2014. június 15., vasárnap

Blogturné #10 - Kami Garcia: Törhetetlen

Miért: Megtetszett a fülszövege.

Tartalom: A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Kami Garcia Törhetetlen című regénye, a Légió sorozat első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Kennedy veszélyekkel- és szellemekkel teli kalandját!
2014. június 12-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

 Miután Kennedy Waters holtan találja édesanyját, fenekestül felfordul az egész élete. Az ideig meg sem fordul a fejében, hogy a világot valójában a sötét szellemvilág lényei irányítják. Erre akkor döbben rá, amikor egy ikerpár, Jared és Lukas Lockhart betörnek Kennedy szobájába, és elpusztítják azt a veszélyes szellemet, amelynek a lány megölése lett volna a feladata. A testvérektől tudja meg, hogy édesanyja egy titkos ősi szervezet, a Légió tagja volt, melynek célja és feladata a világ megvédelmezése egy bosszúszomjas démontól. És a szervezet öt tagját ugyanazon az estén gyilkolták meg. Most Kennedy-nek kell átvennie anyja szerepét a Légióban, hogy fényt derítsen az igazságra, és hogy életben maradjon. Két másik Légió-tag, Csuhás és Alara segítségével a fiatalok azt a fegyvert keresik, amivel elpusztíthatják a démont. Útjuk során a démon általa irányított szellemekkel is felveszik a harcot. (Könyvmolyképző)

Vélemény: A Törhetetlen Kami Garcia, a Caster krónikák sorozatának egyik szerzője, akinek a Légió sorozat az első önálló könyvsorozata. Az írónő Washington DC közelében nőtt fel, és meglepő módon, először a költészettel foglalkozott, nem pedig prózai szövegekkel. Déli mentalitásából adódóan hisz a teremészetfelettiben, amiben az "átlagember" nem feltétlen. Rendkívül babonás természettel áldotta meg az élet, például sosem aludna 13-as szobában. Imádja a katasztrófafilmeket, és a diétás kólát - hogy a két információ hogy függ össze? Én sem tudom -. Egyébként tanári végzettsége van, tanított is Washingtonban, majd Los Angelesbe költözött, ahol szintén tanítással foglalkozott, majdnem másfél évtizeden keresztül. A mai napig itt él férjével, két gyermekükkel, valamint kutyáikkal - Spike és Oz  -, amiket a Buffy, a vámpírok réme két karakteréről nevezett el.
Nos, egy ilyen hosszabb bevezető után térjünk át magára a Törhetetlenre. Mivel nem ismertem Garcia eddigi munkásságát, olvasás közben nagyon sokszor volt olyan érzésem, hogy egy első könyves szerző művét olvasom éppen. Mivel a már fent említett sorozaton nem egyedül dolgozott, valójában úgy érzem, hogy ez a megállapítás valójában helyes. Hiszen ez első alkalom, hogy teljesen egyedül dolgozhat egy könyvön, és véleményem szerint ez meg is látszódik a munkáján. Ez ugyanakkor nem negatívum, hiszen innen lehet fejlődni. Majd a folytatás kapcsán kiderül, hogy vajon ez sikerül-e neki.
A világfelépítés nekem alapvetően tetszett, jó ötletnek tartom a szellemes vonulatot - és még azt is érdekesnek találtam, hogy hogyan lehet felvenni ellenük a küzdelmet -, ugyanakkor vannak benne logikai hibák, mintha Garcia elfelejtette volna, hogy mit írt néhány oldallal korábban. De, ha nem is felejtette el, akkor viszont a magyarázatot nem mellékelte hozzá. Bízom benne, hogy ez a második részben megváltozik majd.
Kennedy karaktere elég lassan fejlődik, amivel nekem személy szerint nincsen semmi problémám... Kivéve, amikor ez abban nyilvánul meg, hogy a lány időről-időre elismétli, amit mondanak neki, mintha az információ csak így rögzülhetne. Azt, hogy milyen hamar elfogadja az életében beállt változásokat, igazából nem tudom hibaként értelmezni, mert aki csak egy YA könyvet is a kezébe vett, képes ezt elfogadni és túllépni rajta. És megint csak ne felejtsük el, egy egész széria áll Garcia rendelkezésére ahhoz, hogy ezeken a dolgokon változtasson majd. 
Egy dolgot azonban muszáj kiemelnem, ami nekem egyáltalán nem tetszett, ugyanis ez volt az a momentuma a könyvnek, ami felett nem tudtam napirendre térni. Ez pedig nevezetesen a romantikus szál. Meg kell mondanom, hogy az írónő alapötlete ezen a téren is remek, szóval az egypetéjű ikerpár, mint olyan, szerintem kimondottan érdekes és izgalmas helyzeteknek adhat alapot, csakhogy ebben a kötetben igazából semmi igazán érdekeset nem kezd ezzel a koncepcióval, sőt. Igazából elég hiteltelen, és elképesztően gyors az a tempó, amivel felvonultatja ezt a részt, ugyanis számomra egyáltalán nem egyértelmű, hogy Lukas és - különösen - Jared mit szeretnek Kennedyben. Miért szeretnének bele alig néhány nap, esetleg pár hét leforgása alatt? Erre egyszerűen nem tudtam rájönni.
A mellékszereplők terén érdekes, de még kibontatlan karakterekkel találkozhatunk - megjegyzem, nekem Csuhás azonnal a kedvencemmé avanzsált elő, amint megjelent a színen -, akikben én szintén rengeteg lehetőséget látok, remélem, az írónő is hozzám hasonlóan gondolkozik ezen a téren, már ami a hosszú távot illeti.
Ugyanakkor a nyomozós szál engem például lekötött, bár nem voltak benne különösen izgalmas csavarok, ettől függetlenül élvezhetőnek találtam. Szóval, maradjunk annyiban, hogy bár sok pici hiba van ebben a könyvben, mivel a szerző önálló regénye, és egy előző regénysorozatban már nyilván bebizonyította, hogy van benne potenciál, nem szabad leírni. Igenis, érdemes megadni neki az esélyt arra, hogy bizonyíthasson. Ez remélhetőleg a második kötetben sikerül majd neki.

Kedvenc karakter(ek): Csuhás
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 6/10

Alapok: 

Nyelv: magyar
Fordította: Zelei Róbert
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: 292
Sorozat: The Legion (#1) 



Résztvevő blogok listája: 

06.12. - Dreamworld
06.13. - Bibliotheca Fummie
06.14. - Nem harap a...
06.15. - CBooks
06.16. - MFKata gondolatai
06.17. - Deszy Könyvajánlója
06.18. - Könyvszeretet
06.19. - Media Addict

Nyereményjáték: 

Kami Garcia történetében jelentős szerepe van egy titkos társaságnak, a Légiónak. A Légió célja, hogy megvédelmezzék a világot a bosszúszomjas démonoktól, és az azok szolgálatában álló szellemektől.
Most meghívunk benneteket, gyertek, legyetek Ti is a Légió tagjai, és segítsetek a nyomozásban!

Minden blogon találtok egy kérdést, két válasszal. Kattintsatok az általatok helyesnek vélt válaszra, és jegyezzétek fel az alatta rejlő szót. Gyűjtsétek össze az összeset, majd rakjátok ki belőle az idézetet, amit keresünk.
De vigyázzatok! A Légió tagjai nem ismerik egymást, mindenki csak egyetlen társa nevét tudja, így az idézet szavai össze vannak keveredve. Nektek kell rájönnötök a helyes sorrendre.
Továbbá legyetek nagyon szemfülesek, mert a szellemek azon munkálkodnak, hogy eltérítsenek benneteket, és a rossz válaszok mögé is rejtettek el részleteket.

Feladat:

1. Kattintsatok arra a válaszra, ami szerintetek helyes, és jegyezzétek le a talált szót.
2. Rakjátok sorrendbe a szavakat, és a turné végén küldjétek el az idézetet. (Kis- és nagybetűket, írásjeleket nem jelöltük)
3. Hogy nyerési esélyeiteket növeljétek, minden nap beírhatjátok a rafflecopter megfelelő mezőjébe az aznapi kérdésre a választ. (A két megadott válasz valamelyikét!)
4. A kiadó csak magyarországi lakcímre postáz!
5. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem érkezik válasz, új nyertes(eke)t sorsolunk.
Nyomozásra fel!


Casperről, a kis szellemről rengeteg rajzfilmet és filmet készítettek. Melyik két híres színésznő volt már a partnere?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése