2016. március 27., vasárnap

Blogturné #150 - Zoe Sugg: Girl Online

Miért: Megtetszett a fülszövege.

Tartalom: A brit kisvárosban élő Penny Porter úgy akarja legyőzni szorongásos rohamait, hogy blogot indít, és ismeretlenekkel osztja meg érzéseit, gondolatait. GirlOnline álnéven bele is vág, de egy szerencsétlen baleset elrettenti a folytatástól.

Penny és családja a karácsonyt New Yorkban tölti, ahol a lány megismerkedik (és fülig beleszeret) egy izgalmas és sármos zenész srácba. Pár nap alatt megfordul velük a világ, Noah a legjobb dolog, ami Pennyvel történhet, és a lány azonnal világgá is kürtöli újdonsült boldogságát a blogon… csak azt nem sejti, hogy ezzel lavinát indít el, és nemsokára több ellensége lesz, mint ahány barátja…
Vajon megbízhatsz a legjobb barátodban, ha a szerelem a tét? És a szerelmedben, ha a boldogság? (Libri)

Vélemény: Mivel semmit sem tudok Zoelláról - már azon kívül, amit a könyvön olvashatunk vele kapcsolatban -, ezért szerintem az a legegyszerűbb, ha egyből a lovak közé csapunk, és megnézzük, milyen is a Girl Online. 
Először is: elképesztően rózsaszín. Szinte csöpög a ráöntött cukormáztól, és mindvégig érezteti veled, hogy ez az egész sztori annyira valószerűtlen, amennyire csak lehet. Máskor is olvashattunk már olyan történeteket, aminek az a központi témája, hogy egy szürke kisegér lány összejön a híres - lehetőleg rocksztár - sráccal. Ez még rendben is van addig, amíg legalább egy pici valóságalapot érzünk benne, de Zoella könyvéből ez teljes mértékben hiányzik. Penny véleményem szerint egy burokvilágban él, amit természetesen a túlon túl tökéletes, megértő, szerető, és fantasztikus szülei teremtettek meg számára, és aminek köszönhetően annyira naiv és szerencsétlen lány lett belőle, hogy ez eleinte még megmosolyogtató, de idővel már egészen zavaró, és irritáló tud lenni. Mondjuk biztosan lesz, akinek éppen ez tetszik majd benne, én inkább kényelmetlenül éreztem tőle magam egy idő után. Aztán ott van még a legjobb barátja, Elliot... aki meleg. És most félreértés ne essék, nem azzal van a bajom, hogy a srác meleg. A problémám azzal van, hogy miért kell minden ilyen karakternek a lehető leglányosabbnak lennie? Miért nem lehet olyan férfi karaktereket írni, akik bár melegek, ez valahogy nem rí le róluk? Mert nem ez az első dolog, ami eszünkbe jut, ha rájuk nézünk? Olyan nagy kérés lenne ez? Néha nem tudom elképzelni, hogy az írónők vajon ennyire szeretik a sztereotipizált meleg karaktereket, vagy csak nem hiszik el, hogy lehetnek teljesen másmilyenek is?
Ez egyébként a könyv többi karakterére is nagyon igaz: mindenki kisarkított képe önmagának. Az egyes szereplők vagy hihetetlenül jók és bűbájosak, vagy elképesztően gonoszak, nincsen átmenet. Ez igaz a főszereplőnk olvasóközönségére is, az egyik pillanatban még imádják Girl Online-t, a következőben pedig gyűlölik.
Már az is, ahogyan Noah és Penny találkoznak, majd gyakorlatilag percek alatt halálosan szerelmesek lesznek egymásba, határozottan furcsa volt. Lehet, én vagyok szkeptikus, de mindig is abban hittem, hogy ilyen nincs. Számomra a meglátni és megszeretni gondolata, mint olyan, teljesen irreális. Főleg, hogy azonnal egy végtelennek tetsző nyáltengerbe fullad az egész, legalábbis addig, amíg Penny haza nem tér, és el nem indul az a bizonyos lavina, amiről már a fülszövegben is olvashattatok.
New York, mint helyszín nem rossz, bár szerintem a könyv nem mutatott meg belőle túl sokat, ebből a szempontból például a Vakrandi a végzettel sokkal jobban tetszett nekem.
Penny és a blogja egy érdekes téma egyébként. Mivel én alapvetően csak könyveket véleményezek a blogomon - eddig egyetlen egy olyan bejegyzés látott napvilágot, ami a saját életemmel volt kapcsolatos -, ezért nem biztos, hogy maximálisan át tudtam érezni a helyzetét. Én magam látom annak a veszélyeit, hogy ha az ember teljesen kiadja magát a blogján - ezt persze Penny is megtapasztalja, hiszen nem csak barátai, hanem ellenségei is lesznek a későbbiekben amiatt, hogy összejött Noah-val -, de szinte biztosra veszem, hogy mivel a főszereplőnk nagyon fiatal, eszébe sem jutott, hogy ezzel megütheti a bokáját, ráadásul ehhez nem kell egy szupersztárral randizni.
Ha valaki egy nagyon édes, nagyon cukros történetre vágyik éppen, nem fogja megbánni, ha elolvassa a Girl Online-t, mert ha épp rossz a kedvünk, fel tud minket vidítani az egyszerűségével, és a hihetetlenségével. 

Kedvenc karakter(ek): Penny, Noah
Gyűlölt karakter(ek): Megan, Ollie
Pont: 10/8

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Lovas Anna
Kiadta: Libri Kiadó
Év: 2016
Oldalszám: 380
Sorozat: Girl Online (#1)


Résztvevő blogok listája:

03.27. CBooks
03.29. Kristina blogja
03.31. Deszy Könyvajánlója
04.02. Dreamworld
04.04. Media Addict

Nyereményjáték:


Ahogy a könyv főszereplője Penny, úgy a turnéban résztvevő blogokon is a híres bloggereké (esetleg híres vloggereké)  a főszerep. Minden blogon találhattok egy kis leírást, és egy képet egy híres és sikeres bloggerről/vloggerről. A te feladatod az lesz, hogy a Rafflecopter dobozba beírd az állomásokon látható bloggerek/vloggerek nevét vagy blogjainak nevét.

Ha ügyes vagy, és jó vagy a bloggerekben, akkor a turné végén megnyerheted a 3 Girl Online egyik példányát.


Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A képen látható vloggert pár hete kezdtem el követni a Youtubeon, ezért nem sokat tudok róla mondani, azon kívül, hogy két csatornája is van - ezek közül az egyik könyvekkel foglalkozik -, és jelenleg Bostonban tanul. Találkozhattok vele még Instagrammon és Twitteren egyaránt. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése