2015. május 27., szerda

Blogturné #58 - Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd

Miért: Megtetszett a fülszövege.

Bevezető:  A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Cathy Cassidy: Cseresznyés ábrándok című regénye, a Csajok és csokik sorozat első része. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Cherry Costello édes és szórakoztató történetét.
2015. május 19-től egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Tartalom:

Öt lány, öt nézőpont, öt könyv.
Cherry története, a Cseresznyés ábránd az első.
Cherry Costello élete hamarosan örökre megváltozik.
Somersetbe költözik az apukájával, ahol egy új anyuka és egy csomó vadiúj testvér vár rá.
Rögtön az első napon megismeri Shay Fletchert, aki annyira szívdöglesztő, hogy az már közveszélyes. Csakhogy Shay foglalt: Cherry új mostohatestvérével, Honey-val jár.
Cherry pontosan tudja, milyen kockázatos Shayjel barátkoznia hiszen ezzel mindent tönkretehet. Csakhogy ez még nem jelenti azt, hogy távol is tudja tartani magát tőle
Csajok és csokik. Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története Neked melyik lány lesz a kedvenced?
Talán a Cseresznyés ábránd főhőse, Cherry? Az a lány, akinek tejeskávé színű a bőre, sötétbarna szeme pedig mandulavágású. Akinek élénk a képzelete, szórakoztató a társaságában lenni, és aki mindig kiáll magáért. (Kolibri)

Vélemény: Emlékeztek még a régi, tizenéves kislányoknak szóló, Jaqueline Wilson könyvekre? (Kettős játszma, Micsoda anya, stb). Én elmondhatom magamról, hogy részint ezekkel a könyvekkel együtt nőttem fel, s éppen ezért, még, ha ma már nem is veszem őket a kezembe, nagyon sokat jelentenek nekem, hiszen meghatározták a gyerekkoromat. Cathy Cassidy Cseresznyés ábrándja pontosan ugyanazt a retro hangulatot hozza vissza. Éppen ezért, én nem is a YA-olvasó közönségnek ajánlanám elsősorban ezt a könyvet - bár, ha valaki szereti a habkönnyű limonádékat, bátran leemelheti a könyvesbolt polcáról -, hanem sokkal inkább a 9-13 éves korosztálynak, akik biztosan bele tudják majd élni Cherry helyzetébe.
Cherry egy félvér kislány, aki korán elveszítette japán származású édesanyját, s a papája most újra megtalálta a szerelmet, így összeszedik a sátorfájukat, s Anglia túlsó végébe költöznek. Mondhatnánk azt is, hogy az egész történet arra van kihegyezve, miként is próbál meg a lány beilleszkedni az új családjába, mellyel négy új lánytestvért is kapott, de ennél sokkal többről van szó. Én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy Cherry most próbálja meg igazán feldolgozni az édesanyja korai elvesztését, mivel a nőről alapvetően nem sok emléke van, s ezért különböző történetekkel szórakoztatja magát vele kapcsolatban. Ez elsőre számunkra is úgy tűnhet, hogy nem több puszta vetítésnél, de amint belátunk a lány gondolaiba, megértjük, miért választotta az álomvilágot a valóság komorsága helyett.
Noha az új család alapvetően aranyos, azért itt is vannak problémák, mint például a földkeregség legönzőbb lánya, Honey. Tudom, hogy elváltak a szülei, mennyire szörnyű, meg minden, de az mennyire gáz már, hogy ő az egyetlen, aki nem képes felfogni, hogy vége van, s az apjának valójában nem más, mint egy púp a hátán? Az ebből akadó frusztrációját pedig a pasiján, Shay-en vezeti le, aki szerintem alapvetően egy elég sablonos karakter. Nem rossz, de nem is esel tőle hasra, annál is inkább, mert összességében, azért a tény, hogy menet közben kikezd Cherry-vel, elég rossz fényben tünteti fel a történet elején, míg rá nem jössz, hogy Honey önzéshullámai mellett pokoli az élet, s már mindjárt nem sajnálod tőle, hogy az új lánnyal próbál vigasztalódni. Az üzenet ugyan nem a legjobb, de összességében nem elviselhetetlen. 
Azt azért vegyük észre, hogy a szereplőink rendkívül sarkítottak. Mindenki vagy nagyon jó, vagy igazi földi boszorkány, attól függően, hogy az írónő milyen szerepet szán neki a történetben. Ebből is érezhetjük, hogy a kötet inkább a fiatalabb lányoknak és kislányoknak szól, akik ebből értenek inkább, s nincs szükségük az árnyaltabb, összetettebb jellemekre ahhoz, hogy szórakoztatónak találjanak egy olvasmányt. S ezzel nincs is semmi probléma, de ha valaki komplexebb élményre vágyik, keressen inkább valami mást. 
A cselekmény egyszerű, de aranyos, egyszeri kikpacsolódásra, vagy nosztalgiára tökéletes, Cassidy egy szerethető stílusban írta meg a könyvet ami könnyen rabul ejtheti az olvasókat.

Kedvenc karakter(ek): Cherry
Gyűlölt karakter(ek): Honey
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Angyalosy Eszter
Kiadta: Kolibri Kiadó
Év: 2015
Oldalszám: 368
Sorozat: Chocolate Box Girls (#1)

http://1.bp.blogspot.com/-bmWh4ro8trI/VWCl9uAEVlI/AAAAAAAAMHY/zDGt2Mx9bGU/s400/rpgye8c.png

Résztvevő blogok listája:

05/19 Zakkant olvas
05/22 Deszy könyvajánlója
05/24 MFKata gondolatai
05/27 CBooks
05/30 Dreamworld
06/02 Kelly & Lupi olvas

Nyereményjáték: 

Mostani játékunk során a csokié lesz a főszerep. 
Minden állomáson találtok egy csokoládés idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik könyvből származik az aktuális bölcs gondolat. Ha ez megvan, akkor a könyv és az író nevét nevét írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe, hogy esélyetek nyíljon megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egyikét.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A mai idézet: “Csokoládéval sokkal kifejezőbben lehet bocsánatot kérni, mint szavakkal.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése