2016. április 7., csütörtök

Blogturné #151 - Cecelia Ahern: A Vétkes

Miért: Megtetszett a fülszövege.

Tartalom: A skarlát betű és A beavatott izgalmas és gondolatébresztő ötvözete a bestsellerszerző, Cecelia Ahern lélegzetelállító regényében.

Celestine North minden szempontból tökéletes életet él. Példás testvér és gyermek, osztálytársai és tanárai kedvelik, és a barátja is lenyűgöző pasi. Egy nap azonban váratlan helyzetben találja magát, és ösztönösen dönt. Szabályt szeg, ez pedig hatással lehet egész életére. Akár börtönbe is kerülhet. Kiközösíthetik, megbélyegezhetik, billogot süthetnek rá. Lehet, hogy Vétkessé nyilvánítják.

Az ismert sikerszerző, Cecelia Ahern fiatal felnőtteknek írt első regényének társadalmában csak az engedelmeseknek van helye, a lázadást csírájában elfojtják. Egy fiatal lány, aki kiáll magáért, mindent elveszíthet. (Athenaeum)



Vélemény: Ha emlékeztek, már a Lehullott csillagok kapcsán is írtam arról, hogy mennyire érződik a könyvön, honnan is merített... Nos, ez a Vétkes esetében sincs másként, bár ezt nem rónám fel neki hibaként. Ahern története olyan, mintha a Beavatott, a Sarklát betű és Éhezők Viadala lenne összegyúrva, egyikből többet, másikból lényegesen kevesebbet merítve. Ilyen például Suzanne Collins sorozatkezdő regénye, amellyel csupán annyi a párhuzama, hogy itt is nagyon komoly szerepet kap a média, de teljesen más értelemben, erről a későbbiekben még lesz szó. 
A regény által vázolt világ hátborzongató, bár nem annyira, mint az Örökké a tiédben, azért itt is vannak nagyon erős, és kifejezetten szívszorító jelenetek. Látni, miként kezelik az emberek a Vétkeseket, vagy épp látni, milyen változásokat indít Celestine-ben a pillanat, amikor azzal szembesül, hogy Vétkessé válhat ő maga is, egy megjegyzem, a mi szemünkkel nézve, nevetséges indok miatt. Jóllehet, a karaktere kezdetben nagyon idegesített, amikor végre beindult a cselekmény, és ennek hála látványosan fejlődni kezdett, azonnal a szívemhez nőtt. Jó volt látni, ahogyan lereagált bizonyos dolgokat. Ugyanakkor meg kell emlékeznem egy másik karakterről is: egy Caddrick nevű fiúról, akinek egyetlen egy mondata van az egész könyvben. Minden más helyzetben csak áll és néz, mint a megbízható állólámpa. Nagyon kíváncsi leszek, Ahern mit hoz ki belőle a folytatásban, mert jelenleg, bár sokat megtudunk az előéletéről más karakter elmondásai alapján, azért még mindig ott van bennem a kérdés, hogy vajon milyen lehet igazából. Remélem, később megtudjuk, mert a maga szótlan módján is elég érdekesnek tűnik, főleg, ha Celestine szívszerelme, Art mellé állítjuk, aki szintén nem egy harsány karakter, de mégis, legalább van némi fogalmunk róla, hogy milyen lehet. Na, nem mintha a YA-regények arról lennének híresek, hogy annyira kidolgozott férfi karakterek lennének bennük, de azért az biztos, hogy Caddrick viszi eddig a prímet, ha épp ennek ellenkezőjéről van szó. 
Emellett, nem mehetünk el szó nélkül Bosco Creavan karaktere mellett sem, aki a Vizsgálóbizottság fejeként, a maga módján nagyon érdekes és értékelhető főgonosz, a vérbeli szemétláda új szinonimája. Nem is emlékszem, mikor fordult elő velem utoljára, hogy egy egész rendszer minden hibájáért egyetlen egy embert voltam képes hibáztatni, de Bosconak sikerült ezt kihoznia belőlem.
A regény nagyon érdekes kérdéseket vet fel a társadalommal, de még az emberi személyiségekkel kapcsolatban is. Erre jó példa az újságíró, Pia, aki szerintem kimondottan egyedi szerepet tölt be a könyvben. Egy olyan réteget képvisel, akiknek elvileg van szavuk a társadalomban, ám valójában csak aprócska bábok egy méretes sakktáblán, ahol a szabályokat a Vizsgálóbizottság hozza, szentesíti és hajtja végre. miközben néhány ember próbálja megtalálni a valódi szólásszabadság felé vezető utat, és kifejezésre juttatni a véleményüket a rendszerrel kapcsolatban. 
A romantika - már ha lehet annak nevezni - elég gyenge lábakon áll, mivel Art és Celestine kapcsolata gyerekcipőben jár. Már elkezdődött ugyan, de nem forrt ki teljesen, és mivel ők maguk is még csak kamaszok, igencsak ingadozó lábakon áll az egész, aminek több bizonyítékát is látjuk a történet folyamán. 
Összességében nem rossz regényt kaptunk, ha el tudsz tekinteni attól, hogy tényleg érezhetően sok mindenből merített, akkor jól fogsz szórakozni rajta. 

Kedvenc karakter(ek):
Gyűlölt karakter(ek):
Pont:

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Kiadta: Athenaeum Kiadó
Év: 2016
Oldalszám: 432
Sorozat: Flawed (#1)


Résztvevő blogok listája:

04.07. CBooks
04.08. Kelly & Lupi olvas
04.09. Deszy könyvajánlója
04.10. Dreamworld
04.11. Zakkant olvas

Nyereményjáték:

Mostani játékunk témája nem éppen a legvidámabb. Olyan szereplőket gyűjtöttünk össze, akik valamilyen jellegzetes heget, jelet vagy billogot viselnek a testükön.
A turné minden állomásán találsz egy leírást egy jelről - az alakjáról, a színéről, a jelentéséről vagy épp a megszerzésének a körülményeiről. Az is lehet, hogy a leírás rögtön egy idézet az adott könyvből!
Semmi más feladatod nincs, mint kitalálni melyik könyv melyik szereplőjéről van szó. Amennyiben többen is kaptak hasonló jelet, bármelyik "áldozat" nevét elfogadjuk. Tehát minden esetben egy címet és egy tulajdonnevet kell a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írnod! (Nem, ezúttal a szerzőket nem kell elküldeni, de ha megteszed, az természetesen nem jelent hátrányt.)
Ha ügyes és szerencsés vagy, megnyerheted a könyv egy példányát!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


A mai személy: Ez a fiú egy villámalakú sebhellyel rendelkezik a homlokán, amit egy, a családját ért támadás során szerzett. Történetét szinte mindenki ismeri, hiszen vagy olvasta a róla szóló könyveket, vagy látta a filmeket, de ha ezeket nem is, legalább egy barátjától mindenki hallotta már a nevét. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése