2016. november 19., szombat

Blogturné #205 - Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak

Miért: Szeretem az írók nagy részét.


Tartalom: Az Ajándékba adlak néhol torokszorító, máshol humoros történetei hagyományos ünnepeket örökítenek meg, de korántsem hagyományos szereplőkkel és helyzetekkel. David Levithan, többek között az Egy másik nap világhírű szerzője, egy eszeveszett karácsonyról ír, amelyben egy srác Mikulásnak öltözve próbálja meglepni barátja kishúgát. A félreértések és bonyodalmak elkerülhetetlenek, de mit szól majd a család, ha kiderül, hogy a Mikulás idén valójában szerelmet vallani jött?

Gayle Forman, aki az Itt voltam című regénnyel szerzett több millió rajongót, Sophie és Russell világába enged bepillantást, ahol a kívülállás erény is lehet, és egy apró csoda akár szerelmet is hozhat az iskola falai közé.

Noel súlyosan allergiás a diófélékre, Mags majdnem a biztos halálból hozza vissza. Minden évben együtt ünneplik a szilvesztert, de vajon van-e a más a barátságon túl is a számukra? Rainbow Rowell, az Eleanor és Park és a Fangirl népszerű írója négy varázsos éjszaka történetét meséli el. (Libri)


Vélemény: Ha valaki az ünnepek közeledtével szeretne karácsonyi hangulatba kerülni, de még nem tudja, hogyan is kezdjen hozzá így hirtelen, szerintem nyugodtan előkaphatja ezt a Stephanie Perkins által szerkesztett kis novelláskötetet, mert ha nem is az összes történet, de a legnagyobb hányaduk remekül megidézi a karácsony szellemét.
Azonban nem szeretném nektek az egész kötetet bemutatni, mert lássuk be, kicsit sokáig tartana, viszont fel szeretném hívni a figyelmeketek néhány novellára. Vagy azért, mert nagyon tetszettek, vagy adott esetben épp azért, mert sokkal kevésbé, mint vártam. A nevekkel, sajnos lehet, hogy bajban leszek, ezért előre is bocsánatot kérek. 
Szóval, a legelső novella Rainbow Rowell tollából született, és, bár a stílusa hasonlít az Eleanor és Park-hoz, a történet maga messze-messze elmarad annak színvonalától, bár ennek talán éppen a hossz az oka, hiszen az írónőnek valószínűleg nem volt rá elegendő tere, hogy megfelelően kibontsa a karaktereket, akiket ezáltal igazán megkedvelhettünk volna. A novella Mags és Noel kapcsolatát mutatja be nekünk, egy egyébként érdekes módszerrel: a két gyerekkori legjobb barátot olyanformán vázolja fel előttünk, hogy mindig szilveszterkor találkozunk velük, stílusosan ugyanabban a házibuliban, de minden évben valami más történik. Arról nem sokat tudunk meg, hogy vajon a köztes időszakban mi történt velük, de talán nem is annyira lényeges. Az már korán kisül, hogy Noel egy eléggé furcsa figura, de neki ez valahogy jól áll, legalábbis Mags szerint, Nekem az volt a benyomásom, hogy a kiskamasz Noel szimplán lökött, de a fiatal felnőttel már talán hajlandó lettem volna barátságot kötni. Mindenesetre, az biztos, hogy nincsenek benne nagy csavarok, igazából a szilveszteri hangulat az, ami elviszi a hátán az egészet, de még egyszer mondom, én személy szerint Rowell-től sokkal többet vártam volna, valami mélyebb mondanivalót, ami a már fent említett regényében abszolút megvolt. 
Egy másik novellát - aminek csak a címére emlékszem, az írónő neve, sajnos, ha megszakadok se jut eszembe, leginkább azért, mert még sohasem hallottam róla korábban -, A hercegnő és a rókát csak azért szeretném kiemelni, mert szerintem egyenesen borzasztó volt. Lassan tizenöt éve falom a könyveket, vagy talán még több is, de csak nagyon ritkán találkozom olyan történetekkel, ahol konkrétan nem tudom megfogalmazni, hogy miről is olvastam, és vajon mi lehetett annak az értelme. Nem tudom, hogy vajon az írónő töbi könyve is ilyen-e, de én ettől egyszerűen sírógörcsöt tudtam volna kapni. Annyira emlékszem belőle, hogy egy fiú és egy lány ülnek egy szobában, ajándékokat bontogatnak, ja, és a lány édesanyja börtönben van. Slussz. Ebből a könyvből nekem hiányzott a karácsonyi báj és szépség... Ritkán érzem úgy, hogy egy történet nem nekem szól, de erre a novellára ez hatványozottan igaz.
Az abszolút kedvencem Jenny Han novellája volt, aki a Minden fiúnak, akiket valaha szerettem-mel végül belopta magát a szívembe, bármennyire is hihetetlennek tűnt ez a Nyár-trilógia tükrében. Ebben a novellájában az tetszett, hogy bár messze ez a legrövidebb az egész kötetben, annyira aranyos, és összeszedett, hogy azzal azonnal levett a lábamról, annak ellenére, hogy a főhősnőnk, Natalie, igencsak szerencsétlen leányzó benyomását kelti olykor. Ő nem más, mint a Mikulás örökbefogadott lánya, és mint ilyen, számára teljesen természetes, hogy manók között él az Északi-sarkon, és a maga módján kiveszi részét a munkából. Egy nap elkíséri az apukáját, és egy nem várt találkozásban lesz része. Engem az fogott meg ebben a történetben, hogy egyrészt, a rövidsége ellenére is könnyen érthető, jópofa kis történet, ami, bár meglepően rózsaszín, nem gyomorforgató módon az, inkább csak amolyan aranyosan. Kissé elvont, de mégis szerethető történet. 

Kedvenc karakter(ek): -
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/9

Alapok:

Nyelv. magyar
Fordította: Greskovics Eszter
Kiadta: Libri Kiadó
Év: 2016
Oldalszám: 472
Sorozat: -


Résztvevő blogok listája:

11.15. Könyvvilág
11.19. CBooks
11.20. Sorok között

11.21. Dreamworld

Nyereményjáték:

Karácsony további napjain mit adott az igaz szerelmem? Minden állomáson találhattok egy képet, amelyen azt láthatjátok, mit is kapott a blogger az adott napon. A ti feladatotok pedig az lesz, hogy minél pontosabban, amit láttok. Ha elég cselesek vagytok, egy dal dúdolása sokat segíthet! A helyes megfejtők között pedig kisorsolunk három darabot a Libri kiadó által felajánlott Ajándékba adlak kötetekből!


Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. Rafi:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése