2018. április 25., szerda

Blogturné - Marie Lu: Az ifjú kiválasztottak


Miért: Marie Lu. 


Tartalom:Van ​ki gyűlöl minket, akasztófára való zsiványként gondol ránk. Van ki retteg tőlünk, démonnak tart, máglyára vetne mindannyiunkat.
Van ki bálványoz minket, az istenek gyermekeinek vél.
De egy sincs, ki ne hallott volna rólunk.
Elegem van belőle, hogy kihasználnak, bántanak, aztán félrelöknek.
Adelina Amouteru túlélte a vérlázat. Egy évtizede már, hogy a halálos betegség végigsöpört az országon. A fertőzöttek többsége meghalt, és sok gyereken, aki túlélte, furcsa nyomot hagyott a betegség. Adelina fekete haja ezüstössé vált, a szempillája kifehéredett, és csak egy szabálytalan forradás maradt ott, ahol korábban a bal szeme volt. Durvalelkű apja szerint ő egy malfetto, irtóztató, utálatos teremtmény, aki szégyent hoz a családjukra, és a boldogulásuk útjában áll. De a pletykák szerint, a láz túlélői közül néhányan nem csak forradásokkal lettek gazdagabbak – úgy tartják, néhányan rejtélyes hatalomra tettek szert, és bár a kilétük titokban maradt, úgy kezdték emlegetni őket, hogy a kiválasztott ifjak. Teren Santoro a királynak dolgozik. Az Inkvizíció fejeként az ő feladata felkutatni a kiválasztott ifjakat, hogy elpusztítsák őket, mielőtt még ők pusztítják el az országot. Veszélyesnek és bosszúszomjasnak tartja a kiválasztott ifjakat, de lehet, hogy a legsötétebb titkot maga Teren rejtegeti. Enzo Valenciano a Tőr Társaságának vezetője. A kiválasztott ifjaknak ez a titkos társasága kutat a hozzájuk hasonlók után, hogy előbb találjon rájuk, mint az Inkvizíció. De Adelina személyében a Tőrök olyasvalakire bukkannak, aki olyan hatalommal rendelkezik, amihez hasonlót még nem láttak. Adelina hinni akar benne, hogy Enzo az ő oldalán áll, és Teren az igazi ellenség. Hármójuk sorsa szorosan összefonódik, és noha eltérő célokért küzdenek, mindhármuk harca nagyon is személyes. Egy dologban viszont mindannyian egyetértenek: Adelina olyan képességekkel rendelkezik, amik nem valók erre a világra. A szívében bosszúra szomjazik a sötétség. És ég benne a vágy, hogy elpusztítson mindenkit, aki az útjába áll. Most én jövök! Én használok ki másokat! Én fogom bántani őket! De függetlenül attól, mit gondoltak róluk, a nevüket mindenki ismerte. A Kaszás. Magiano. A Széljáró. Az Alkimista. Az ifjú kiválasztottak. (Könyvmolyképző)

Vélemény: Egy: ez a fülszöveg borzasztóan hosszú, és szerintem indokolatlanul részletes. Gyakorlatilag benne van minden, amit erről a történetről tudni kell, szinte az csoda, hogy nincsenek benne kőkemény spoilerek, de akkor is összességében nagyon is árulkodó. 
Kettő: Csak én érzem így, vagy ez a könyv egy az egyben a Ragyogó udvar lenyúlása, vagy fordítva? Sajnos nem néztem utána, hogy Amerikában melyik jelent meg előbb, de azt kell mondanom, hogy a hasonlóságok igencsak szembeötlőek a két regény esetében. Mindkettő egy leginkább a viktoriánus kort idéző környezetben játszódik, a két főhősnő neve - oké, az egyik esetében csak felvett, de akkor is -, nagyon hasonlít egymásra. Mindkét könyvben van valaki, aki hasznot akar húzni a hősnőből. Itt jelen esetben Tener, aki szinte egy fanatikus eltökéltségével üldözi a kiválasztottakat, és akit éppen ezért szívből lehet utálni. Szóval nem teljesen ugyanolyan, mint a Ragyogó udvarban, hiszen ott Cedric nem volt negatív szereplőnek beállítva, de azért... Én éreztem némi párhuzamot. 
Három: Enzio. Számomra ő egy elég nagy talány volt. Az, ahogyan felbukkant a könyvben először, közel sem azt juttatta eszembe, hogy ő majd biztosan jófiú lesz. Eleinte kissé felemás érzéseket váltott ki belőlem, ami nem baj, persze. De azt kell mondjam, nem tudtam megkedvelni. Értem, hogy milyen jó az, hogy mindenre kész a társaiért, meg ilyenek, de nekem ez olykor inkább tűnt erőltetettnek, mint valósnak. 
Négy: Adelina. Tetszett benne, hogy végre nem egy külsejében tökéletes lányról beszélünk. Oké, talán kicsit erősnek tűnhet, hogy hiányzik a fél szeme, de mivel ez korrekten meg van indokolva, nem volt vele problémám. Adott egy kis pluszt a karakterének. De... Ettől még tényleg nagyon hasonlít Richelle Mead főhősnőjére a már fent említett sorozatból. Ez pedig nagyon zavart. Lehet, hogy ez az én személyes nyűgöm, de nem tudtam elvonatkoztatni a gondolattól, hogy olyan volt, mintha egy koppintást olvasnék. Ez pedig egyszerűen tönkrevágta az olvasás élményét. 
Öt: A háromféle nézőpont alapvetően jó ötlet volt, hiszen három eléggé különböző karater gondolataiba nyerhettünk így bepillantást. 

Kedvenc karakter(ek): -
Gyűlölt karakter(ek): Teren
Pont: 10/6

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: AncsaT
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2018
Oldalszám: 368
Sorozat: The Young Elites (#1)

Rácz Tibor fényképe.

Résztvevő blogok listája:

Április 19 - Kelly Lupi olvas
Április 21 - Sorok között
Április 23 - Deszy könyvajánlója
Április 25 - CBooks
Április 27 - Spirit Bliss oldala

Nyereményjáték:

Mostani játékunkban a fantasy regények férfi főszereplői jutnak rivaldafényhez. Minden állomáson találtok egy nevet, a ti dolgotok pedig annyi, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok, hogy melyik könyvben szerepel (elég a címet megadnotok). Ha velünk tartotok megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három nyereménypéldány egyikét!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

A mai főhősünk: Pongor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése