2015. július 30., csütörtök

Blogturné #72 - Darynda Jones: Második sírhant

Miért: Jó volt az első rész.

Tartalom: Charley Davidson, a halál szexi angyala visszatér, hogy újabb fergeteges kalandjaival és sziporkázó poénjaival mindenkit levegyen a lábáról! Vajon sikerül megfejtenie a titokzatos körülmények között eltűnt Mimi rejtélyét? Beteljesedik forró szerelme a Sátán szívdöglesztő fiával? Na és mi történik a mennyország kapuját ostromló démonokkal? (Athanaeum)

Vélemény: Kicsit olyan érzésem volt olvasás közben, mintha egy átvezető kötettel lenne dolgom, éppen ezért, néha úgy gondoltam, hogy nem olyan jó, mint az első rész, de végül a sok apró pozitívum képes volt annak a szintjére emelni a szememben.
Egy negatívumot azonban hadd említsek - ami, mint kiderült, csak nekem nem tetszett -, ez pedig a férfi főszereplőnk, Reyes. Az első részben kedveltem, de most valahogy szabályosan az idegeimre ment. Talán azért, mert szokatlanul erőszakosnak, főnökösködőnek éreztem a hozzáállását, annak ellenére, hogy mint tudjuk, nincs jelen fizikális formájában, amire persze próbál helyzetkomikumot építeni az írónő, de mivel ezt már ellőtte az Első Sírhantban, itt feleslegesnek és erőltetettnek éreztem az ilyen jeleneteket. Ugyanakkor furcsa volt számomra, hogy Charley olykor milyen erőszakos volt vele szemben. Persze nem fizikálisan, hiszen esélye sem lenne a Sátán fiával szemben - ez evidens -, de annyira próbálta ráerőltetni a saját igazát a másikra, hogy már olykor nekem lett volna kedvem lekeverni neki egy sallert, hogy ugyan hagyja már békén Reyest. 
Az egész kötetről elmondható egyébként az erőltetettség, bár én inkább az erőltetett menethez hasonlítanám a dolgot. Nem arról van szó, hogy annyira vontatott és unalmas lenne, hogy már nem is köt le, hanem nagyon látszik rajta, hogy csak amolyan tölteléknek szánja Jones, és a majd a harmadik részben akar dobbantani valami igazán naggyal és érdekessel, ám addig ennyivel be kell érnie a kedves olvasóknak, és várni a harmadik részt, mint a Messiást. 
Érezhetően siet - és még ennek ellenére is képes néha igazán belassulni a cselekmény -, el akar érni egy bizonyos pontig - ami nyilván a regény végén csúcsosodik ki -, így néha kimondottan felszínesnek tűnt a történet. A krimi szál ennek ellenére engem most jobban lekötött, mint az előző kötetben, mert sokkal komplexebb, érdekesebb volt. Tetszett, ahogy egy nő eltűnésétől eljutottunk valahova egészen máshova, s ez jelentette az ügy megoldását. 
A humor most nem volt annyira erős, vagy csak nem ütött akkorát, mert már az első részben is megszokhattuk, hogy Charley olykor kész poéngyárnak képzeli magát, és minden egyes félmondatában igyekszik elsütni valamilyen poént. Bizonyos szituációkban ez nagyon jópofa, és feldobja a könyvet, ám egy drámainak szánt jelenet közben, hát... nem is tudom. Olyankor inkább mondanám morbidnak, mint viccesnek.
A világfelépítés kibővítésének és árnyalásának ötlete és megvalósítása nagyon tetszett, azt hiszem, ez volt a legnagyobb pozitívum ebben a részben. Én kíváncsi vagyok, hogyan és miként fog működni a démonok világa, erről ugyanis egyelőre nem sok minden derült ki a számunkra.
Ha valaki szerette az első részt, okvetlenül érdemes folytatnia a sorozatot, mert biztos vagyok benne, hogy ahogy az írónő fejlődik, egyre érdekesebb és jobb történeteket fogunk viszontlátni Charley kissé ferde szemüvegén keresztül.

Kedvenc karakter(ek): Cookie
Gyűlölt karakter(ek):-
Pont: 7/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Varga Krisztina
Kiadta: Athanaeum Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: 448
Sorozat: Charley Davidson (#2)


http://2.bp.blogspot.com/-Yx9aqlL2fHs/VbiPrVtC8cI/AAAAAAAAD6c/BIdYpp35Zls/s1600/sirh.png

Résztvevő blogok listája:

07.23 Függővég ~ sorozat értékelés, 5+1 ok, amiért ajánljuk
07.24 CBooks
07.25 Insane Life ~ borítók 1.
07.26 Könyvszeretet - Első sírhant
07.27 Könyvszeretet - Második sírhant
07.28 Függővég - Interjú Angyallal
07.29 Insane Life ~ borítók 2.
07.30 CBooks

Nyereményjáték: 

Charley képessége a halottak szellemeinek észlelésén alapul, és a sorozatban nagy szerepet kap a Nagy Kaszás is. Nektek a mostani játékban a feladatotok a különböző vallások és hiedelemvilághoz tartozó halálos végzet, halálistenek, esetleg halál démonok beazonosítása. Minden állomáson találtok egy kis utalást az adott “halálról” és ha van róla jellegzetes ábrázolás, akkor azt is megtaláljátok.

(Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.)

A mai isten tulajdonképpen nem egy kimondott személy, hanem egy csoport. A lelkek őreiként, és kaszásokként is emlegetik őket, tehát lényegében szerepük igencsak kettős. A japán kultúra - és egyértelműen a popkultúra - szerves részét képezik, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy több anime, illetve manga is készült ezeknek az istenségeknek a főszereplésével. Ezek közül én a legismertebbeket emelném ki: Bleach és Death Note. Teljesen másként közelítik meg ezt a témát, másként is ábrázolják ezeket az isteneket, de a nevükön ez nem változtat. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése