2014. november 17., hétfő

Blogturné #30 - Alexandra Bracken: Sötét elmék

Miért: A Goodreads ajánlotta.

Bevezető: A természet néha elképesztő dolgokat produkál. Olyanokat, amelyeket talán mi magunk sem értünk. S mivel nem értjük, félünk tőlük…
Így van ez azokkal a különleges képességű gyerekekkel is, akikről Alexandra Bracken november 18-án megjelenő ifjúsági regénye, a Sötét elmék szól. Tarts velünk a november 9-18-ig tartó blogturnénkon, ahol megtudhatjátok, mi miért is szeretjük annyira ezt a könyvet. Olvashattok továbbá kedvcsináló idézeteket a könyvből, megtudhatjátok, milyen különleges képességű fiatalok szerepelnek benne, és persze a könyv filmadaptációjáróll is hírt hozunk nektek! A nyereményjáték ezúttal sem maradhat el, a Maxim Kiadó által felajánlott  3 db nyereménykönyvet sorsoljuk ki a helyes megfejtők között!

Tartalom: Amikor Ruby a tízedik születésnapján felébredt, valami megváltozott. Olyan nyugtalanító dolog történt, hogy a szülei bezárják Rubyt a garázsba és a rendőrséget hívják. Olyasmi történt, aminek következményeként Thurmondba, a kormány brutális „rehabilitációs táborába" küldik. Túlélte a titokzatos betegséget, amelybe az amerikai gyerekek többsége belehalt, de mellékhatásként nála és másoknál is valami sokkal rosszabb tulajdonság fejlődött ki: félelmetes képesség, amelyet képtelenek uralni. A tizenhat éves Ruby most a veszélyesek egyike. Amikor az igazság kiderül, Ruby kis híján életét veszti Thurmondban. De sikerül elmenekülnie. Szökésben van és kétségbeesetten igyekszik eljutni a hozzá hasonló gyerekek egyetlen biztonságos menedékébe, az East River-hez. Csatlakozik a táborokból szökött gyerekek csoportjához. Bátor vezetőjük, Liam, nagyon odavan érte. Ám Ruby bármennyire is vonzódik hozzá, nem kockáztathatja, hogy közel kerüljön hozzá. Azok után, ami a szüleivel történt, semmiképpen. Amikor elérik az East Rivert, kiderül, hogy semmi sem olyan, amilyennek látszik, legkevésbé a titokzatos vezető. Ám más erők is működésbe léptek; olyan emberek, akik semmitől sem riadnak vissza, hogy Rubyt felhasználják a kormány elleni küzdelmükhöz. Ruby borzasztó választás elé kerül, amely könnyen azt jelentheti, hogy fel kell adnia egyetlen esélyét, hogy élni érdemes élete lehessen. (Maxim)

Vélemény: Sajnos az utóbbi hetekben negyedannyi időm sincs olvasni, mint szeretném, éppen ezért állt most elő az a kellemetlen helyzet, hogy nem tudok nektek véleményt mondani Alexandra Bracken könyvéről, ugyanis a mai napig nem jutottam el a végére... Éppen ezért ma csak egy pár gondolatot osztanék meg veletek a történettel kapcsolatban, illetve az írónőről is olvashattok majd néhány gondolat erejéig. Ám, ha sikerül befejeznem a könyvet, utána ugyanitt olvashatjátok majd a teljes kritikámat is.

Annyit talán elmondhatok, hogy rendkívül melankolikus hangulata van az egésznek, szóval, aki épp depressziósabb időszakát éli, szerintem tegye félre egy időre. Rendkívül nyomasztó, ahogyan Ruby visszaemlékszik, hogyan is jutott el a táborba, és hogy ott milyen körülmények között is élnek. A PSF-ektől - ők alkotják a felügyelőszervet a táborban - például szabályosan felállt a nemlétező szőr a hátamon, méghozzá nem is kicsit. Engem újból és újból elképesztett, mennyire nem érdekli őket, hogy gyakorlatilag gyerekeket kínoznak, még ha nem is a szó legszorosabb értelmében. A velük szembeni ellenpólust egy a Gyermek Liga nevű szervezet jelenti, akik éppen, hogy megvédeni szeretnék azokat, akik a táborba kerültek, ám róluk egyelőre nem tudtam meg túl sok mindent. Ameddig eljutottam a történetben, addig voltaképpen csak egy flashbacket kapunk, ebből azonban számomra nem derült ki túl sok minden. Rendkívül lassan bontakozik ki a cselekmény, azt azonban még nem tudnám nektek megmondani, hogy ez a történet előnyére, vagy hátrányára válik-e. Idővel kiderül. 

Tehát, Alexandra Bracken az arizonai Scottsdale városában nőtt fel. A Chapparal High Schoolban érettségizett 2005-ben, majd a virginiai The College of William and Mary-ben tanult tovább, itt történelemből és angol irodalomból szerzett diplomát 2009 májusában. Jelenleg New Yorkban él, és egy kiadónak dolgozik. 

Eddig megjelent könyvei: 

Brightly Woven
The Darkest Minds
In Time
Never Fade
Sparks Rise
In the Afterlife
Passenger (készülőben)
Wayfarer (készülőben) 

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: ?
Kiadta: Maxim Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: 472
Sorozat: The Darkest Minds (#1)



Résztvevő blogok listája:

November 9 - Kristina blogja
November 11 - Deszy könyvajánlója
November 12 - Roni olvas
November 13 - MFKata gondolatai
November 14 - Függővég
November 16 - Kelly Lupi olvas
November 17 - CBooks
November 18 - Dreamworld
November 19 - Könyvszeretet

Nyereményjáték: 

Szeretnénk, hogy játszva ismerhessétek meg jobban a Sötét elmék világát. Ezért a résztvevő blogokon 1-1 kérdést, a válaszokat pedig a turné állomásain találjátok majd.
A válaszokat a rafflecopter megfelelő mezőjébe írva, pedig részt vehettek a nyereményjátékon és tiétek lehet a könyv 3 példányának egyike.

9. Kérdés: Mi a neve annak a szervezetnek, amely a táborba vitt gyermekeket igyekszik megvédeni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése