2017. december 6., szerda

Blogturné #272: Julianne Donaldson: Edenbrooke örököse

Miért: Előzménykötet.


Tartalom: Philip Wyndham sohasem irigyelte a bátyját, Edenbrooke leendő örökösét. Inkább lenne a maga szerencséjének a kovácsa, mint hogy a cím és a rang szabta korlátok között éljen. De amikor a bátyja váratlanul meghal, Philip élete is fenekestül felfordul, mivel a körülmények azt követelik tőle, hogy feladja addigi életét. Philip felölti új szerepét, és London legkörülrajongottabb agglegényeként felváltva vergődik a berzenkedés, az unalom és a düh fogságában. Az események azonban váratlan fordulatot vesznek, mert egy este a sors egy fogadóba vezeti, ahol hősünk megismeri a páratlan Marianne Daventryt. (Könyvmolyképző)



Vélemény: Komolyan felmerült bennem a kérdés, hogy szükség volt-e erre az előzménykötetre/novellára. A történetével nincsen semmi probléma, ám annyira rövidke, hogy szerintem erre felesleges volt egy külön részt áldozni, nyugodtan mehetett volna az Edenbrooke elejére. Az egész történet arról szól, hogy Philipnek a testvére halála után egyszer csak a nyakába szakad a Wymdham család vagyona, és az ezzel járó nehézségek. 
Nem tudom, ki mennyire járatos az angol történelemben, de annyit érdemes tudni az arisztokrácia berendezkedéséről, hogy fiúk között nagyon is számít a születési sorrend, ugyanis az elsőszülött fiú örököl mindent. A lovagi rangot (lord, vagy sir megszólítást), a családi birtokokat, és az azzal járó vagyont. A többieknek nincs sok esélyük, vagy papnak állnak, vagy elmennek kereskedőnek, később pedig, nagyjából a történet idejére beépülnek a bürokráciába - mint bankárok, kereskedők, stb -. 
Philip abban különbözik a többségtől, hogy ő nem vágyik a vagyon után. Noha elismeri, hogy a legidősebb testvér, William egy kiállhatatlan alak, nem akar neki rosszat. Majd, amikor a testvére elhalálozik, kissé vonakodva veszi át a szerepét. Ez nem az ő világa, neki nem tetszenek a magukat kellető, gazdag férjre vadászó, sokszor elszegényedett kisasszonykák - vagy épp vénlányok -, meg az a sok képmutatás, amikkel ezek az "rangos" társadalmi események járnak.
Ebben a világban lesz számára egy üde színfolt Marianne. És legyen elég ennyi, mert a könyv is éppen ennyiről szól. Aranyos, de elgondolkodtató, picit drámai de nem árul zsákbamacskát. Donaldson stílusa kifogástalan, a történetvezetéssel sincs semmi gond, de nem lehet róla semmi többet elmondani. 



Kedvenc karakter(ek): Philip
Gyűlölt karakter(ek): William
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv. magyar
Fordította: Molnár Edit
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2017
Oldalszám: 77
Sorozat: Edenbrooke (#0.5)

Zsófi Csigi fényképe.

Résztvevő blogok listája:

12.06 - CBooks
12.07 - Könyvvilág
12.08 - Betonka szerint a világ
12.09 - Dreamworld
12.10 - Deszy könyvajánlója

12.11 - Kristina blogja

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban minden résztvevő blogon találtok egy férfi főhőst valamelyik történelmi romantikus regényből, a ti feladatok annyi lesz, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába annak a könyvnek a címét, amelyben szerepel. Jó játékot! Ne feledjétek, ha velünk tartotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott 3 nyereménypéldány egyikét.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A mai főhős: Rhett Butler

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése