2015. november 13., péntek

Blogturné #101 - Soman Chainani: Jók és Rosszak iskolája

Miért: Már régóta el akartam olvasni.

Bevezető: A Twister Media Kft. elhozta hazánkba Soman Chainani népszerű trilógiájának első részét, a Jók és Rosszak Iskoláját. A regény már hat kontinensen megjelent, 23 nyelvre fordították le és hamarosan film is készül belőle. Gyertek és járjátok be velünk a Jók és a Rosszak Iskoláját, a tornyokat és a furcsa szobákat, barangoljatok velünk a kék minden árnyalatában játszó fák között a Végtelen-erdőben és fedezzétek fel velünk a mesék világát egy kissé más értelmezésben. Ismerkedjetek meg Agathával, aki egy temető mellett lakott és biztos volt benne, hogy a Rosszak közé kerül, illetve Sophie-val, aki kiskora óta hercegnőnek készül és eredendően Jónak tartja magát. Agatha mégis Végestelen lesz, Sophie pedig Végességes. Vajon hiba történt vagy a két lány nem is az, akinek feltételezi magát?Az út első napjára 2015. november 7-én kerül sor, majd ezt követően minden nap másik hét blogger segítségével ismerhetitek meg a Jók és a Rosszak Iskoláját. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a rendhagyó nyereményjátékunkon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - nyolc példány a Jók és a Rosszak Iskolája című könyvből, továbbá a blogok némelyikén még egyéni nyeremények is lesznek: könyvjelző, órarend és kitűzők!

Tartalom: Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.
Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.

Vélemény: Csak egy szó: IMÁDTAM! Így, csupa nagybetűvel. Igaz, az elején nem voltam benne biztos, hogy ezt a könyvet nekem találták ki, ugyanis kezdetben egyensúlyozik a Middlegrade és a YA között, ami nekem nagyon furcsa volt... De amint beindult a történet, már nem volt ezzel gond, köszönhetően a két főszereplőnknek, akik jobban nem is különbözhetnének egymástól. Azt hiszem nem én vagyok az egyetlen, aki bátran ki meri jelenteni, hogy Sophie-tól több alkalommal is idegrohamot kapott, ugyanis a lány elképesztően idegesítő. Önző, ráadásul elképesztően buta, de abból a fajtából, aki meg van róla győződve, hogy mindenkinél jobban tudja a dolgokat. Nagyon harsány karakter, akit eleinte nehéz hova tenni, annak ellenére, hogy már a fülszövegből is kiderül, hogy ő kerül a Rosszak Iskolájába, nem véletlenül, mondjuk így. 
Agatha nagyon jól ellensúlyozza a barátnője viselkedését, de nem azzal, hogy ő annyira elképesztően Jó, hanem sokkal inkább a ténnyel, hogy szinte egész idő alatt kételkedik saját magában. Pont az önbizalomhiánya teszi nagyon szerethető leányzóvá, ráadásul sokan bele tudjuk élni magunkat a helyzetébe, hiszen mindenkivel előfordult már, hogy úgy érezte, nem illik bele egy adott közösségbe, mert az emberek kinézik onnan, csak a külseje miatt, ahelyett, hogy befelé néznének, és észrevennék a másik belső értékeit. Ez egyébként a történet legnagyobb zsenialitása, mivel van egy üzenete, ami egyszerű, de ugyanakkor nagyszerű. Felhívja az ember figyelmét arra a problémára, hogy a fiatalok valóban hajlamosak a külső máz alapján megítélni a társaikat, és ezért sokszor méltatlanul viselkednek azzal, aki szerintük nem illik bele a sztenderd képbe.   
Harry Potter-rajongóknak kötelező ez a könyv, mert annyira erős benne a nosztalgia-faktor, hogy el nem tudom nektek mondani. Vannak párhuzamok, de mégsem mondanám, hogy a történet a másik koppintása lenne, hiszen egy teljesen más közegben játszódik a történet. A Jók és Rosszak Iskolája kicsit olyan, mint egy leegyszerűsített - de még véletlenül sem lebutított - Roxfort, ahova biztosan sokan szívesen járnának, szinte mindegy, melyik részébe.  Én személy szerint nagyon élveztem azokat a fejezeteket, amik a hétköznapi életet mutatták be, hogy miként készítik fel a diákokat arra, hogy hercegek, hercegnők, boszorkák, vagy gonosz mágusok legyenek. Ráadásuk egyik-másik mellékszereplő is szépen ki lett dolgozva, ilyen például a Végességesek táborába tartozó Pötty, akinek a képességét szerintem sokan szeretnénk a magunkénak tudni - édesszájúak előnyben! -. Ott van még Beatrix is, az elkényeztetett hercegnőcske, aki leginkább csak drámázni tud, de az igazi meglepetésember az Iskolamester, aki az intézetet vezeti. Imádtam azt a csavart, ami a személye köré lett építve, és nagyon remélem, hogy ezzel a trilógia többi részében is komoly dolgokat fog véghezvinni az író.
Egy külön jó pont - szerintem legalábbis -, hogy a szerelmi háromszög remekül lett kitalálva. Valódi, de mégsem... Mert van benne valami kényelmetlen feszengő érzés, amitől azt érzed, hogy ez így nem működik. Maga Tedros - Arthur király fia - is őrlődik a saját érzései között, szinte nem tudja eldönteni, hogy Sophie valóban szereti-e, vagy csak játszik vele, és Agatha-val kapcsolatban is vannak aggályai. Nekem nagyon tetszett ez a bizonytalanság, ami szabályosan belengi az egész szálat. 

Kedvenc karakter(ek): Agatha, Tedros
Gyűlölt karakter(ek): Sophie
Pont: 10/20

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Bózai Ágota
Kiadta: Twister Média
Év: 2015
Oldalszám: 584
Sorozat: The School for Good and Evil (#1)

 

Résztevő blogok listája:


11/08 Letehetetlen
11/12 Dreamworld
11/13 CBooks
11/14 Könyvszeretet

Nyereményjáték:

A Twister Media Kft. bőkezűségének köszönhetően ezúttal rendhagyó nyereményjátékra invitálunk titeket. Minden állomáson egyéni játék és egyéni nyeremény vár Titeket. Összesen nyolc példány Jók és Rosszak Iskolája kerül kisorsolásra, továbbá könyvjelzők, órarendek és kitűzők. Érdemes játszani minden állomáson, így nagyobb eséllyel nyerhetitek meg a könyvek egyikét. Sikeres játékot!
Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A mai feladat: Egy mesehős neve lett elrejtve a posztban, ezt kell beírnotok a Raffle-dobozba. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése