2016. január 16., szombat

Blogturné #135 - Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem

Miért: Akartam adni az írónőnek még egy esélyt.

Tartalom: Írás közben egy csöppet sem fogom vissza magam. Úgy fogalmazok, mintha ő soha nem olvasná el. Merthogy nem is olvassa. Minden egyes titkos gondolatomat, gondos megfigyelésemet, mindent, amit eltettem magamban, belesűrítem egy levélbe. Amikor megírtam, lezárom, megcímezem, majd elteszem a pávakék kalapdobozba.
Ezek nem szerelmes levelek a szó legszorosabb értelmében. Akkor íródnak, amikor már nem akarok többé szerelmes lenni. Búcsúlevelek. Mert miután megírtam őket, nem emészt többé a mindent felemésztő szerelem. Onnantól fogva úgy tudom megenni reggel a gabonapelyhet, hogy közben nem azon jár az eszem, vajon ő is banánnal szereti-e a Cheeriost. Úgy éneklem a szerelmes dalokat, hogy már nem neki éneklem. Ha a szerelem olyan, mint a megszállottság, a leveleim olyanok, mint az ördögűzés. Megszabadítanak. Legalábbis azt kéne tenniük. (Könyvmolyképző)

Vélemény: Ha valaki régebb óta követi a blogot, az tudhatja rólam, hogy finoman szólva nem rajongtam a Nyár-trilógiáért, aminek csak az utolsó részében villantotta meg Jenny Han, hogy azért tud ő többet is, mint amit addig mutatott. Ezért döntöttem úgy, hogy adok neki még egy esélyt, és olvastam el végül A fiúknak, akiket valaha szerettem-et. És nem csalódtam. IMÁDTAM ezt a könyvet. Annyira aranyos, kedves, és a maga módján ártatlan, hogy az szívet melengető. 
Lara Jean egy átlagos tinilány, aki a szerelem elengedésére egy elég egyedi módszert talált ki magának: szerelmesleveleket ír. Nem adja őket postára, de az, hogy leírja a benne dúló érzelmeket, segíti a lezárás folyamatában. Odáig voltam ezért az ötletért, mert nagyon jópofának, és egyébként egy nagyon érdekes ötletnek tűnt - amit kamaszkoromban lehet, hogy nekem is ki kellett volna próbálnom, meg talán vannak még így ezzel egy páran -. Ugyanakkor nem ez a legérdekesebb az egészben, hanem az, hogy valójában nem ezeken a leveleken van a hangsúly, hanem Lara Jean mindennapjain, amik jelentősen megváltoznak, amikor a nővére, Margot úgy dönt, hogy Skóciában folytatja a tanulmányait. A lány pedig próbálja megtalálni a helyét ebben a megváltozott helyzetben - például innentől kezdve elsősorban neki kell vezetnie a háztartást, gondoskodni a kisebb testvéréről, mivel az édesapjuk sokat dolgozik stb -, és eldönteni, hogyan viszonyuljon a testvére barátjához, Josh-hoz, akihez, minő meglepő, őt is egészen gyengéd szálak fűzik, bár ennek szerintem leginkább az az oka, hogy együtt nőttek fel.
Az igazi fordulatot nem szívesen lőném le, de azt elmondhatom, hogy azért Lara Jeant nem csak Josh érdekli. Érdekes látni, hogy valójában mindegyik fiú más és más, nem csak ők maguk, de a nekik íródott levelek is, hogy mit emel ki velük kapcsolatban. Az egyik fiú például azért emlékezetes számára, mert tőle kapta az első csókját, egy másik, mert érthetetlen módon megtetszett neki, és ehhez hasonlók. Talán kijelenthetem, hogy nincs köztük két egyforma.
Bevallom, számomra Margot egyáltalán nem volt szimpatikus. Szerintem egy kimondottan képmutató lány, ami egy ponton be is bizonyosodik róla. Emellett, szerintem még kicsit önző is, de ez az én magánvéleményem. Az, ahogy Josh-hal bánt, kifejezetten megalázó volt. Persze, azért a fiú sem szent, szerintem egy kicsit túlságosan is egyszerű, már-már butácska. Az egyik pillanatban Lara Jean-ért rajong, a következőben Margot-ért, majd megint a középső lányért, és így tovább, és így tovább. Találd már ki mit akarsz, öreg!
A történet egyik fénypontja egyértelműen Peter K. - becsületes nevén Peter Kavinsky -, Lara Jean egyik  korábbi szerelme, aki amolyan szupersztárnak számít az iskolában, és annak megfelelően is viselkedik, ami nem feltétlen tenné szimpatikussá, ez igaz. Ugyanakkor a humora és az, ahogyan Lara Jean-t kezeli, szerintem kifejezetten aranyos, és olykor nagyon vicces is. Imádtam, ahogyan évődtek egymással, valahogy jó volt olvasni. Bár a többség alighanem inkább Josh-ért rajong majd, szerintem Peter a könyv abszolút fénypontja.
Nem feltétlen többször olvasós könyv, de egyszer mindenféleképpen érdemes, hogy az ember a kezébe vegye, ha lehetősége nyílik rá. Azoknak is bátran merem ajánlani, akik hozzám hasonlóan csalódtak a Nyár-trilógiában, mert ez a történet messze felülmúlja azt minden tekintetben. Aranyos, jópofa történet, olykor meglepő csavarokkal, ami az előző sorozatra, nos... egy kicsit sem volt igaz.

Kedvenc karakter(ek): Lara Jean, Josh
Gyűlölt karakter(ek): Margot
Pont: 10/20

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Tóth István
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2015
Oldalszám: 360
Sorozat: To All Boys I've Loved Before (#1)


Résztvevő blogok listája:

01/13 Deszy Könyvajánlója
01/14 Always Love a Wild Book
01/15 Kelly & Lupi Olvas
01/16 CBooks
01/17 Zakkant Olvas
01/18 Letehetetlen
01/19 Dreamworld
01/20 Média-Addict.hu

Nyereményjáték:

A történet szerelmes üzenetei minket is megihlettek!
Ebben a játékban számunkra kedves és emlékezetes szerelmes levelekből gyűjtöttünk nektek részleteket. Arra vagyunk kíváncsiak, melyik könyves szerelmes párhoz tartoznak.
(A páros mindkét tagjának nevére kíváncsiak vagyunk, de nem leszünk szigorúak - keresztnév is elég, a lényeg, hogy egyértelmű legyen.)
Ha megvannak a nevek, már csak be kell őket írnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, és a tiétek lehet a könyv 3 példányának egyike!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyerteseket e-mailben is értesítjük, amennyiben valaki nem jelentkezik 72 órán belül, új nyertest sorsolunk.

A mai levél: “Nem hiszem, hogy ez a levél valaha is a kezébe kerül. Ha mégis, akkor valami szörnyűség történt velem. Egy veszélyes bűnöző akaratom ellenére tart fogva. Kész vagyok szembeszállni vele, de mielőtt megtenném, végre engedelmeskedem a szívem parancsának, és közlöm önnel, hogy szeretem. Ezennel az ön kezébe adom a lelkemet. Önnél jó helyen lesz, bárhogy végződjön is a mai este. Nem tudom, mihez kezd majd vele, de én a világért sem bíznám másra.”

10 megjegyzés:

  1. sajnos akárhogy keresek, nem találok ilyen levelet :( tudnál kicsit segíteni, ha nem nagy kérés?

    VálaszTörlés
  2. jo, akkor nem csak én nem találom.:(

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Annyit tudok segíteni, hogy egy turnés könyvről van szó, a bejegyzésekben sokan áradoztak is erről a levélről.

    VálaszTörlés
  4. Hello! Hát ez a segítség sem sokat segít :(

    VálaszTörlés
  5. nekem se :) de azért köszönöm a segítséget :)

    VálaszTörlés
  6. rengeteg turnés könyv van :)
    kicsit közelebbi segítséget tudsz adni?
    mondatonként is bemásoltam a gugliba, úgy se adott rá más találatot, mint a Te oldalad :D

    VálaszTörlés
  7. most, hogy vége lett, megírod a megoldást?

    VálaszTörlés
  8. Az Edenbrooke volt a megoldás.

    VálaszTörlés