2018. október 7., vasárnap

Blogturné - Karen M. McManus: Lehull a lepel

Miért: Megtetszett a fülszövege.

Tartalom: Ebben ​a magával ragadó, lerakhatatlan történetben megtudhatjuk, mi történik akkor, amikor öt idegen együtt sétál be egy terembe, de csak négyen jönnek ki élve onnan. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz? De vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le? (Maxim)

Vélemény: Ez egy elég furcsa könyv, a szó pozitív értelmében. Egyszerre cuki, és valahol mégis csak hátborzongató, elvégre a történet lényege, hogy öt büntetésben lévő fiatal közül, az egyikük meghal, és a maradék négy között keresik a gyilkosát. Akárhonnan nézzük, ebben azért van némi para. Ugyanakkor mégis aranyosan közelít ehhez a témához. Noha van benne feszültség, méghozzá nem is kevés, végig az volt az érzésem, hogy úgyis meg fog oldódni az ügy, és valószínűleg közel sem olyan bonyolult a megoldás, mint azt elsőre gondolnánk.
Tetszett a koncepció, hogy minden diák szemszögét úgy mutatja be nekünk az írónő, hogy óra/perc pontossággal tudjuk, hogy mi történik velük, ki miként reagál adott helyzetre, mint például Budapest hadnagy (nem vicc, tényleg így hívják a férfit) érkezésére, akit a fiatalok kikérdezésével bíztak meg. Ezzel kapcsolatban volt egy apró észrevételem: amennyire én tudom, kiskorú gyerekeket nem kérdezhetnek ki a szülők és/vagy ügyvéd jelenléte/beleegyezése nélkül, kiváltképp Amerikában, ahol az emberek kimondottan háklisak erre. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de eddig minden bűnügyi regényben és sorozatban amivel találkoztam ebben a témában, ez történt.
Egyébként, valahol érthető, hogy miért nem kedvelte a többség szegény Simont. A fiú igazi pletykafészek volt, aki gondolkodás nélkül teregetett ki minden szennyest, ami a fülébe jutott. A probléma nem feltétlen a pletykásságával volt, hanem azzal, hogy ezt a Bayview-i gimnázium minden diákjának a tudomására hozza, mit sem törődve az esetleges következményekkel. Csak példaként: képzeljünk el egy lányt, akiről mindenki azt gondolja, hogy eminens jókislány. Erre jön egy pletyka, hogy egyébként, iskolán kívül fűvel-fával lefekszik. Majd jön Simon, és ezt nagy dobra veri. Egy ilyen esetnek könnyen lehet az a következménye, hogy a diákság egyszerűen kirekeszti a lányt. És ennél sokkal kisebb dolog is lehet, ami ugyanígy hat egy közösségre. Egyébként a halál módja bennem végig azt az érzetet keltette, hogy bár nem valószínű, ez még akár egy baleset is lehet. Ahogy derültek ki az információk, nem csak a szereplőinkről, hanem az egész iskoláról is, folyamatosan billeget a véleményem.
Egy apróság, amivel lehet, hogy egyedül leszek, de nekem egyáltalán nem tetszik ez az átvett borító. Számomra kimondottan igénytelen hatást kelt. Bár a koncepciója nem rossz, hasonlít is az eredetire valamelyest, de egyszerűen nem néz ki jól. Éppen ezért fontosnak tartom megintcsak leszögezni, hogy nem szabad a borítója alapján megítélni a könyveket, mert akkor az ember könnyen kimaradhat egy olyan élményből is, mint ez.


Kedvenc karakter(ek): Bronwyn
Gyűlölt karakter(ek): Budapest
Pont:10/9

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Kiadta: Maxim Kiadó
Év: 2018
Oldalszám: 384
Sorozat: -



Résztvevő blogok listája:

10.01 Kelly és Lupi olvas
10.03 Ambivalentina
10.05 Sorok között
10.07 CBooks
10.09 Könyv és más
10.11 Könyvvilág
10.13 Olvasónapló
10.15 Sárga könyves út

Nyereményjáték:


Ha már bűnügy, legyünk tisztában a fogalmakkal! Minden állomáson találsz egy hivatalos bűnügyi megfogalmazást, neked egy szóval kell beírnod a jelentését a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!  (Pl: feladvány: A bűntény helyszínén talált tárgyak. - Megoldás: Bűnjelek)
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

 Az a személy, aki saját szemével látott, saját maga átélt vmely eseményt, s erről szükség esetén figyelembe vehetően be tud számolni, számot tud adni, esetleg tanúskodni is tud.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése