2018. szeptember 28., péntek

Blogturné - Tricia Levenseller: A kalózkirály lánya

Miért: Megtetszett a fülszövege.

Tartalom: Bőven lesz még idő, hogy jó alaposan elagyabugyáljam, miután megszereztem, amiért jöttem.

A tizenhét éves Alosa kapitány titkos küldetésre indul, hogy megszerezze a legendás kincshez vezető ősi térképet. Szándékosan elfogatja magát az ellenséggel, ugyanis át akarja kutatni a hajójukat. Alosa könnyedén kifogna a könyörtelen kalózlegénységen, ha nem állna az útjába a fiú, aki elfogta – a meglepően agyafúrtnak bizonyuló és aljas mód jóképű elsőtiszt, Riden. Persze nincs mitől tartani, ugyanis Alosának van néhány trükk a tarsolyában, és egyetlen magányos kalózhajó nem állhat a kalózkirály lányának útjába. (Könyvmolyképző)


Vélemény: Sok jót hallottam erről a könyvről, külföldön nagyon dicsérték, és talán nem is teljesen alaptalanul, de azért le kell szögeznem, hogy ez a regény távolról sem nevezhető tökéletesnek. Egyik másik karakter már-már karikaturisztikus - például a már majdnem miss picsa szinten hisztis Draxen kapitány -. 
A történet szerint elrabolják Alosa-t, a retteget kalózkirály lányát, aki azonban, mint kiderül, épp ezt akarta, ugyanis nagy erőkkel keres valamit, amire az apja igényt tart. Jó ötlet, hogy a történet jelentős része voltaképpen egyetlen helyszínen, az Éjvándor nevű hajón játszódik, bár azzal, hogy a hősnőnk sokszor kénye-kedve szerint járkál, mert annyira zseniális, nem mindig érződik az a bezártságérzet, amit az ember egy tengeren haladó hajóhoz párosítana, szerintem, főleg fogolyként.
Alosa olykor elképesztően nagyra van magával, amire nem mondom azt, hogy nincsen semmi alapja, hiszen az apja kitanította, de ettől még vannak pillanatok, amikor ez átmegy idegesítőbe. Főleg, amikor összehasonlítgatja magát másokkal, és valahogy mindig oda lyukad ki, hogy ő bárkivel elbír. És, most nagyon vulgáris leszek, de ezt muszáj kiadnom magamból: ALOSA EGY KIK*RT MARY SUE, nem tudja elviselni a gondolatát sem, hogy esetleg hibázhat, szóval naná, hogy minden úgy van beállítva, mintha a körülötte mozgó emberek minden egyes tettét előre látta volna, és fel lett volna rá készülve. Lehet, hogy ez csak engem zavart, de sokszor már csak a szememet forgattam, hogy ne már... Az meg, ahogy  a származását és a képességeit kezelte, engem idegesített. Felesleges ködösítések után egyik pillanatról a másikra kicsapta minden kártyáját, én meg már csak forgatni tudtam a szemeimet. 
Riden cuki, bár a motivációit kedvem lenne megkérdőjelezni. Ő egyszerre tud nagyon bátor, és rettenetesen elesett lenni, ami egy elég fura kombináció. Azt hiszem, még kicsit kiforratlan, hiszen sokban hagyatkoznak egymásra a testvérével, ami nem probléma, de azt az érzést keltette bennem, hogy olykor nem tud önálló döntést hozni. Amikor meg mégis... nos, az nem mindig sül el jól. 
Az a vicces, hogy a kalózkirály sokáig fel sem bukkan a könyvben, csak úgy beszélnek róla, mint a nagy és félelmetes férfiról, ami ad neki egy misztikumot, bár olykor a rejtélyessége már-már a komikum határát súrolja, szerintem. Viszont, amikor végre felbukkan, az tényleg hatásos. 
Összességében vannak jó ötletek ebben a könyvben, de sokszor szerintem már feleslegesen túlmagyaráz, és ezerszer körbejár dolgokat. Szerencsére, a romantikát nem viszi túlzásba az írónő, épp annyi van benne, ami egy kalózregényben még épp elfér, és nem válik rózsaszínné és idegesítővé. Ugyanakkor, talán kicsit sokat vártam ettől a könyvtől, szóval most reménykedem benne, hogy a folytatás sokkal jobb lesz majd. 

Kedvenc karakter(ek): Riden, Theris
Gyűlölt karakter(ek):  Draxen
Pont: 10/8

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Szabó Krisztina
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2018
Oldalszám: 288
Sorozat: Daughter of the Pirate King (#1)


A képen a következők lehetnek: szöveg

Résztvevő blogok listája:


09.21 - Értékelés - Deszy könyvajánlója
09.22 - EXTRA állomás - Hagyjatok! Olvasok!
09.23 - Értékelés - Sorok között blog
09.24 - EXTRA állomás - Kelly & Lupi olvas
09.25 - Értékelés - Könyvvilág
09.26 - Értékelés - Ambivalentina
09.27 - EXTRA állomás - Deszy könyvajánlója
09.28 - Értékelés - CBooks
09.29 - Értékelés - Hagyjatok! Olvasok!
09.30 - EXTRA állomás - Sorok között blog
10.01 - Értékelés - Dreamworld
10.02 - Értékelés - Kelly & Lupi olvas
10.03 - Értékelés - Nem félünk a könyvektől
10.04 - EXTRA állomás - Interjú az írónővel - Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték:


Kalózos könyvvel turnézunk, kalózos játékkal érkezünk! Mi más is lehetne a feladat, mint megtalálni a kincset? >De azért van még, ami fontos: útközben van néhány olyan hely a térképen, amit érinteni kell. Minden állomáson, egy szóra linkelve elrejtettünk egy térképdarabot. Természetesen a térkép a kulcs a kincshez, de mint mondtuk, nem csak az X helyét keressük, hanem azt is, melyik állomásokon találtátok meg a helyeket, amiket érinteni kell útközben. Ha ügyesen vadásztok, a könyv 3 példányának egyike lehet a Tiétek! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése