2018. november 24., szombat

Blogturné - Rupi Kaur: Tej és méz

Miért: Egy kollégám ajánlotta. 

Tartalom: A tej és méz versek és prózai írások gyűjteménye a túlélésről, az erőszak, az abúzus, a szerelem, a veszteség, a nőiség megéléséről. a könyv négy fejezetre oszlik, mindegyik más célt szolgál, másféle fájdalommal foglalkozik, másféle sebeket gyógyít. a tej és méz az élet legridegebb pillanatain vezeti át az olvasót, mégis mindenben talál valami melegséget, mert a melegség ott van mindenben, csak keresni kell. (Könyvmolyképző)

Vélemény: Próbáltam magamban párhuzamot találni, hogy mihez is tudnám hasonlítani ezt a könyvet, ami nem egy regény, hanem egy igazi verseskötet. Így aztán nem tudnám például Ellen Hopkins könyveivel párhuzamba állítani, hiszen azok, bár szabadverses formában íródnak, egy kerek egész történetet mesélnek el. Ebből a szempontból nekem újdonság volt a Tej és Méz is, mivel eddig csak a nagy, vaskos, klasszikus kötetekkel találkoztam, mint például Arany, vagy Petőfi, és még sorolhatnám. Itt azonban rövid, néhány soros szabadverseket (már-már szösszeneteket) kapunk. És erről jutott eszembe David Levithan egyik könyve, a Lover's Dictionary, amiben szintén, általában fél oldalas szövegrészletek olvashatók, egy-egy témában, amik, mint azt a címből már sejthetitek, a párkapcsolatokat érintik.
Rupi Kaur kötetének nincsen egy központi témája, gondolatokat fogalmaz meg, amelyek között vannak igencsak megrázóak, de olyanok is, amik olykor talán meg is mosolyogtatják az embert. Egy-két vers könyörtelenül őszinte és nyers, például azok, amik a családon belüli erőszakról, vagy annak esetleges következményeiről szólnak. De akadnak olyanok is szép számmal, amik az elhidegülő, vagy már megszűnt párkapcsolatokról szólnak, amik valamilyen formában nyomot hagynak az ember személyiségén. A szerelem, mint olyan, szintén megkapja a maga méltató, de lehurrogó sorait is, akárcsak a nőiesség, vagy a nőiség. 
Nem is szeretnék hosszabban rizsázni erről a műről, mert szerintem felesleges. Akár két óra alatt el lehet olvasni az egészet, de lehet, hogy ezt is inkább úgy érdemes forgatni, hogy amikor az ember szükségét érzi, lekapja a polcról, felcsapja valahol, és elolvas egy verset, ami adott esetben akár egy nem várt tanácsot is magába rejthet. Számomra különleges, és talán kissé szürreális élmény volt az olvasása, de mindenféleképpen pozitív értelemben.

Kedvenc karakter(ek):
Gyűlölt karakter(ek):
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Kamper Gergely
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2018
Oldalszám: 208
Sorozat: - 


Résztvevő blogok listája:

11.14 - Deszy könyvajánlója - Extra
11.16 - Hagyjatok! Olvasok! - Értékelés
11.18 - Dreamworld - Extra
11.20 - Spirit Bliss - Értékelés
11.22 - Sorok között - Extra
11.24 - Cbooks - Értékelés
11.26 - Hagyjatok! Olvasok! - Extra
11.28 - Deszy könyvajánlója - Értékelés


Nyereményjáték:

Mostani turnénkon szeretnénk a nyereményjátékkal is népszerűsíteni kicsit a költészetet. Így minden állomáson találtok egy-egy versidézetet. Mi pedig természetesen a vers költőjére és címére vagyunk kíváncsiak.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak,
Nagyot koppan akkor, azután elhallgat.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése