2018. július 3., kedd

Blogturné - Amy Plum: Álomcsapda


Miért: Amy Plum. Második felvonás.

Tartalom: Álmokat ​kértek. Rémálmokat kaptak.

Az emberek többsége könnyen elalszik.

Ez azonban elérhetetlen álom Cata, Fergus és még öt fiatal számára, akik ezért önként részt vesznek egy forradalmian új orvosi kísérletben. Álmatlanságuk olyan súlyos, hogy a kezelés, amit eddig csupán egyetlen tesztalanyon próbáltak ki, az utolsó szalmaszálat jelenti számukra. Ám a béta-csoport esetében a teszt a legkevésbé sem a tervek szerint alakul…

Röviddel azután, hogy a hét fiatalt elaltatják, katasztrófa történik. A fiatalok egy közös álomvilágban találják magukat, és mivel nem emlékeznek a kísérletre, azt se tudják, hogyan kerültek oda.

Míg ennek megpróbálnak a végére járni, iszonyú felismerésre jutnak: csapdába estek egy olyan világban, ahol megelevenednek a legvadabb rémálmaik. A tudatalatti álomvilág irtózatos szörnyei, a múlt elfeledettnek hitt vérfagyasztó titkai kínozzák a kis csapatot. Ismeretlenül is ki kell tartaniuk egymás mellett, hiszen a borzalmakkal csak így nézhetnek szembe.

Ha nem jönnek rá, hogyan küzdjék le az álmaikat, sose fognak felébredni. (Insomnia)


Vélemény: Megesik, hogy az ember csak azért vág bele egy könyvbe, mert korábban már olvasott az adott írótól, és azt annyira utálta, amennyire csak lehet. Viszont, belekezd az alkotó egy másik sorozatába, hogy lássa, vajon van-e fejlődés a kettő között. Esetemben éppen ez történt. Még évekkel ezelőtt, amikor elkezdtem angolul olvasni, elolvastam Amy Plumtól a Die for Yout. És elmondhatatlanul rossz volt!!!! Érződött rajta a Twilighwannabeség, tele papírvékony karakterekkel, konkrét, másolt jelenetekkel, és egy borzasztó stílussal.
Most azonban itt van az Álomcsapda, ami több évvel azután a tragédia után jelent meg, és büszkén mondhatom, hogy a különbség ég és föld. De tényleg. Már az a tény is meglepett, hogy ehhez a könyvhöz, legalábbis az elejéhez mindenféleképpen kell egy gyomor, mert elég durva álomjelenetek vannak benne. Nekem megfordult a fejemben, hogy ezek után nem kellene továbbolvasnom a könyvet, ugyanis nem szeretem az ilyesmit, de erőt vettem magamon, és folytattam, ami egy remek döntésnek bizonyult. 
Bár a történetben hét inszomniás fiatalról van szó, akiket egy orvoscsapat próbál kezelni, három karakterre koncentrálunk elsősorban - akik saját szemszöget is kapnak, egyébként -: Cata és Fergus, két beteg, illetve Jaimie, aki az orvosokat és a munkát figyelő rezidens. 
Sajnos, a kísérleti módszer miatt, amit két orvos dolgozott ki, a fiatalok kómába kerülnek, és csapdába esnek egy véget érni nem akaró rémálomban. Voltaképpen összekapcsolódnak a legnagyobb félelmeikből táplálkozó rémképek, és egy új, kifacsart, közös világot hoznak létre, amiben boldogulniuk kell, amíg "odakint" meg nem találják a megoldást. 
Szerintem ez az alapötlet nagyon pofásra sikerült, ugyanakkor tény és való, hogy a könyv elég lassan indul be. Eleinte teljes homály, hogy mi is történik igazából, már azon kívül, hogy adott nekünk ez a sok álmatlanságtól szenvedő gyerek, akiknek más vágyálmuk sincs, csak, hogy végigaludhassanak egy éjszakát. Ez még önmagában talán nem túl érdekes, de amikor kapunk egy képet arról, hogy ki miért nem képes erre, az helyenként elég szívszorító tud lenni.
Bár a könyv nagyon izgalmas, és sokszor hátborzongató, én úgy gondolom, hogy ehhez nagyon komoly hangulat kell. Éppen ezért, nem tartom kizártnak, hogy keveseknek fog tetszeni, de nekik alighanem örök favorit lehet. 



Kedvenc karakter(ek): Cata, Jaime
Gyűlölt karakter(ek): az orvosok
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Bikics Milán
Kiadta: Insomnia Könyvek
Év: 2018
Oldalszám: 332
Sorozat: Dreamfall (#1)


Résztvevő blogok listája: 

07.01 Kelly és Lupi olvas 
07.03 Cbooks 
07.05 Sorok között 
07.07 Spirit Bliss

Nyereményjáték:


Filmeket keresünk, amikben jelentős szerepet kapnak az álmok. Minden állomáson találtok egy képet, ami alapján be kell azonosítani a filmet. A rafflecopter doboz megfelelő sorába a film címét kérjük magyar vagy angol verzióban.A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése