2018. november 14., szerda

Blogturné - K. A. Tucker: Egyetlen kis hazugság

Miért: Sorozatfolytatás. 

Tartalom: Livie Cleary mindig is maga volt a tökéletesség – de hamarosan rá kell jönnie, hogy a tökéletesség nem is olyan nagyszerű, mint amilyennek beállítják, és az ember bizony néha hibázik, miközben próbálja kideríteni, ki is ő.

„Hadd legyek rád büszke!” Ezek voltak Livie apjának a hozzá intézett utolsó szavai. A szülei tragikus halála óta eltelt hét évben Livie minden tőle telhetőt megtett, hogy minden egyes döntésével, szavával, tettével eleget tegyen ennek, miközben hatalmas erővel és érettséggel gondoskodott a nővéréről. De most, hogy elkezdődnek az egyetemi évei, váratlan kihívások teszik próbára a kitartását – és a szívét.

Livie sziklaszilárd tervvel érkezik a Princetonra, és ezt végig is akarja vinni: remek eredményeket érni el az óráin; bejutni az orvosira; és találkozni egy rendes, tiszteletre méltó sráccal, akihez egy nap majd hozzámehet. Tervében egyáltaln nem szerepelnek vodkabombák, sem egy imádnivaló, bulikirálynő szobatárs, akinek nem tud nemet mondani, sem Ashton, az evezőcsapat arrogáns – és hihetetlenül vonzó – kapitánya, aki eddig sosem látott dühkitöréseket vált ki Livie-ből. Ami ennél is rosszabb, hogy Ashton a legjobb barátja és lakótársa annak a Connornak, aki viszont tökéletesen megfelel Livie elvárásainak. De akkor meg miért Ashton jár folyton a fejében? (Könyvmolyképző)

Vélemény: Az biztos, hogy Tucker maximálisan hozza azt a színvonalat, amit már megszokhattunk tőle a Tíz apró lélegzet-ben. A karakterek kidolgozottak, nem csak a hőseink, de a mellékszereplők tömkelege is (belőlük itt is van most egy rakás, leginkább Livie egyetemi cimborái, mint Reagan, vagy a komplett evezőcsapat, illetve az ikrek, akikkel a kórházi önkénteskedései során foglalkozik). Változatos karaktereket kapunk, és egyébként meglepően jól működik az egyetemi hangulat. A humor itt most sokkal kevésbé jellemző, bár azért volt egy-két beszólás, amin hangosan nevettem, de ilyen téren az előző rész jóval erősebb volt. 
Viszont, ha már a főszereplők, hadd szögezzek le valamit, amivel alighanem a többség nem fog velem egyetérteni, de ez nem probléma. Szerintem Ashton és Livie nem illenek össze. Egyáltalán nem. Mondanám, hogy hasonló okból, mint Pax és Mila az Amikor elhagysz-ban, mert vannak párhuzamok, de a legnagyobb bökkenő itt maga Ashton, aki egyszerűen rossz ember a történet elején. Szemrebbenés nélkül csalja a barátnőjét bárkivel, aki él és mozog, és kis túlzással még büszke is a teljesítményére, hiszen Livie-re is gondolkodás nélkül kiveti a hálóját azon a bizonyos egyetemi bulin. A lánynak viszont pont nem erre van szüksége, hiszen nincsen tapasztalata. Az egész élete az előre megtervezett jövőjéről szól, és a céljáról, amit el akar érni. Erre jön egy szemétládának tűnő srác, aki a feje tetejére állít mindent, amit csak el lehet képzelni. 
Ami engem picit zavart ezzel kapcsolatban, hogy Tucker egy ponton behúzza a kéziféket, mintha nem merné bevállalni, hogy a férfi főszereplőjével tényleg vannak bajok, ezért egy annyira túlbonyolított hátteret kanyarít köré, hogy csak pislogtam. Plusz, ezt csak a sztori legvégén dobja be nekünk. Ez mondjuk abból a szempontból jó, hogy felpörgeti az olvasót a végére, mert már tudni akarja a rengeteg miétre a választ. De ettől függetlenül, én teljesen másként ragadtam volna meg Live és Ashton kapcsolatát. 
Talán kicsit hasonlóan építettem volna fel ahhoz, amit végül Connor és Livie között látunk kibontakozni, csak valahogy drámaiabban. Szerintem kimondottan cuki volt, ahogy a kedves ír srác elkezdi tenni neki a szépet. Látszik, hogy voltaképpen egyből belebolondul Kacey húgába, éppen amiatt, hogy belőle szinte árad az ártatlanság. Nem számít, hogy egy időzített bombaként van beállítva sokszor (ami egyébként, olykor már kimondottan kínossá teszi a viselkedését).  
A történetben most is meglepően mély üzeneteket találhatunk, leginkább azzal kapcsolatban, hogy meg kell ismernünk magunkat ahhoz, hogy helyes döntéseket tudjunk hozni, ez viszont csak akkor működhet, ha az ember erre hajlandó időt áldozni. 

Kedvenc karakter(ek): Livie, Ashton, Connor
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/8

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Szujer Orsolya
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2018
Oldalszám: 384
Sorozat: Ten Tiny Breaths (#2)



Résztvevő blogok listája:

11.12. Könyvvilág
11.14. CBooks
11.16. Deszy könyvajánlója
11.18. Sorok között
11.20. Angelika blogja
11.22. Never Let Me Go
11.24. Dreamword


Nyereményjáték:

Dr. Stayner, Livie pszichiátere adta az ötletet mostani nyereményjátékunkhoz. A játék során “híres”
magyar pszichológusokat/pszichiátereket kell felismernetek kép és leírás alapján. A rafflecopter doboz megfelelő soraiba az orvosok nevét várjuk.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Klinikai gyermek-szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár, 2010-ben hunyt el.
Kutatási területei a pszichoterápia, társadalmi beilleszkedési zavarok, valláspszichológia voltak.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése