2014. december 8., hétfő

Blogturné #35 - Holly Black: Fekete szív

Miért: Az Átokvetők-sorozat utolsó része.

Bevezető: Cassel Sharpe a szélhámosok szélhámosa, a harmadik részhez érve már tudjuk ezt. De még soha nem volt ilyen fontos, hogy jól lavírozzon a két oldal között - a kérdés csak az, hogy melyik a jó oldal? Melyik a jó választás? Létezik egyáltalán jó oldal vagy akármerre indul, fájdalom és bűn vár rá?
Most utoljára invitál titeket turnéra a Blogturné Klub az Átokvetők sorozattal, december 7-e és 10-e között négy állomáson keresztül olvashattok még Casselről, Liláról és a többiekről, mielőtt elbúcsúzunk tőlük. És búcsúzóul azért még egy kötetet nyerhettek a befejező Fekete szívből.

Tartalom: Cassel Sharpe pontosan tudja, hogy bérgyilkosnak használták, de próbál megszabadulni a múltjától. Próbál jó útra térni annak ellenére, hogy a családjában számos hivatásos szélhámos is van, és ezért a hazugság és megtévesztés mindennél természetesebb számára. Próbálja a helyes megoldást választani, bár a lány, akibe szerelmes éppen az, akit ha van egy kis esze, messze elkerül. Próbálja meggyőzni magát arról, hogy az lesz a legokosabb, ha a Szövetségiek rendelkezésére bocsátja a képességeit annak ellenére, hogy a kormány képviselőiben egész életében ellenséget látott.
Ugyanakkor miközben az édesanyjának bujkálnia kell, a szerelme éppen arra készül, hogy csatlakozzon a maffiához, ráadásul korábban titokban tartott részletek kerülnek napvilágra, a jó és rossz közötti határvonal egyre jobban elmosódik. Amikor pedig a Szövetségiek arra kérik Casselt, hogy éppen azt tegye, amivel kapcsolatban megfogadta, hogy soha nem teszi még egyszer, már csak saját magára hagyatkozhat, hogy eldöntse, mi a szélhámosság, és mi az igazság. Ebben a veszélyes játékban, amiben a saját élete a tét, lehet, hogy kénytelen lesz mindennél kockázatosabb szerencsejátékba fogni – ezúttal a szerelméért. (Könyvmolyképző)

Vélemény: Az első szó, ami eszembe jut erről a befejező részről, az az, hogy részletekben gazdag. Annyi különböző szálat mozgat az írónő, hogy az embernek komolyan oda kell figyelnie olvasás közben, ha nem akar lemaradni. Csak, hogy néhány példát mondjak: Cassel és a szövetségiek viszonya, Cassel és Lila, Cassel és a családja, Cassel és a zsarolási ügy. És még tudnék sorolni néhányat. Mindig akad valami, amivel a fiúnak foglalkoznia kell, és ezeknek néha nem is kellene, hogy közük legyen hozzá. 
Persze, ebből is kitűnik, hogy minden esemény középpontjában a főhősünk, Cassel áll, ráadásul minden egyes történetszálban egy másik oldalát ismerhetjük meg egy kicsit jobban. Számomra a legérdekesebb a szerelme és a választott út összeférhetetlensége miatt kialakuló konfliktus volt a legizgalmasabb, igaz, én mindvégig azért drukkoltam, hogy ne legyen happy end. Nem tudom, miért, de én nem tudtam elképzelni, hogy egy ilyen kapcsolat boldog véget érhet, amikor a világ összes létező körülménye összeesküdött ellenük. Ráadásul nem ők az egyedüli páros, akik gyakorlatilag megállás nélkül drámáznak. 
Sam és Daneca sem jobbak, de én épp ezt szerettem bennük. Emberiek voltak a reakcióik - még, ha néha túlzónak éreztem őket -, és a feszültség, ami Daneca átokvető mivoltja miatt lépett fel kettejük között, a barátaikra is kihatott. Ez egy remek húzás volt Black részéről, mert ha belegondolunk, ez mindig így van. Ha egy baráti társaságban egy pár szakít, akkor arra mindenkinek reagálnia kell valamiféleképpen, hiszen nem hagyhat minket hidegen. 
Az egész könyv egy érzelmi hullámvasút, éppen ezért, a korábbi kötetekben megszokott, kissé morbid humor itt már nem igazán jelenik meg. Helyette azonban kapunk rengeteg izgalmas történetszálat, meglepő csavarokat, egy lendületes, magával ragadó cselekményt, és egy ezek miatt letehetetlen könyvet. Ha összehasonlítjuk az első és a harmadik kötetben szereplő Casselt, ég és föld lesz a különbség, mivel a fiú élete gyakorlatilag 180 fokos fordulatot vett. Rám például ez a szemmel látható változás nagyon mély benyomást tett, bár, hogy miért, arra még nem jöttem rá, mert én nem feltétlen szeretem a jellemfejlődéses történeteket - javarészt azért, mert sok esetben úgy érzem, hogy a változás nagyon is félresiklott -, de ez remekül lett kitalálva.
Lila... Ő igazából nem fogott meg. Nem rossz női karakter, de egy kicsit sem tudtam együtt érezni vele. Mindenki a saját szerencséjének a kovácsa, mondjuk így, és ez alól ő sem kivétel. Csak azért, mert ő apuci lánya, nem feltétlen lesz megérthető és elfogadható minden cselekedete.
Összességében egy érdekes trilógiával volt dolgunk, aminek, bár az első része kétségtelenül vontatott volt, a második résztől kezdve már egy izgalmas és érdekes történettel operált, ami egy szerintem frappáns, és picit meglepő, de jó lezárást kapott, igaz, szerintem pont a vége miatt nem teljesen kizárt, hogy ne legyen újabb folytatás egyszer, valamikor. Én bízom benne, hogy lesz még rá esély.

Kedvenc karakter(ek): Cassel
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Császár László
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: ?
Sorozat: Curse-Workers (#3)



Résztvevő blogok listája: 

12.07. - Deszy könyvajánlója
12.08. - CBooks
12.09. - Könyvszeretet
12.10. - Dreamworld

Nyereményjáték:

Az Átokvetők sorozat harmadik részére már megismerhettük ezeket a nagyon is egyedi szereplőket. Ki így, ki úgy látja a világot.
A mostani játékban az lesz a feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik szereplő mondja az adott idézetet a könyvben. Négy állomás négy idézettel és négy szereplővel. Hajrá!
Ha ügyesek vagytok, tiétek lehet a Fekete szív egyik példánya.


Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén szállít, az értesítő e-mailre pedig 72 órán belül várjuk a válaszokat.

A mai idézet: 

“– Hiszen majdnem lerángattad a fejéről a parókáját! Ráadásul fényes nappal! Nem gondolod, hogy ezért tartozol neki? Különben is azt mondtam, hogy a Sharpe & Yu Nyomozóiroda még mindig magáénak tekinti az ügyet.”


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése