2015. augusztus 28., péntek

Blogturné #83 - Maggie Stiefvater: A hollófiúk

Miért: Már régen el akartam olvasni.

Tartalom: Nem látó csak két okból pillanthat meg egy szellemet Szent Márk éjszakáján. Vagy te vagy a lény igaz szereleme… vagy te ölted meg őt. Blue Sargent minden évben ott áll látó anyja mellett, amikor a halálra várók elsétálnak előttük. Blue sosem látja őket: ebben az évben viszont egy fiú válik ki a sötétből, és megszólítja őt. A fiú, Gansey, az Aglionby nevű helyi magániskola jómódú tanulója. Blue egyszer megfogadta, hogy távol tartja magát az Aglionby diákjaitól. A Holló Fiúkként ismert banda csak bajt hozna rá. De Blue megmagyarázhatatlan vonzalmat érez Gansey iránt. A fiúnak egy küldetést kell teljesítenie, amelyben három másik Holló Fiú is érintett: Adam, az ösztöndíjas hallgató, a kiváltságosok mintapéldánya; Ronan, a zabolátlan lélek, akinek érzelmi skálája a haragtól a kétségbeesésig terjed, és Noah, a csendes szemlélő, aki sok dolgot észrevesz, de nagyon keveset beszél. Blue-t már egészen fiatalon figyelmeztették: ő okozza majd igaz szerelmének halálát. A lány nem hisz az igaz szerelemben, ezért soha nem is aggódott emiatt. De ahogy az élete egyre jobban összefonódik a Holló Fiúk furcsa és baljóslatú világával, már nem olyan biztos a dolgában. (Könyvmolyképző)

Vélemény: Maggie Stievfatertől már olvastam korábban a Shiver című könyvet, ám az annyira Twilighter volt, hogy sajnos nem kötött le... Ennek ellenére, úgy voltam vele, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt, és meg kell mondjam, nem bántam meg.
Nem jut eszembe így hirtelen, hogy pontosan hány év telt el a két sorozat nyitókötetének megírása között, de én azt hiszem, rengeteget fejlődött az írónő stílusa.  Már nem éreztem azt, hogy egy Stephanie Meyer-koppintást olvasok, hanem megtalálta a saját szavait, aminek köszönhetően nagyon élvezetesen ír, még akkor is, amikor hébe-hóba rétestésztaszerűen nyújtja a dolgokat, mert valahogy ezt is sikerül rendkívül érdekessé és élvezetessé tennie. 
A misztikus szálat egyszerűen imádtam. Az írónő remekül tudja adagolni az információt, így az ember izgatottan olvas tovább, hogy a nagy egész egy-egy újabb darabkáját a helyére tehesse.  Ugyanakkor nem lő le előre mindent, hanem tartogat izgalmakat a folytatásra is, amit én nagyra értékelek. Engem nagyon lekötött a Ley-vonalak ismertetése, amire igen sok lapot szán - köszönhetően Gansey megszállottságának -, bár elképzelhető, hogy ez valakinek esetleg sok lesz. 
Külön kiemelném Blue-t, aki azzal lopta be magát a szívembe, hogy egyáltalán nem egy Marie-Sue karakter. Sok YA-regény esik bele abba a hibába, hogy a főhősnő már a kezdet kezdetén a legtökéletesebb, legerősebb, stb. Itt szó sincs erről, Blue egy egyszerű lány, aki a maga módján kilóg a látókkal teletömött családjából - amelynek a dinamikáján rengeteget derültem egyébként -. 
A fiúk pedig... Nos, nem tudom. Elvileg ugye Gansey lenne a férfi főszereplőnk, a nagy kedvenc, a befutó, meg ilyenek, de én az ő karakterét kimondottan üresnek éreztem. Semmi más nem határozza meg, csak a pénze, és a tény, hogy ennek köszönhetően a lehető leglehetetlenebb hobbit találhatta ki magának: a kincsvadászatot. Plusz, imád főnökösködni a többiek felett, mintha annyival különb lenne mindenkinél, holott a Hollófiúk többsége nem arról híres, hogy szegény ember lenne. Egyelőre nincs igazán kidolgozva sajnos a karaktere, de nagyon remélem, hogy ez később változni fog, mert nem örülnék neki, ha ennyire sótlan maradna.
A többiek viszont levettek a lábamról. Különösen igaz ez Ronan-re, aki a Hollófiúk lázadójaként jellemezhető leginkább. Olyan elemi düh és vadság van benne, ami azonnal megfogott. A testvérével, Declan-nel való kapcsolata is szokatlannak, már-már egyedinek mondható - legalábbis a mai YA-regények sorában -.  Ugyanakkor van egy gyengédebb oldala is, ami azonban nem annyira magától értetődő, mivel csak nagyon ritkán villan fel, egy kis hollóval kapcsolatban, amit a Láncfűrész névvel illet. 
Nem túl pörgős, de izgalmas cselekményű történet, jól elmesélve, szerintem remek sorozatnyitó kötet, ami nem a romantikára épít, hanem a világ bemutatására és a karakterek ismertetésére áldozza a lapokat, ami nagy előny. Ha valaki szereti az elgondolkodtató, agyalós könyveket, adjon neki egy esélyt, mert nem fogja megbánni. :)

Kedvenc karakter(ek): Blue
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/9

Alapok: 

Nyelv: magyar
Fordította:  Molnár Edit
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2012
Oldalszám: 412
Sorozat: The Raven Cycle (#1)

http://3.bp.blogspot.com/-aoBJt2N9Zrg/VdyLJ99Z_VI/AAAAAAABTHk/5LCOpewfC3M/s1600/holl%25C3%25B3fi%25C3%25BAk%2Bcopy.jpg

Résztvevő blogok listája: 

08.26 - Dreamworld
08.27 - Deszy könyvajánlója
08.28 - CBooks
08.29 - Media Addict
08.30 - Bibliotheca Fummie
08.31 - Insane Life



Nyereményjáték: 

Cassandra Jean nevét bizonyára sokan ismeritek, de ha nem, akkor majd most! Ő ugyanis rengeteg
favorit YA sorozathoz készít illusztrációkat, és igen, a Hollófiúk is megragadta a figyelmét!
A Ti feladatotok nem lesz nehéz. Minden állomáson találtok egy Cassandra Jean alkotást, amelyen a sorozat egyik szereplője, vagy akár több szereplője látható. Csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, ki(ke)t is láttok a képeken.
Ha ügyesek vagytok, tiétek lehet a könyv egy példánya!
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz! A nyertest e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem jelentkezik, új nyertest sorsolunk.
 

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Csak nekem nem adja be a nyereményjátéknál a képet? :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Sajnos nekem sem adja be a képet. :/

    VálaszTörlés
  3. Szia! Én sem látom a képet! :/

    VálaszTörlés
  4. Szia, látom, hogy többen is írták már, de nekem sem hozza be a képet! :(

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok, remélem, most már behozza, eddig nem tudom mi baja volt, sajnos :S

    VálaszTörlés