2014. szeptember 9., kedd

Kiera Cass: A palotaőr

Miért: Párválasztó novella.

Tartalom: Néhány fejezet Aspen szemszögéből az Elit című kötetből.

Vélemény: Mint az a rövid fülszövegből is látszik, ennek a novellának nincs olyan komolyabb összefoglalása, mint mondjuk a Hercegnek volt korábban. Sőt, igazából, ha megnézi az ember a novelláskötetet, ott nem is talál semmit erről a történetről, de, akkor most lássuk.
Az események a Halloween-i bál utáni reggelen kezdődnek, és valamivel az egyik támadás után érnek véget, ha jól emlékszem. Ebből is látszik, hogy egy rendkívül rövid időszakot ölel fel, ennek ellenére, mégis, én azt mondanám, hogy kicsit hosszúra sikerült. Nem, mintha ez rossz lenne, hiszen teljesen lényegtelen, kinek a szemszögéből látjuk ezeket az eseményeket, az így is úgy is izgalmas. Gondoljatok csak bele, mi történt Marlee-val. Számomra teljesen mindegy, hányadjára olvasom el ezt a részt, minden egyes alkalommal ugyanazt a dühöt hozza ki belőlem.Ugyanakkor tény, hogy ha valaki figyelmesen olvasgatta az előző részt, akkor ezzel a novellával elképesztően gyorsan lehet haladni, ugyanis a legnagyobb részét megismételt párbeszédek alkotják, elsősorban Aspen és America között.
Ha jól sejtem, ez a novella azt a célt szolgálja, hogy az ember - ha eddig még nem tette meg, akkor - meg tudja kedvelni Aspent is, mint a központi szerelmi háromszögünk harmadik tagját, és ne csak Maxont, akiről a rajongók zöme nyilván ódákat tudna zengeni - nekem ez még nem sikerült, meglátjuk, hogy vajon az Igazi elolvasása után változik-e ez a helyzet. -. Nos, azt nem állíthatom, hogy engem maximálisan meggyőzött volna, de azt el kell ismernem, hogy most már jobban átérzem, és megértem, hogy mi motiválja ezt a fiút. Ez azonban nem jelenti azt, hogy különösebben kötődést éreztem volna felé. Annál is inkább, mert Cass éppen azokra a részekre nem tér ki ebben a rövid szösszenetében, amelyekben tényleg kimondottan érdekes lett volna Aspen reakciója. Vagy, akár jobban kifejthette volna az egykori Hatos és a palota viszonyát. Elvégre, ha belegondolunk, ez a helyzet rengeteg dolgot megváltoztatott benne. Már-már meg merem kockáztatni, hogy új ember lett belőle. A palotában töltött idő pedig, szerintem kimondottan jót tett neki, már, bár az Americával való kapcsolatától én még mindig falnak megyek. Egyszerűen annyira hiteltelenné válik az, hogy ők szeretik egymást, hogy az valami elképesztő. Az első részben még elhittem, hogy képtelenek elszakadni egymástól, és a lány adott esetben képes lenne Aspent választani a herceg helyett, ám mostanra teljesen megkopott ez a fejemben kialakult kép. 
Ami ténylegesen megfogott ebben a novellában, az a néhány csatajelenet volt, amiket Cass itt is vázol, ám ezúttal sokkal kézzelfoghatóbb formában. Ezek a jelenetek valódi izgalmakat rejtenek, és végre nem csak azt követhetjük figyelemmel, amikor a Kiválasztottakat és a királyi család tagjait elmenekítik, hanem azt is, ahogyan a palotaőrök felveszik a harcot a lázadókkal. Itt végre volt miért aggódni, és a körmömet rágni, ezért külön gratulálok az írónőnek.
Aki szereti a sorozatot, ezt a kis kiegészítő novellát is imádni fogja, de azt nem tudom garantálni, hogy képes lesz megkedvelni a mi palotaőrünket.

Kedvenc karakter(ek): -
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 8/10

Alapok: 

Nyelv: magyar
Fordította: Gázsity Mila
Kiadta: GABO kiadó
Év: 2014
Oldalszám: 111
Sorozat: The Selection (#2.5)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése