2015. október 29., csütörtök

Blogturné #94 - Robyn Schneider: Egy új élet reménye

Miért: Megtetszett a fülszövege

Tartalom: A fiatal Ezra Faulkner hisz benne, hogy mindenkire vár egy tragikus fordulat – azután történik meg minden, ami igazán fontos. Az ő tragédiája nem sokáig várat magára: egyetlen pillanat, és a fiú mindent elveszít. Egy cserbenhagyó gázoló egy rendkívüli estén törte össze Ezra térdét, a sportkarrierjét és a társasági rangját. Így kerül Ezra a bálkirályjelöltek élmezőnyéből a kirekesztettek asztalához, és így találkozik Cassidy Thorpe-pal, az új lánnyal. Cassidy senkihez sem fogható Ezra eddigi ismerősei közül. Irigylésre méltó könnyedséggel veszi az akadályokat, ragyogóan intelligens, és feltartóztathatatlanul repíti magával Ezrát egy végtelen kalandra. Ám miközben Ezra fejest ugrik az új kihívásokba, az új barátságokba és az új szerelembe, megtanulja, hogy a könyvekhez hasonlóan vannak emberek is, akiket félre lehet érteni. Fel kell tennie magának a kérdést: ha már történt egy tragédia, amely olyan sok mindent elrabolt tőle, mit veszíthet, ha még ezzel nincsen vége a balszerencsének? (Maxim)

Vélemény: Számomra ez a könyv az újrakezdésről szól. Tudom, ez így nagyon banálisan hangzik, de tényleg így van. Nem tudok belőle mást így első nekifutásra kiemelni belőle, mert nekem ez a legmaradandóbb vonása az egész történetnek. 
Az újrakezdés témán belül is leginkább arról, hogy az ember még a legszörnyűbb tragédiák után is képes talpra állni, és folytatni, nem számít, mi történt. Ezt azonban nem feltétlen Ezrán tapasztalhatjuk meg, hanem az egykori legjobb barátján, Tobyn. Az, ahogyan az ő története kezdődik, talán egy kicsit morbid egy mezei YA-regényhez képest - én legalábbis alaposan meglepődtem rajta, szinte a tablet is kiesett a kezemből -, de ő a legjobb példa arra, amit fentebb írtam. Lehet, hogy a tragédia nyomot hagyott a személyiségén, hiszen ha belegondolunk, ez elkerülhetetlen, de mégsem lett belőle agyhalott, vagy őrült, pedig az se lett volna túl nagy csoda. 
Az azonban megdöbbentett, hogy Ezra ezután eltávolodott a legjobb barátjától... Mintha szégyellte volna, hogy egy olyan emberrel barátkozik, akivel ennyire súlyos dolog történt. A történet elején egy egoista, csak a saját hírnevével törődő srácot ismerhetünk meg, majd bekövetkezik az ő tragédiája - ami persze nem annyira tragikus, inkább csak végtelenül szomorú -, és jöhet a 180 fokos fordulat az életében. Nem lehet könnyű rájönni, hogy az állítólagos baráti köröd csak addig tolerál, amíg tehetséges sportoló vagy, utána azonban mintha már nem is léteznél a számukra. Ez azonban szerintem nem annyira megható. Éppen ezért, bár tény, hogy Ezra története is érdekes, én jobban örülnék egy Toby szemszögű  novellának, de akár egy egész kötetnek is. Most pedig térjünk vissza Ezrához. 
Egyszerűen imádtam az új Ezrát, és éppen azért nőtt a szívemhez - és egy hatalmasat a szememben -, mert már nem volt tökéletes, és így sokkal de sokkal emberibbé vált a szememben. Esendő, de szerethető karakter, aki a legváratlanabb helyen találja meg a maga újrakezdésének lehetőségét. 
Cassidy karaktere, akárcsak Tobyé, az élet szeretetére hívja fel a figyelmünket, és szerintem ez egy nagyon jó üzenete az egész regénynek. A romantika, ami közte és Ezra között kialakul, szintén nagyon emberi, és rendkívül aranyos, nekem többször is mosolyt csalt vele a számra az írónő, mivel Cassidy mindig kirángatja a még önsajnálatra hajlamos fiút a komfortzónájából.
Igazából sokkal többet nem is nagyon akarok írni magáról a történetről, mert ez tipikusan az a fajta, amit muszáj elolvasnod ahhoz, hogy átéld a varázsát. Azonnal magával fog ragadni, amint beindul a cselekmény, mert Schneider lebilincselően jól ír, és tényleg remek történetet, és még annál is remekebb karaktereket sikerült megalkotnia. Én személy szerint már régen nem éreztem ilyen erős kötődést egy regény szereplőihez, és nagyon jó volt ezt az élményt újra átélni, amikor velük együtt izgulhatok azért, hogy a sorsuk jobbra fordulhasson. 
Nem tudnám csak adott korosztálynak, vagy csak fiúknak, esetleg csak lányoknak ajánlani ezt a könyvet, szerintem mindenki talál majd benne egy vonzó vonást, ha a kezébe veszi, és elmerül a könyv világában. Hiszen mindannyiunkkal történtek már olyan tragédiák az életben - nekem például a két nagypapám elvesztése volt ilyen -, amik után nem nagyon tudtuk elképzelni, hogy hogyan fogunk túllépni rajta. Ez a könyv segíthet erőt meríteni, éppen ezért mindenkinek csak ajánlani tudom! 

Kedvenc karakter(ek): Ezra, Cassidy
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Bihari György
Kiadta: Maxim
Év: 2015
Oldalszám: 368
Sorozat: -


Résztevő blogok listája:

10.29 CBooks
10.30 Dreamworld
10.31 Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték:

Ezra gyerekkori legjobb barátjának életében egy csúnya baleset hozza el a törést - volt a hullámvasút előtt, és a hullámvasút után.
A játékunkban most egy kissé félelmetes irányt veszünk: minden idők legbrutálisabb hullámvasút-baleseteiről olvashattok rövid leírást, mellé egy képet is kaptok a kérdéses vasútról. A Ti feladatotok pedig az, kitaláljátok, hol történt a baleset. (Elfogadjuk a park nevét és a várost is.)
Tanulság: vigyázz, mire szállsz fel! Figyelem! A nyertes jelentkezését az értesítéstől számított 72 órán belül várjuk! A kiadó csak Magyarország területére postáz.

2. állomás: 2010 júniusában a hullámvasút egy kabinja meglazult, majd elszabadult, és nekiütközött a többinek. A balesetben 6 ember vesztette életét és sokan megsebesültek. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése