2013. január 5., szombat

Kaori Yuki - Angyalok menedéke #1

Miért: Nagyon régóta rajongok a sorozatért, ám mivel három évvel ezelőtt félbehagyták a magyar kiadást - ráadásul az angoltudásom is a nulla környékén mozgott -, nem olvastam végig. Most az ötödik kötet megjelenésének örömére újraolvasom. Remélem, most nem lesz több éves fennakadás.

Tartalom: Mudo Setsuna rengeteg problémával küzd: tizenhat éves, és szerelmes a saját húgába, Sara-ba. Egy napon megtudja, hogy benne született újjá Alexiel, az Ég és Föld Nagy Háborújában legyőzött angyal. Mindeközben sorra különös halált halnak az Angyalok menedéke című számítógépes játékba feledkező diákok... A bukott angyalok küzdelme végre elkezdődik! (Delta Vision)

Megj.: Mivel egy-egy kötet hihetetlenül vékony, kétlem, hogy az újévi fogadalmamnak megfelelő 500 szó/bejegyzés szintet hozni tudom majd - reményeim spoilerezés nélkül -, ezért ne számítsatok túl sokra.

Vélemény: Mielőtt bárki belekötne: a neveknél azért nem a magyar átírást használom, mert egyenesen rosszul vagyok a Szecúna, Szara, és egyéb borzalmaktól, így inkább az angol átírást részesítem előnyben. Most pedig magáról a történetről: az első kötet nem más, mint az őskáosz. Információk százai zúdulnak el az olvasót, aki azt sem tudja, merre van arccal előre olvasás közben. Egy dolog nagyon megmaradt bennem: itt aztán tényleg mindenki kavar mindenkivel. Adott ugyebár a főszereplőnk Setsuna, akinek a legnagyobb problémája az, hogy szerelmes a húgába. Még véletlenül sem az okozza számára a legnagyobb fejtörést, hogy gyerekkorától kezdve emberfeletti erővel rendelkezik - az anyja részben emiatt, egyenesen fél tőle -, szinte sohasem sérül meg, vagy, hogy két elmebeteg - egy kislány és egy transzvesztita - jár a nyomában, akik Alexiel úrnőnek szólítják. Ráadásul mindkettő szerelmes belé. Kurai és Arachne arra törekszik, hogy feltámasszák Alexiel-t a valaha volt leghatalmasabb angyalt, akinek a lelke éppen Setsuna-ban született újjá. A fiú persze hülyének nézi őket, ám egy idő után rájön, ha jót akar magának, nem hagyhatja figyelmen kívül a két diabolosz szövegelését. Tokióban ugyanis egyre különösebb dolgok történnek...
Setsuna alapjaiban egy nagyon jó karakter. Végtelenül őszinte - szó szerint, ami a szívén, az a száján, még a lehető legképtelenebb pillanatokban is -, ugyanakkor védelmező. Mivel elég különc - anyai ágon angol vért örököltek a testvérével, így nemigen hasonlítanak a többi japán fiatalra -, sokszor bajba keveredik, és ilyenkor legtöbbször a barátja, Kira siet a segítségére. Aki - talán ezt mondanom sem kell - szintén nem közömbös az irányába, mégis, ő az, aki a legjobban megérti a fiú Sara iránti érzéseit. Ha ez még nem lenne elég, a szinte halottaiból feltámadó, Elektronikus - vagy (Gép)- Angyal, Rosiel, sem feltétlen testvéri szeretettel tekintett az ikernővérére... Na, erre mondtam én, hogy mindenki mindenkivel. Nekem egy olyan karácsonyfa jut erről eszembe, aminek Setsuna a csúcsdísze. 
A főbb karakterek egytől-egyig oda-meg vissza vannak Setsuna-ért, akinek az egyetlen bűne az, hogy éppen benne született újjá egy olyan angyal, aki valamiért mindenkinek a szíve csücske. Aki szereti a homoerotikus irodalmat, az tuti, hogy az ilyen szálak miatt remekül fog szórakozni.
Sara-n látszik, hogy igen komoly, vallásos nevelést kapott az anyjától, ám ez sem tudja távol tartani a testvérétől, szinte ugyanúgy ragaszkodik hozzá, mint gyerekkorukban. Alighanem Kira mellett ő az egyetlen, akire nem hozza rá a frászt Setsuna ereje, és olykor különös viselkedése. Igazán tiszta lelkű lány, aki mindenkit szeret, még azt is, aki a pokolba kívánja. És ettől az ember úgy érzi, meg tudja érteni, miért érez úgy iránta a testvére, ahogy, még akkor is, ha normális körülmények között elítéljük a vonzalmukat - mondjuk én pont nem -. 
A többiekre csak azért nem térnék ki részletesebben, mert őket csak később ismerjük meg igazán, kell egy kis idő, mire megértjük, melyiküket mi motiválja. Mondjuk Kurait még abból a szempontból érdemes megemlíteni, hogy neki köszönhetően ismerhetjük meg az igazi Alexielt, azt a nőt, aki a pusztulása előtt volt.  Minden bizonnyal nem véletlen, hogy a sorozat húsz kötetet élt meg. Ezzel persze nagyban elmarad a Bleachez és társaihoz képest, de talán ebből is látszik, hogy nem "tömeg mangának" készült. És éppen ez benne a jó. Még, ha a történet eleinte bonyolultnak, sőt, egyenesen idegesítőnek is tűnhet, mégis érezzük, hogy az egésznek célja van. Kaori tudja mit akar, és ennek megfelelően csavarja a szálakat. Az már más kérdés, hogy nekünk sikerül-e lépést tartani vele.  

Kedvenc karakter(ek): Setsuna, Sara
Gyűlölt karakter(ek): Rosiel
Pont: 20/10

Alapok: 

Nyelv: magyar
Fordította: Oroszlány Balázs
Kiadta: Delta Vision Kiadó
Év: 2008
Oldalszám: 210
Sorozat: Angyalok menedéke (#1)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése