja be Tiny Coopert. Ha végigolvasod a könyvet, aminek a felépítése szerintem kifejezetten kreatív, hiszen lényegében Tiny musicaljének a szövegkönyvét olvashatjuk el, arra fogsz rájönni, hogy egészen egyszerűen sok. Egy végeláthatatlan ripacskodásnak tűnik az egész, pedig biztos vagyok benne, hogy Levithan nem ilyen szándékkal írta meg ezt a kiegészítő kötetet. 
Most viszont egy pillanatra hadd szúrjak oda a magyar fordításnak -megint-: Mini Cooper. MIÉRT? Nem lehetett volna ezt az első oldalon egy apró csillagozással megoldani, hogy a tiny picit/minit jelent, és ennyivel letudni az egészet, ahelyett, hogy folyamatosan Mini Cooperként emlegetik, amiről az emberek nagy többségének egy kocsi jut az eszébe? Meg egyébként is, egyszerűen hülyén hangzik. Persze ez mind csak az én saját véleményem, könnyen lehet, hogy másnak tetszett ez a fordítási megoldás, én nem vagyok tőle elájulva, finoman szólva. 
A cselekmény, amely Tiny életét hivatott bemutatni nekünk, vicces dalszövegeken keresztül bontakozik ki a szemünk előtt, bár szerintem ezek a szövegek olykor kissé erőltetettnek hatnak. Nagyon túlzóak, és, mint ahogyan azt Tinytól elvárhatjuk, tényleg csak róla szólnak. Alig egy-két olyan dal ugrik be, ami nem arról szól, hogy vele mi történt, vagy történik éppen, ami persze nem gond, lévén ő a könyvünk főszereplője, de én jobban örültem volna neki, ha a többiek egy picit nagyobb teret kapnak, elvégre az eredeti történetben elég komoly szerepük volt az események alakulásában, míg itt ez alig van megemlítve. 
Mivel az emberek túlnyomó többsége vizuális típus, ezért óhatatlanul is elképzeljük a darabot, mintha csak ott ülnénk a nézőtéren, és épp végignéznénk - erre egyébként a már a szöveg formája is erősen rásegít -. Ugyanakkor, számomra nem volt annyira megnyerő ez a túlon túl giccses látványvilág. Ez viszont nem a könyv értékéből von le, mivel rám ez alapból igaz. Nem vagyok oda az olyan darabokért, amelyek nagyon harsányak, giccsesek, jobban szeretem a visszafogottan előadott dolgokat, annyi csillogással, ami feltétlenül muszáj. 

Kedvenc karakter(ek): Phil
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/6

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Vince Judit Andrea
Kiadta: Maxim Kiadó
Év: 2015
Oldalszám: 232
Sorozat: -


Résztevő blogok listája:

12.06 CBooks
12.08 Dreamworld
12.10 Könyvszeretet
12.12 Media Addict
12.14 Kelly és Lupi

Nyereményjáték:

A musicalek világában maradunk a játék során, hat világhírű színpadi  musicalből mutatunk egy-egy képet minden állomáson, melyekből a filmváltozat is óriási siker lett. A film, illetve színdarab címeket kérjük a rafflecopter doboz megfelelő sorába írni.
Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levelünkre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése