2016. július 11., hétfő

Blogturné #176 - Cathy Cassidy: Nyári álom

Miért: Cathy Cassidy.

Tartalom: Summer élete a tánc.
Mindig is arról álmodozott, hogy az általános iskola befejezése után a balettintézetbe jelentkezik. Épp ezért a nyári szünet számára nem a tengerparti bulikat és a láblógatást jelenti, ahogy a testvéreinek: ő megszállottan készül a meghallgatásra.

Csakhogy minél elszántabban hajszolja Summer a tökéletességet, annál kevésbé elégedett a teljesítményével. És ezt az égvilágon senki nem veszi észre – azt a fiút kivéve, akire ő mindig csak barátként tekintett…

Vajon képes lesz belátni Summer, hogy a makacsságával nemcsak a jövőjét teszi kockára, de önmagát is veszélybe sodorja? (Kolibri)


Vélemény: Cathy Cassidy könyve imádnivaló, mint mindig. Annak ellenére mondom ezt, hogy a korábbi részekben én nem voltam odáig Summer-ért. Nem volt vele különösebb bajom, vagy ilyesmi, félreértés ne essék, csak hát a többiekhez képest valahogy alig jutott szóhoz. Ez persze betudható annak, hogy az ikertestvérével, Skye-al ellentétben tényleg a balett tölti ki az életét. És érdekes volt ezt a világot egy alig tizenhárom éves lány szemén át látni. 
Érdekes módon, a vérszerinti apja, bár már nincs jelen az életükben, épp a lány történetén át láthatjuk, milyen komoly nyomást képes gyakorolni rájuk akkor is, amikor már nincs jelen. Summe megkapja élete nagy lehetőségét, hogy tényleg a táncnak szentelhesse az életét. És erre jön az a férfi, és szinte egy fél mondatával a porba tiporja szerencsétlen gyerek önbecsülését - mint kiderül,, nem első alkalommal -.
A könyvnek meglepően komoly üzenete van arról, hogy az embernek muszáj vigyáznia magára, nem áldozhatja fel az egészségét az álmaiért, hiszen súlyos következményekkel járhat. Persze az, hogy ez miként lehetséges, mármint miért nem figyeltek fel a szülők - Paddyék - arra, hogy valami nem stimmel a kislánnyal, mivel ott sem voltak. Jól megérdemelt nászútjukat töltötték akkor, amikor Summer-nek a legnagyobb szüksége lenne rájuk, és az a baj, hogy nem tudok ezért haragudni. Egyszerűen nem lehet azt mondani, hogy ne érdemelték volna meg. Az, hogy a testvérek nem tettek semmit - például szóltak volna a nagyszülőknek - már nagyobb probléma. Ebben - minő meglepő - Honey jár az élen, aki még vissza is él a testvére helyzetével, amikor csak alkalma nyílik rá. Magyul: még mindig utálom a leányzót, és nem tudom elképzelni, hogy ez az utolsó résszel komolyan megváltozna. 
Summer a hajtás miatt kifordul önmagából, teljesen paranoiássá válik. Kifejeztten ijesztő volt látni, ahogyan eltorzul a világról kialakult képe, és már mindenkiben - még a legjobb barátnőjében - azt keresi, hogy vajon mivel tudnak neki ártani, és eltántorítani a céljától. És ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni a könyv második, fontos üzenetét: nem szabad egy kiskamaszt ennyire bestresszelni, muszáj rá odafigyelni, különben képes saját magát felemészteni az önmagával szemben támasztott elvárások miatt. 
A többi lány meglepően keveset szerepel, de talán itt nem is akkora baj, mert csak még jobban érzékelteti velünk, hogy bizony-bizony, a főszereplőnk mennyire eltávolodik tőlüj.
Engem lepett meg a legjobban, hogy ennek ellenére szerethető tud lenni, bebizonyítva, hogy mégsem annyira jégkirálynő, mint az az előző részekben látszott. Aaron, a pasija borzalmas, de ebből is látszik, hogy ebben a korban nem éppen fontos szempontok alapján választanak a lányok, mindössze vonzza őket a gondolat, hogy nekik is legyen, és hogy mennyire komolyan tudják ezt venni. És akkor ezt ellensúlyozandó ott van Alfie, az idegesítőnek tűnő harmadik kerék, akiről itt derült ki igazán, hogy valójában sokkal, de sokkal érettebb a koránál. Megértő, nem kapkodós, és éppen ez a türelem az, ami számomra nagyon emlékezetessé tette a karakterét, mert a korábbiakhoz képest ez egy roppant pozitív változást jelent. 
Cathy Cassidy hozza a tőle megszokott színvonalat, remek történetet kaptunk tőle most is, így, mint mindig, kíváncsian várom a folytatást, ahol majd a legfiatalabb lánnyal, Coco-val ismerkedhetünk meg egy kicsit jobban. 

Kedvenc karakter(ek): Alfie
Gyűlölt karakter(ek): Aaron
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Angyalosy Eszter
Kiadta: Kolibri Kiadó
Év: 2016
Oldalszám: 368
Sorozat: Chocolate Box Girls (#3)


Részt vevő blogok listája:

07/07 Zakkant olvas
07/09 Szembetűnő
07/11 Cbooks
07/13 Deszy könyvajánlója
07/15 Dreamworld
07/17 MFKata gondolatai

Nyereményjáték:

Summer életében fontos szerepet játszik a balett, ezért arra gondoltunk, hogy olyan könyveket kitalálnotok, melyekben szintén a balett van középpontban. Segítségül megadunk a borítóból egy részletet. A Rafflecopter megfelelő sorába (értelemszerűen a blog nevéhez tartozó sorba) a könyv íróját és címét várjuk.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése