2014. július 10., csütörtök

Blogturné #11 - Joss Stirling: Storm és Stone

Miért: Blogturné.

Tartalom: A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Joss Stirling - a Lélektársak sorozat szerzője - legújabb regénye, a Storm és Stone. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenegy bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Raven izgalmas kalandját!

2014. július 3-tól mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Az előkelő bentlakásos iskola borostyánnal borított falai között korrupció, botrány és egy összeesküvés baljós hálózata rejtőzik.
Az Amerikából jött Raven Stone-nak feltűnik, hogy valami nagyon nem stimmel. Először is ott vannak a titokzatos eltűnések. Aztán a tanárok hazugságai.
És most pedig a halálos fenyegetések…
A nyugtalanító történéseket csak tovább bonyolítja a rejtélyes Kieran Storm feltűnése, akinek nemcsak az agya penge, de a teste is döglesztő.
Raven érzi, hogy beleszeret a fiúba, de megbízhat olyasvalakiben, akiről szinte semmit sem tud? (Manó Könyvek)

Vélemény: Így a kezdet kezdetén egy igen komoly negatívumot tudnék kiemelni ezzel a könyvvel kapcsolatban, ami nem az írónő hibája, ez pedig a magyar fordítás. Mivel a blogturnék miatt az utóbbi időben nagyon sokat olvasok magyarul, nem igazán szoktam a fordításra figyelni - észre se venném, szerintem, ha annyira rossz lenne -, de most még nekem is szemet szúrt, hogy ebben a kötetben ez nem sikerült valami jól. Sok olyan mondat volt benne, ami számomra abszolút magyartalannak hatott. Persze, nem mindig volt ilyen érzésem, de amikor igen, akkor néhány percre félretettem, és inkább valami mással foglalkoztam.
Nos, nem tudom, a többiek hogy voltak vele, de engem egy mozzanat fogott meg igazán ebben a történetben, az pedig Raven és az iskolatársai kapcsolata. Eddig nem sok olyan könyvhöz volt szerencsém sajnos, ami a bullying fogalmával foglalkozik - még ma sem tudom, hogy ennek a szónak mi lehet a magyar megfelelője, de én leginkább iskolai zaklatásként tudnám bemutatni -. Amikor elkezdtem olvasni, eszembe sem jutott, hogy egy ilyen, alapvetően a detektívkedésre épülő YA-regényben, ahol elvileg egyáltalán nem ezen van a hangsúly, ekkora teret kap majd ez a téma. Ehhez képest nagyon sok olyan jelenetet kapunk, amelyek bemutatják, hogy mennyire ellenségesen állnak a gazdag szülők csemetéi Ravenhez, aki ösztöndíjasként került az iskola falai közé.
A két főszereplővel nem voltak különösebb problémáim, sőt, külön értékeltem, hogy Raven egzotikusabb származású főhősnőre sikeredett, igaz, ennek viszonylag kevés jelét látjuk a könyvben - de példának okáért a borítón is megjelenik -. Ráadásul, mint arról korábban is volt szó, ő aztán rengeteg pofont kapott már az élettől ebben az iskolában, ennek ellenére nem adta fel, még akkor sem, amikor más már sírva csomagolt volna, és ezt szerettem benne egyébként.
Viszont Kieran... Nem tudom, ki, hogy lesz vele, de engem nem igazán fogott meg. Persze az alapvető szimpátia megvolt a részemről is, mivel mégis csak egy művelt karakterről beszélünk - ami egyébként nekem nagy gyengém -, de valahogy mégsem éreztem azt, hogy "Úristen, kell nekem!".
Talán azért van ez, mert nekem már megvan az ideálom, ha az ilyen kém-detektívfélékről van szó.  Tizenkét-három éves lehettem, amikor olvastam Anthony Horowitztól Az első bevetés című könyvet, és nekem azóta Alex Rider az abszolút kedvencem. Ennek talán az volt az egyik oka, hogy Alex nagyon érett a korához képest, már talán túlságosan is - ebben például abszolút hasonlítanak Kieran-nal. Csak, míg egyiküket egy cég képezte ki arra, ami később a hivatásukká vált, addig ez Alex esetében a nagybátyja közreműködésének volt köszönhető. Az MI6 pedig csak learatta a babérokat. Egyébként a történet alapkoncepciója nagyon hasonlít a sorozat Veszélyes iskola című részére, ahol szintén egy bentlakásos iskolában történnek ehhez nagyon hasonló esetek, de ott a tényleges történet, majd az ügy megoldása teljesen más jellegű.
A történet vége igen kiszámítható, szinte már a rejtély felgöngyölítése közben sejteni lehet, mire megy ki az egész cselekmény, ez azonban kétlem, hogy mindenkit zavarna.  A humor nem rossz, Joe karakterén nagyon jókat lehet derülni. Mégis, összességében ez a könyv nem ad olyan komoly élmény. Egy könnyed, nyári kikapcsolódásnak oké, de többet nem érdemes várni tőle.

Kedvenc karakter(ek): Raven, Joe
Gyűlölt karakter(ek): Hedda, Gina
Pont: 6/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Kiss Enikő Hajna
Kiadta: Manó Könyvek Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: 328
Sorozat: -

Résztvevő blogok listája: 

07.05. - Roni olvas   
07.06. - Könyvszeretet 
07.07. - Zakkant olvas   
07.08. - Insane Life
07.09. - Nem harap a...
07.10. - CBooks
07.12. - Dreamworld
07.13. - Media Addict



Nyereményjáték:

Mostani játékunk során a nyomozásé lesz a főszerep! Ha velünk tartotok, Ti magatok is vérbeli detektívekké válhattok, ráadásul 2 szerencsés játékos gazdagabb lehet egy Storm és Stone könyvvel is.

Egy bűnöző menekülés közben elhullajtott néhány aktát, melyen híres könyves és filmes detektívek, ügynökök, kémek és nyomozók legfőbb ismertetői szerepelnek. Derítsétek ki, hogy kiket rejthetnek a leírások, majd ha már mindet megtaláltátok, azok segítségével rakjátok össze a bűnöző nevét, hogy minél előbb elkaphassuk őt.

Feladat:

1. Lájkoljátok a Manó Könyvek és a Blogturné Klub facebook oldalát.
2. Találjátok ki, kiket rejtenek a leírások, és a neveket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Mindegyik mező kitöltése kötelező!)
3. Töltsétek ki a közös blogon található keresztrejtvényt, hogy a pirossal jelölt fősor kiadja a bűnöző nevét. Ezt a nevet pedig írjátok be a rafflecopter erre kijelölt mezőjébe. (Kötelező!)
4. A hiányzó betűket a közös blogon keressétek.

Nyomozásra fel!

7 megjegyzés:

  1. Hát erre még nem jöttem rá ._.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A megoldásra gondolsz? :D Pedig szerintem ez lehet az egyik legkönnyebb állomás. :)

      Törlés
    2. Ismét elolvastam a bejegyzést és végül rá jöttem xdd Néha ki szúrja a szemem XD

      Törlés
    3. Megmondtam, hogy nem bonyolult. :D

      Törlés
  2. én sem jöttem rá azóta sem... pedig már csak ez az egy hiányzik.:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hidd el, nem bonyolult. :) Ha valaki végigolvassa a bejegyzésemet, rá kell, hogy jöjjön. :D Ennél többet nem tudok segíteni, sajnos.

      Törlés