2019. április 22., hétfő

Blogturné - Melinda Taub: Veronai szerelmesek

Miért: Rómeó és Júlia. 

Tartalom: Bár ​Rómeó és Júlia halálával „borús béke” köszönt Veronára, a Montague-k és Capuletek közötti ősi viszály ismét kiújul – alig telik el két hét, és a két ház tagjai ismét a nyílt utcán csapnak össze. 
Escalus herceg az újabb „patvarkodó viszály” láttán úgy dönt, hogy a két tehetős család kibékítése csakis egy Capulet és egy Montague házassága révén lehetséges. A Montague-házból az elhunyt barátját gyászoló agglegényre, Benvolióra esik a választása, a kiszemelt ara pedig a Capulet-ház Rozalinja, Rómeó egykori szerelme. A fiatalok megboldogult unokatestvéreikkel ellentétben nem táplálnak gyengéd érzelmeket egymás iránt, ám a közös cél – hogy oltár elé járulás nélkül véget vessenek a városban dúló viszálynak – egyesíti őket. Csakhogy Rómeóhoz és Júliához hasonlóan Rozalin, Benvolio és a herceg számára is hamar világossá válik, hogy a békéhez vezető út nehézségekkel van kikövezve, és hogy Veronában a legváratlanabb helyeken sarjadhat szerelem. 

Titkos találkák, romantika, a család becsületéért vívott párbajok – e sodró lendületű történet méltó tisztelgés Shakespeare előtt. (Könyvmolyképző)

Vélemény: Aki már régóta követi a blogot, tudhatja rólam, hogy nagyon szeretem Shakespeare Rómeó és Júliáját, nem feltétlen a romantikája, hanem sokkal inkább a tragikussága révén. Most pedig Melinda Taub továbbgöngyölíti a történet folyamát, két olyan szereplőt tolva előtérbe, akik az eredetiben alig játszottak szerepet: Benvolio és Rosalin. Előbbi Rómeó barátja, távoli rokona míg az utóbbi az a lány, akiért kezdetben bolondult a Montague fiú. 
Bevallom, eleinte nagyon rossz ötletnek tartottam, hogy éppen ez az a kettő, akit összehoznak ebben a történetben, miközben, ha józanul belegondolok, ki más jöhetett volna szóba? De ettől még tartom, hogy kezdetben nem illettek egymáshoz. Rosalin természete, bár illemtudó, mégis heves természet, míg Benvolio sokszor sztoikus nyugalommal figyeli a környezetét, miközben  küzd a saját gyászával, amit a barátai elvesztése okozott neki. Bár az ellentétek vonzzák egymást, itt kezdetben mintha kioltották volna egymást, és ez a történet előrehaladtával változott volna meg. Egészen pontosan akkor, amikor megjelenik egy közös ellenségkép, vagyis az a gyilkos, aki halomra öli mindkét család tagjait, látszólag teljesen érthetetlen okból. 
A nyomozás az, ami közel hozza őket egymáshoz, és minél jobban megismerik egymást, úgy jönnek rá, hogy a másiknak megvannak a maga értékei. Ebből is leszűrhetitek, hogy bizony, a könyv rendkívül lassan halad előre, ám szerintem ez nem zavaró, sőt, illik az egészhez. Talán épp azért, mert az eredetiben rendkívül gyorsan követik egymást az események, itt valahogy jól esik ez a lassúság. 
Ami számomra igazán érdekes volt, hogy Taub olyan karaktereket bont most ki, akikről korábban a létezésükön kívül nem sok minden derült ki. Például ilyen Lady Capulet, vagy a dajka, de az igazi meglepetést maga Escalus okozta, aki viszont, szerintem ebben a feldolgozásban indokolatlanul meg van fiatalítva. Értem a célját, de nekem nem igazán működött, mivel a herceget éppen az érettsége és komolysága tette naggyá a Rómeó és Júliában, erre itt olykor egy meggondolatlan, hirtelen felindulásból cselekvő fiatalembert láthatunk. 
A lassú építkezés ellenére, én úgy gondolom, hogy egy izgalmas könyvet kaptunk, ami, bár nem ér fel az alapműhöz (nekem például az Árnyak hercege sokkal jobban tetszett), de hangulatában nagyon hasonló, ami be tudja rántani az olvasót, ha szereti a középkori hangulatot. 

Kedvenc karakter(ek): Benvolio, Rozalin, Livia
Gyűlölt karakter(ek): Lady Capulet, Paris
Pont: 10/8

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2019
Oldalszám: 360
Sorozat: -


Résztvevő blogok listája:

04. 22 - CBooks
04.24. - Deszy könyajánlója
04.26 - Sorok között
04.28 - Dreamworld
05.01 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Rómeó és Júlia adaptációkkal ismerkedhettek meg. A ti feladatotok az lesz, hogy az oldalon található színész/színésznő fotója alapján megmondjátok, melyik karaktert alakították az adott feldolgozásban. Írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába a színész, valamint a karakter nevét, így lehetőségetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt! Jó játékot!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése