2016. augusztus 23., kedd

Blogturné #185 - Cassandra Clare: A hercegnő

Miért: Sorozatzáró kötet.

Tartalom: Tessa ​​Graynek boldognak kellene lennie – hiszen minden menyasszony boldog, nem? Csakhogy miközben az esküvőjére készül, egyre több árny vetül a londoni Intézet árnyvadászaira. Új démon bukkan fel, akit vér és titkok fűznek Mortmainhez; ahhoz a férfihoz, aki könyörtelen automatonjai, a pokoli szerkezetek segítségével az árnyvadászok elpusztítására törekszik. Mortmainnek már csak egyetlen dologra van szüksége, hogy megvalósítsa a tervét.

Tessára.

Charlotte Branwell, az Intézet vezetője elkeseredetten igyekszik felkutatni Mortmaint, mielőtt a férfi lecsap. Jem és Will, a két Tessa szívéért versengő fiú mindent megtenne, hogy megmentsék a lányt. Mert bár Jem eljegyezte a lányt, Will még mindig szerelmes belé.

Egy haldokló árnyvadász utolsó szavai elvezethetik Tessát és a barátait Mortmainhez, de a kis csapat egyedül nem veheti fel a harcot, a nagy hatalmú konzul pedig kételkedik a veszély valódiságában. A szövetségeseik által cserben hagyott árnyvadászok csapdában találják magukat, amikor Mortmain ráteszi a kezét a Jemet életben tartó orvosságra. Miközben legjobb barátja a halál kapujában van, Willnek mindent kockára kell tennie, hogy megmentse a lányt, akit mind a ketten szeretnek.

Hogy időt nyerjenek Will számára, Magnus Bane, a boszorkánymester és Henry Blackwell megalkotnak egy eszközt, ami segíthet Mortmain legyőzésében.

Miközben a többiek Tessa és az árnyvadászok jövőjének megmentésén munkálkodnak, a lány ráébred, hogy valódi természete példátlan hatalmat biztosít neki, így valójában egyedül ő húzhatja ki saját magát a csávából. De mit tehet egy magányos lány egy hadsereg ellen, még ha angyalok erejét is állíthatja csatasorba? (Könyvmolyképző)


Vélemény: Talán emlékeztek még, hogy már a Herceg bejegyzésem végén is megemlítettem, bizony, egyáltalán nem lelkesedem a Pokoli szerkezetek sorozat befejező részéért. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy legalább kétszer - de az is lehet, hogy háromszor - kezdtem neki, mire, most, az egyszer sikerült ténylegesen elolvasnom a könyvet. 
Számomra valahogy teljesen elütött a hangulata az előző részekétől, és itt most nem arra gondolok, hogy sokkal komorabb lenne, vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen kilóg a sorból. Olyan érzésem volt olvasás közben, mintha Clare ezt már sokkal inkább csak a pénz miatt írta volna meg, s nem azért, mert tényleg el akarna mesélni valamit... Inkább csak lezárni azt, amit két köteten át húzott eddig, és ugyan, legyen már vége. Ennek megfelelően, nekem nagyon erőltetett hatása volt az egész könyvnek. 
Már a legelején, amikor még csak kóstolgatjuk a dolgokat, akkor is azt éreztem, hogy na, ezt bizony nagyon nem nekem találták ki. Hiába drukkoltam Tessa és Jem boldogságáért, már valahogy a kezdet kezdete is azt sugallta, hogy itt aztán minden lesz, csak túl nagy happy end nem. És ezzel nem lövöm el a történet végét, vagy ilyesmi, csak arra gondolok, hogy az egész szálat belengi valami baljósság... Majdnem úgy, mint az általam imádott Forbiddenben, csak, míg ott ez kifogástalanul működött, ebbe a könyvbe egyszerűen nem illett bele. 
Szerencsétlen Will hol látványosan szenved, hol adja a macsót - hol meg az ellenállhatatlan hősszerelmest -, és éppen ezért, én magam se tudom, hogyan viszonyuljak hozzá. Értem én, hogy mi miért van, de könyörgöm, olykor annyira idiótán viselkedik, hogy arra szavakat sem találok. Mondhatnánk, hogy fiatalság, bolondság, de a történet egy olyan korba játszódik, ahol a tizenéves kor végét taposóktól az övénél jóval érettebb viselkedést vártak el, nem véletlenül. 
Magyarul, a nagy triász egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet, pedig a cselekmény értelemszerűen hármójukra, a már teljesen egyértelmű, szemet kiszúró szerelmi háromszöggel a középpontban. Abba most inkább ne menjünk bele, hogy szerintem melyik fiú érdemelné meg jobban Tessa-t - erről a Hercegben már jócskán sikerül értekeznem -, de tény, ami tény, ez a dolog hol működött nálam, hol nem. Esküszöm, ha már romantika, számomra ezer meg egyszer szórakoztatóbb és élvezetesebb volt látni, hogy hogyan formálódik át Sophie és Gideon Lightwood kapcsolata, amelynél a jég megtörése persze már korábban elkezdődött, de itt tetőződött be, szerintem remekül. Engem ez a szál sokkal jobban lekötött, mint amire figyelnem kellett volna... Lehet, hogy bennem van a hiba? 
Mindenesetre, azt azért meg kell hagyni, hogy messze ez a legmozgalmasabb, talán még egyben legakciódúsabb kötet is, ahol egyszerűen nem igazán van ideje leülni a cselekménynek, mert szinte mindig történik valami, amire muszáj odafigyelni. Hol Mortmain csinálja a fesztivált, hol Tessa és Will drámázik, hol mit tudom én, leszakad az ég... Szóval mindig történik valami, és ez egy ideig jól is működik, de aztán jól esik, amikor picit azért le tud végre állni, hogy az ember megemészthesse azt a végtelen információáradatot, ami a Hercegnőben ömlik rá. 
Lehet, hogy tényleg csak a keserűség beszél belőlem, de annak ellenére, hogy viszonylag sok része tetszett, összességében mégis kissé keserű szájízzel búcsúzom ettől a sorozattól. Tény, hogy Clare elvarrt minden olyan szálat, amit el kellett varrni, mégis... Én egyáltalán nem erre számítottam. 

Kedvenc karakter(ek): Jem
Gyűlölt karakter(ek): Mortmain
Pont: 10/6

Alapok:

Nyelv. magyar
Fordította: Kamper Gergely
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2013
Oldalszám: 552
Sorozat: The Infernal Devices (#3)


Résztvevő blogok listája:


Pokoli szerkezetek 1. – Az angyal
08.01. – Sorok Között
08.04. – Cbooks
08.07. – Letehetetlen


Pokoli szerkezetek 2. – A herceg
08.10. – Sorok Között
08.13. – Cbooks
08.16. – Letehetetlen


Pokoli szerkezetek 3. – A hercegnő
08.19. – Sorok Között
08.22. – Cbooks
08.25. – Letehetetlen

Nyereményjáték:

Cassandra Clare igazi birodalmat épített ki az Árnyvadász-kötetekkel, amikből itthon is rengeteg megjelent már.
A mostani játék során 1-1 idézetet találtok az Árnyvadász-kötetekből, nektek pedig a Rafflecopter doboz megfelelő kell beírni az adott könyv címét, amiben megtalálható az idézet.
A Pokoli szerkezetek trilógia mindhárom részéből 1 könyvet sorsolunk, a kiadó sajnos csak belföldre postáz. A győzteseket e-mailen értesítjük majd, és ha 72 órán belül nem reagál, új győztest kell sorsolnunk. Sok szerencsét a játékhoz!

A mai idézet: Ha nem kezdesz el vigyázni magadra, kénytelen leszek eljárni hozzád, és addig főzni neked a varázslatosan ehetetlen tonhallevesemet, amíg jobban nem leszel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése