2017. december 20., szerda

Blogturné #281- Simone Elkeles: Tönkretett vakáció

Miért: Simome Elkeles.

Tartalom: Forró nyár.

Amikor Amynek az egész nyári szünetet az otthonától távol kell töltenie, minden vakációs terve kútba esik. Egészen addig, amíg meg nem ismerkedik a jóképű és kemény kötésű tizennyolc éves Avival – az egyetlen sráccal, akinek talán nem tud ellenállni. Gyorsan felforrósodik a hangulat közöttük, de mi van, ha Avi csak egy nyári kalandot akar, Amy pedig többet? (Könyvmolyképző)

Vélemény: Jó régen volt szerencsém utoljára Simone Elkeles könyveihez, éppen ezért örültem a Tönkretett vakációnak, ugyanakkor féltem is tőle egy kicsit, mivel ez a könyv, ha jól tudom, az írónő első szárnypróbálgatásainak egyike, és volt bennem némi félsz, hogy nem fogja azt az élményt adni, amit a Tökéletes kémia és folytatásai alapján várnék. 
Viszont, meglepő módon, nekem pozitív csalódás volt a regény, annak ellenére, hogy azért megvannak benne az első regényekre jellemző gyerekbetegségek - viszonylag gyenge karakterek, papírvékony, kiszámítható történet -, de Elkeles már itt is értett hozzá, hogy ezt hogyan tegye szerethetővé az olvasói számára. Ebben nagy szerepe van annak, hogy már itt is meg-megcsillan az írónő humora, amit a Tökéletes kémiában is imádtam. 
Voltaképpen az egész könyv egy hatalmas nyaralás, amikoris főhősnőnknek lehetősége nyílik felfedezni Izraelt - persze úgy, hogy eleinte nem nagyon ugrál az ötletért, hiszen ez azt jelenti, hogy össze lesz zárva az apjával, akit igazából alig ismer -. Jó, bár nem túl részletes leírásokat kapunk - ezért javaslom, hogy néha vegyétek elő a Google képkeresőt, és nézzetek utána pár helyszínnek, mer már a fotók alapján is lenyűgözőek -, viszont az tény, hogy átjön a hangulat a regényből. Noha Amy szemén keresztül látjuk a világot, úgy is fel lehet fogni, hogy ő kalauzol minket végig az országon, persze Avi-val együtt, akibe, jó klisékhez híven, még azelőtt belebotlik már, hogy ténylegesen találkozna vele. 
Mivel egy nyári történetről, kalandról van szó, nem meglepő módon, a fiatalok közötti románc relatíve hamar szárnyakat bont, de ez nem zavart különösebben, hiszen, ha azt vesszük, tényleg be volt határolva az idejük. Ebbe az is belejátszik, hogy Avi-nak, akár csak a többi itt élő zsidó fiatalnak, be kell vonulnia katonának, ami alól nem lehet kibújni, a társadalmuk ezt nagyon komolyan veszi - a belpolitikai helyzetüket figyelembe véve, ez nem annyira meglepő -. Olyannyira nem, hogy egy ismerősöm mesélte, hogy az osztálytársát nem engedték haza egy izraeli osztálykirándulásról, mert betöltötte a tizennyolc évet, és ezért automatikusan elküldték katonának.
Ez persze vet némi árnyékot a hőseink boldogságára, de ettől még szerintem nagyon aranyos történetet kaptunk, szokás szerint. Vicces, könnyed, szerintem a hideg téli estéket is fel fogja dobni. :)  


Kedvenc karakter(ek): Avi

Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/9

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2017
Oldalszám: 224
Sorozat: How tó Ruin (#1)

Résztvevő blogok listája:

12.19 Dreamworld
12.20 CBooks
12.21 Sorok között
12.22 Deszy könyvajánlója
12.23 Könyvvilág


Nyereményjáték:




Izrael nevezetességeit vesszük sorra az állomásokon. Egy-két mondat és a kép alapján találd ki a feladványt és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

A regényben is szereplő helyszín, tömegesen lettek öngyilkosok itt a zsidó családok, mielőtt a római sereg elfoglalhatta volna. Inkább a halál, mint a rabság! A hely kedvelt zarándokhely, árasztja magából a spirituális erőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése