2018. április 24., kedd

Blogturné #300 - Trish Cook: Éjjeli napfény

Miért: Érdekel a film.

Tartalom: A ​17 éves Katie Price egy ritka betegséggel él együtt: minimális mennyiségű napfény is halálos fenyegetés a számára. Mivel napközben muszáj a házban maradnia, társaságul csupán megözvegyült apja és legjobb (na jó, igazból az egyetlen) barátja szolgál. Katie világa csak azután teljesedik ki, hogy lement a nap: ilyenkor fogja a gitárját, és a helyi pályaudvaron játszik a jövő-menő utasoknak.
Charlie Reed valaha sztáratléta volt, és az életében most épp nagy változások vannak készülőben – ő az a fiú, akiért Katie a távolból titokban már évek óta rajong. Miután egy este meglátja a gitározó lányt, a sorsaik összeforrnak, és egy csillagokon átívelő szerelem veszi kezdetét.
Miközben támogatják egymást céljaik elérésében, és egymásba szeretnek a nyári éjszakák leple alatt, Katie és Charlie között olyan szoros összeköttetés alakul ki, ami elég erős ahhoz, hogy megváltoztassa őket – és mindenki mást is körülöttük –, örökre. (Maxim)



Vélemény: Azt hiszem, ez a történet nem más, mint az Alkonyat és a Nap nap után mondhatni, szinte tökéletes egyvelege. A hangulata számomra inkább David Levithan könyvét juttatta eszembe, azért, mert Katie helyzetében van valami megmagyarázhatatlanul tragikus, akárcsak A esetében. Az egy dolog, hogy ő csak a napra nem tud kimenni, éppen ezért, éjszaka aktív, és nappal alszik - igen, itt az elég erős Alkonyat-párhuzam -. De ha jobban belegondolunk, ez is egy olyan dolog, ami sok szempontból alkalmatlanná teszi arra, hogy egy teljesen egészséges párkapcsolata legyen - vagy akár barátja, bár azért erre látunk példát -. Egyrészt, a párjának sem olyan egyszerű megszokni, hogy csak akkor tud vele találkozni, ha már lement a nap, és ez adott esetben az ő életét is fel tudná borítani, de nézzük kicsit távolabbról: például születik egy egészséges gyerekük - azt hiszem, arról nincs is szó a könyvben, hogy ezt a betegséget vajon lehet-e örökölni, vagy tényleg teljesen véletlenszerűen alakul ki valakinél -, akivel mondjuk napközben ki szokás menni a játszótérre, ilyesmi. Annak ellenére, hogy Katie közel sem látja annyira rossznak a saját helyzetét, mint én, nagyon sokszor éreztem azt, hogy egyszerűen sajnálom. 
Charlie élete talán nem ennyire tragikus, de azért neki is megvan a saját maga baja - amivel egyébként nem tér el a YA-regények férfi főszereplőitől, úgy általában. Ugyan ő már a lesérült sportolók táborát erősíti, ez igaz, de nem jelenti azt, hogy vesztett volna az ambicióiból, mindössze új utat kell találnia magának, ami nem lesz más, mint Katie és az ő zenéje. Nyilván, már a találkozásul is sorsszerűnek hat, de szerintem a kapcsolatuk alakulása az, ami érdekesebbé teszi ezt az egészet. Hiszen a fiúnak egyszer csak szembesülnie kell a választottja helyzetével, és hoznia egy kemény döntést, hogy ezt is képes bevállalni a lányért. 
Az a poén ebben az egészben, hogy ők ketten relatíve hamar megbarátkoznak a furcsa párkapcsolat gondolatával -persze azért, mert pillanatok alatt egymásba szeretnek lényegében -, de a két család már közel sem áll ennyire pozitívan ehhez a kérdéshez. Mindkét félnek megvannak a maga teljesen jogos aggályai, aminek persze hangot is adnak.
Drámai, de a maga módján aranyos történetet kaptunk Trisha Cook-tól, ami nekem meghozta a kedvemet az írónő többi könyvéhez is. 


Kedvenc karakter(ek): Katie, Charlie
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Vince Judit Andrea
Kiadta: Maxim Kiadó
Év: 2018
Oldalszám: 256
Sorozat: -


Résztvevő blogok listája:

04.18 Dreamworld
04.24 CBooks
04.26 Sorok között

Nyereményjáték:

A film kapcsán most a játék is a szereplők körül forog. Minden állomáson találsz egy kérdést és egy
segítő képet, a rafflecopter doboz megfelelő sorába írd be a megfejtést! Sok szerencsét!
 A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Patrick Schwarzenegger apukája melyik évben született?

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése