2019. január 17., csütörtök

Blogturné: Art Spiegelman: A teljes Maus

Miért: Megtetszett a fülszövege.

Tartalom: „Ezek ​nem emberek!” Ha ez a gyűlölettel átitatott mondat egy állam ideológiájává válik, az minden esetben világméretű tragédiához vezet. A náci Németországban a goebbelsi propaganda elhitette az emberekkel, hogy bizonyos embertársaik alsóbbrendűek, akiket el kell pusztítani.
E szörnyűséges, egész Európát érintő történelmi bűntett áldozatainak állít emléket Art Spiegelman Pulitzer-díjas képregénye, a Maus. A szereplők antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek és kutyafejű amerikaiak. Az ő sorsukon keresztül ismerjük meg a holokauszt megrázó eseményeit és következményeit. (Libri)

Vélemény: Noha, a Maus tényleg egy képregény, még véletlenül sem sorolnám a könnyű olvasmányok közé. Ugyanis, ha az ember belegondol, hogy miről is olvas, hiába van elfedve a macska-egér párhuzammal, így is úgyis megviselheti az olvasót (engem például többször is sikerült a padlóra küldenie). 
A regény bár két szálon fut, én mondanám azt is, hogy ez háromnak is beillik, hiszen nem csak a jelent, hanem az apa előéletét, és a táborban átélt borzalmakat, hanem a fiú, Art életét is megismerhetjük ehhez hasonlóképpen. 
Nagyon megterhelő olvasmány, szóval csak azoknak tudom ajánlani, akik úgy érzik, van benne annyi lelki erő, hogy ezt a rengeteg kegyetlenséget végigolvassa. 
Sokszor azon kaptam magam, hogy már-már kellemetlen volt olvasni a történetet, mert úgy éreztem, hogy olykor a szerző a saját frusztráltságát beleépíti a műbe (ami nem baj), viszont úgy teszi ezt, hogy én még a kelleténél is rosszabbul érezzem magam, miközben tudom magamról, hogy az ilyen témát nagyon nehezen viselem (csak egy példa: a Schindler listájából összesen 45 percet láttam, majd utána másfél órán keresztül bőgtem). 
A családi kötelékek a legfontosabbak ebben a történetben, hiszen azt mutatja be, hogy egy ennyire kegyetlen, sőt, felfoghatatlan eseménysorozatban mekkora szerepet tölt majd be az ember életében, és micsoda motivációs tényező is lehet adott esetben. 
Nem meglepő módon, rengeteg dokumentumfilm foglalkozik a holokauszt témájával. Én ezek közül most kettőt ajánlanék azoknak, akiket érdekel ez a téma (és hozzám hasonlóan próbálják megérteni, hogy miért történhetett meg egy ilyen kaliberű katasztrófa a XX. században). Az első sorozat központjában igazából Hitler és az őt körülvevő pártemberek állnak, Hitler's Circle of Devil a címe. Ugyan magáról az Endlösungról csak egy-két rész szól, a sorozat részletesen bemutatja, hogy kik voltak ennek kiötlői, és miként igyekeztek ezt megvalósítani. 
A másik sorozat már kimondottan a haláltáborok létrejöttével és működősével foglalkozik, Auschwitz: The Nazis and the Final Solution címmel jelent meg. Bár engem sokszor megviselt, miközben végignéztem, mégis merem ajánlani, mert egy kimondottan igényes dokumentumfilmről van szó. A rekonstrukciókon túl, sok túlélő beszámolóit is meghallgathatjuk, amik még közelebb hozzák az emberhez ezt a tragédiát. Számomra egy cseh hölgy elbeszélése volt, aki az úgynevezett Kanadában dolgozott (az itt dolgozó nők feladata volt az eltulajdonított ruhák kiürítése és szelektálása, ez egy viszonylag jó és békés munkakörnek számított). Az egyik felügyelőtiszt beleszeretett, és bár a hölgy nem viszonozta az érzéseit (nem meglepő módon), amikor megtudta, hogy annak húgát és gyermekeit is az auschwitzi táborba szállították, megmentette annak testvérét (elérte, hogy őt is Kanadában alkalmazzák). A gyerekeken sajnos nem tudott segíteni, mert őket az érkezésük pillanatában elválasztották a felnőttektől. 

Kedvenc karakter(ek): az egerek többsége
Gyűlölt karakter(ek): minden rühes macska
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Feig Ádám
Kiadta: Libri Kiadó
Év: 2018
Oldalszám: 296
Sorozat: -


Résztvevő blogok listája:

1/17 - CBooks


Nyereményjáték:

A könyv központi témája a holokauszt, így ennek az esemény szempontjából ismert helyszínekről lesz szó. Minden állomáson találtok egy helyszínt, amivel kapcsolatban két információt kell beleírnotok a Rafflecopter dobozba: mi működött az adott városban, és, hogy ma melyik országhoz tartoznak, ugyanis, a szóban forgó korszakban ezek mind a Harmadik Birodalom részét képezték. Például: Majdanek: haláltábor, Németország. Ha velünk játszotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyikét. 
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

A mai város: Budapest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése