2015. július 27., hétfő

Blogturné #70 - Clint Hill - Lisa McCubin: Mrs. Kennedy és Én

Miért: Szeretek memoárokat olvasni.

Tartalom: Amikor Clint Hillt, a titkosszolgálat ügynökét beosztották a first lady, Jacqueline Bouvier Kennedy védelmére, az ügynök először unalmas teadélutánokra és őszhajú asszonyok társaságára gondolt. De miután találkozott a first ladyvel, annak szépsége, kedvessége, intelligenciája, bájos humora, gyönyörű alakja és különleges szelleme azonnal magával ragadta.
Clint négy éven át Jackie oldalán szolgált Kennedy elnökségének kezdetétől: jelen volt John és Patrick születésénél, Patrick tragikus halálánál, a Kennedy család nyaralásain, Aristotle Onassis-szal való forró találkozásánál, az elnök meggyilkolásánál, és az azt követő szomorú időszakban is. Felejthetetlen történetek, megdöbbentő események, izgalmas, intim részletek, egy férfi különleges élettörténete, aki a világ legizgalmasabb munkáját végezte annak a nőnek az oldalán, akit az egész világ szeretett, s akire túl hamar szörnyű tragédia árnyéka vetült. (Könyvmolyképző)

Vélemény: Nem hiszem, hogy ezzel a könyvvel kapcsolatban érdemes lenne spolierről beszélni, hiszen lényegében egy memoárról van szó, amelyben az amerikai titkosszolgálat egyik ügynöke emlékszik vissza arra, milyen volt az elnök feleségének védelmét szolgálni az 1960-as években, amikor Kennedy hatalomra került, ráadásul katolikusként, ami akkoriban egyedülálló volt az amerikai elnökök sorában. 
Ugyanakkor, szerintem érdemes megemlíteni, hogy ez a könyv nem a tipikus memoárok közé sorolandó, hiszen, bár Clint Hill szemszögéből látjuk az eseményeket, a visszaemlékezés nem róla, hanem Johnathan Fitzgerald Kennedy feleségéről szól. Ez most kicsit furcsának tűnhet, de Jaqueline gyakorlatilag a hatvanas évek Diana hercegnőjeként van bemutatva, s nem véletlenül.
Valóságos tömeghisztéria bontakozott ki, valahányszor megjelent valahol. Hogy mivel váltott ki ilyen komoly hatást az amerikai közvéleményben, hogy szó szerint megőrültek érte? Nos, Jackie, ellentétben Eisenhower elnök feleségével, Mamie-val nagyon fiatalon lett first lady, hiszen alig múlt harminc éves, ráadásul a  férje megválasztása idején gyermeket várt, amivel gyakorlatilag felhívta a figyelmet a család fontosságára, anélkül, hogy erről tudott volna. Clint ügynök egy lenyűgözően energikus nőként emlékszik vissza rá, akinek ugyanakkor a legnagyobb vágya nem a hírnév és a nyilvánosság előtt való végeláthatatlan szereplés volt, hanem az, hogy a gyermekeinek nyugodt életet biztosítson - már amennyire ez a körülményekhez képest lehetséges volt -.
Azt hiszem Jaqueline Kennedyt a lelki ereje és a kitartása tette olyan különlegessé. A memoárt végigolvasva kitűnik, hogy bizony egyáltalán nem volt könnyű élete, annak ellenére, hogy egy igen jómódú család gyermekeként nőtt fel, s mint ilyen, páratlan lehetőségekkel rendelkezett az életében. Ám még ez sem óvta meg őt például több gyermek, majd pedig a férje elvesztésétől. Komoly lelki terheket rótt ki rá az élet, s ő mégis képes volt talpon maradni. Ráadásul nem szállt el attól, hogy ő lett az Amerikai Egyesült Államok first ladyje. Sőt, éppen ellenkezőleg. Sok esetben ezt inkább átokként élte meg, mintsem áldásként, hiszen le kellett mondania a privát szféráról is. 
Mivel a hangsúly rá és az őt érő hatásokra lett helyezve, sajnos elég keveset tudunk meg Clint Hillről, akinek voltaképpen köszönhetjük a rengeteg fényképet és ezt a bőséges visszaemlékezést. Az azonban kitűnik, hogy milyen komoly áldozatot jelentett az ügynökök részéről - s jelent nyilván a mai napig -, ha az elnök, vagy a first lady testőrségébe lettek beosztva. El sem tudom képzelni, milyen nyomasztó lehet ez egy ügynök házastársának és gyermekeinek, akik csak nagyon ritkán találkozhatnak így, hiszen a testőrök addig ébren vannak, és addig tartózkodnak a védendő személy mellett, ameddig csak szükséges. Itt, a pihenő, mint olyan nem létezik, s azt sem mondhatnám, hogy akkoriban olyan fú de busásan megfizették volna őket.
Hill ügynök és Jackie Kennedy kapcsolata igencsak egyedülálló, hiszen érezhetően közel kerültek egymáshoz az eltelt évek alatt, na nem romantikus értelemben, persze. Sokkal inkább egy erős lelki kötelékről, egy lassan elmélyülő barátságról beszélhetünk, aminek mi sem jobb bizonyítéka, minthogy Clint Hill Kennedy elnök halálát követően is a nő mellett maradt, mint testőr, holott ez nem lett volna kötelező a számára.
Egy egyedi hangulatú, érdekes memoárról van szó, amit a beletűzdelt rengeteg fénykép tesz még érdekesebbé, ugyanis ezek a források tovább árnyalják a korszakról, és az amerikai adminisztráció működéséről kialakult képet az olvasó fejében. Ha valakit érdekel az ilyesmi - vagy éppenséggel Diana-rajongó - Jaqueline Kennedynek is adhat egy esélyt. Nem fogja megbánni.

Kedvenc karakter(ek): Mrs. Kennedy, Caroline
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Lénárd Henrik
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2015
Oldalszám: ?
Sorozat: -

https://lh5.googleusercontent.com/NCJG4hbp3beTuuGOOKhNuqd0BnhxiQHgHmvo6MFpAv4dag_320AUSvc1NXjxtchGeb__QFlO74kDdNzFF65v2HgvL6jtgCHzx2R7odStpOD9DYeqe-9_Q0a8dFY5MI-sJC0XQlo

Résztvevő blogok listája:

07.21. - Media-Addict.hu
07.24. - Szembetűnő
07.27. - CBooks
07.30. - Tekla könyvei

Nyereményjáték: 


A Kennedy gyilkosság alapjaiban rázta meg Amerikát. A filmvásznon azóta gyakran feltűnt Jacqueline Kennedy alakja. Minden blogon találtok egy képet a Jacqueline-t alakító színésznőről. A ti feladatotok, hogy kitaláljátok, ki van a képen, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik filmben szerepelt a színésznő Jacqueline Kennedyként. A google jó barát ;) Egy könyvet sorsolunk, az e-mailre kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok, különben újra kell sorsolnunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése