2015. október 30., péntek

Blogturné #95 - S. J. Watson: A másik én

Miért: Megtetszett a fülszövege.

Bevezető: Az Athenaeum Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik S. J. Watson  A másik én című regénye. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és fedezzük fel együtt az online chatszobák titkos világát, amely fenekestül felforgatja egy brit családanya életét és kizökkenti őt a gyászból. A út több veszélyt tartogat, mint azt elsőre az ember gondolná.
Az út első napjára 2015. október 24-én kerül sor, majd ezt követően másik három blogger segítségével ismerhetitek meg a Julia élete körüli bonyodalmakat. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - egy példány az A másik én című könyvből.

Tartalom: Végzetes vonzerő… online.

Milyen mélyen ismerhetsz meg egy másik embert? Meddig mennél el azért, hogy kiderítsd az igazságot valakiről, akit szeretsz?

Amikor Julia, a harmincas éveiben járó, látszólag átlagos életet élő brit családanya megtudja, hogy húga brutális gyilkosság áldozata lett, nincs nyugodalma, amíg meg nem leli a gyilkost. A kutatás azonban hamarosan saját, bűnös érzéki vágyainak felfedezésébe csap át. Miután megismerkedik egy veszedelmes idegen férfival az interneten, elveszíti önmagát… az uralmat a tettei felett… és talán mindent. Rendületlen válaszkeresésével pedig veszélybe sodorja a házasságát, a családját, sőt, az életét is.



Vélemény: Ez volt életem első pszicho-thrillere, ezért nem igazán tudom, hogy megállja-e a helyét a műfajon belül, avagy sem, de azt el tudom mondani, hogy engem nem győzött meg arról, hogy több hasonló könyvet kellene elolvasnom a közeljövőben. És éppen ezért sem tudom majd nektek úgy ajánlani a könyvet, ahogy kellene, mert fogalmam sincs, hogy a maga nemében jó-e vagy rossz, ezért inkább arról írnék, hogy rám milyen hatással volt ez az egész.
Nagyon nehéz olvasmány, ezt muszáj már a legelején leszögeznem ezért én nem is ajánlom bárkinek, inkább azoknak, akik nem sajnálják az időt arra, hogy folyamatosan agyalniuk kell olvasás közben, különben belealszik, mert olyan, mintha nem szólna semmiről. Sokszor meg kellett állnom olvasás közben, és félretenni, mert olykor úgy éreztem, hogy annyira mélyre húz
Lehet, hogy ez követelmény, lehet, hogy nem, de annyira lassú az egész könyv, hogy az el nem tudom nektek mondani. Több tíz oldalakat lapozhattam volna át olvasás nélkül, akkor se maradtam volna le semmiről, mert ezek nem a cselekményt gördítették előre, hanem Julia önimádatáról és egyben önsajnálatáról szóltak. Homályosabbnál homályosabb utalásokkal van tele az egész regény, ami biztosan lekötheti egyesek figyelmét, de nekem végig olyan érzésem volt tőle, hogy az egész csak lóg a levegőben, és kész... Ilyen például a regény elején említés szinten megismert Marcus, akiről csak a regény legvégén tudjuk meg, hogy miért fontos úgy egyáltalán, és azért ezt kivitelezni komoly művészet. 
Ennél a nőnél rosszabb főszereplőt egyébként keresve se találhatott volna ki az írónő, mert nagyjából annyira viselkedik életszerűen, mint egy darab tégla. Annyira ellentmondásos az egész nő, hogy az már komolyan mondom, művészet. Az egyik pillanatban még kesereg a húga elvesztése miatt, a következőben már pasikat hajt fel az interneten. Értem én, hogy alapvetően kezdetben nem azért teszi, mert ártani akar a családjának, hanem pont ellenkezőleg, de aztán hamar átbillen valami egészen másba a dolog, és ez már adott esetben visszataszítóvá válhat az olvasó szemében.Ilyen például az, amit Lukas-szal leművelnek... Én nem tartom magam prűdnek, de azért van egy határ, amit nem hiszem, hogy valaha át akarnék lépni, hát, Julianak sikerült. Annyira pofátlan az egész, hogy komolyan úgy éreztem néha, a fejemet a falba fogom verni miatta. 
Az alaptörténettel egyébként nem lett volna semmi bajom, de ezt fele ekkora terjedelemben is el lehetett volna mondani, egy sokkal élvezetesebb formában, még ha alapvetően az írónő stílusa tetszett is... de ez a rétestészta-efektus inkább ártott  regénynek az én szememben, mintsem használt.  
Arra egyébként nagyon jól felhívja az ember figyelmét, hogy internetes ismerkedés akár veszélyes is lehet, mivel kiszámíthatatlan, hogy ki is ül valójában a chatszoba túloldalán. Persze az nem Szentírás, hogy minden netes társkeresőn jórészt beteg állatok vannak - hiszen mindenki tud pozitív példákkal szolgálni, amikor az ilyesmi kifejezetten jól sült el -, de ettől még a veszély sajnos tényleg ott van, és mindenkinek vállalnia kell a kockázatot. 

Kedvenc karakter(ek): -
Gyűlölt karakter(ek): Julia, Lukas
Pont: 6/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Gellért Marcell
Kiadta: Athenaeum Kiadó
Év: 2015
Oldalszám: 568
Sorozat: -



Résztevő blogok listája:

10/29 Kristina blogja
10/30 CBooks

Nyereményjáték:

Julia életében nagy szerepe lesz az internetnek, azon belül is az online chatszobáknak, a randi és/vagy közösségi oldalaknak. Húga halálának körülményei után kutatva a nyomok egy bizonyos oldalra vezetik őt, ahol megismerkedik egy vonzó és titokzatos idegennel. A feladatotok az lesz, hogy a blogokon lévő leírások alapján kitaláljátok, hogy melyik olyan közösségi oldalra gondoltunk, aminek nagy befolyása van vagy volt Magyarországon. A közösségi oldal nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. Nyomozásra fel!
Ha kitaláltátok mind a négy közösségi oldal nevét, esélyetek nyílik megnyerni az Athenaeum Kiadó által felajánlott A másik én című regény egy példányát!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A mai oldal:
Egy közösségi hálózat, amely okostelefonon történő fényképek és rövid videók megosztásán alapul. A felhasználók fényképeket és videókat tölthetnek fel, amelyeket különböző művészi hatású effektekkel/szűrőkkel láthatnak el, feliratozhatják, beállíthatják a készítés helyét, majd ezt követően megoszthatják másokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése