2018. április 21., szombat

Blogturné #299 - Mia Sheridan: Calder útja


Miért: Mia Sheridan.

Tartalom:  Van egy hely a mai Amerikában, ahol nincs áram, nincs vezetékes víz, és nem használnak modern eszközöket sem. Itt nincs helye álmoknak, önkifejezésnek vagy ambícióknak.

Itt él egy fiú, akinek a teste akár egy istené, a szíve pedig akár egy harcosé. Erős és hűséges; jól szolgálja, akit szolgálni kell. De az a bűne, hogy többet mer álmodni.Itt él egy lány is, akinek olyan az arca, akár egy angyalé, a szíve pedig telis-tele van bátorsággal. Ő a tökéletes engedelmesség mintaképe. De az a bűne, hogy vágyakozni mer arra, amiről azt mondták neki, hogy sohasem lehet az övé.
A Calder útja a jó és a rossz, a félelem és a bátorság küzdelméről szól. Arról, hogy a szerelem fénye még a legsötétebb helyeket is beragyogja – a kezdetektől a világ végéig.
Folytatása következik Megtalálni Edent címmel. (Könyvmolyképző)



Vélemény: Noha sejtettem, hogy akárcsak az Archer hangja, a Calder útja sem fog nálam felérni a Skorpió fullánkjához, ami még mindig az abszolút kedvencem a Mia Sheridan könyvek közül, azért bátran mondhatom, hogy összességében pozitívan csalódtam ebben a regényben.
Megint csak egy lassú folyású könyvvel van dolgunk, ami igazából sokáig csak villanásokkal, pillanatképekkel igyekszik bemutatni nekünk Calder és Eden világát, amelybe a maguk módján mindketten tökéletesen illeszkednek, hiszen azt teszik, amit a környezetük elvár tőlük. Engedelmesek, hallgatagok - már amikor -. Számunkra furcsa, és elképzelhetetlen lehet sokszor, hogy emberek adott esetben ennyire zárt közösségekben éljenek, a modern technika nélkül (vegyük például az amisokat, vagy az FLDS-szektát), de, mint látjuk, ez olyasmi, amivel vannak, akik igenis, képesek azonosulni, és vakon hinni egyetlen vezetőben, akit amolyan messiásként, vagy prófétaként tisztelnek, és képesek teljes egészében, testüket-lelküket az ő szolgálatába állítani. Bevallom, szerintem ez nagyon ijesztő. És ezt a maga módján az írónő is érzékelteti velünk. 
Ám, amiben szerintem nagyot alkot, az éppen az a része a történetnek, amikor ez a buraként megszilárdult hitrendszer - vagy elvrendszer, mindegy, ezesetben minek hívjuk - elkezd repedezni a hősein körül. Apró repedések keletkeznek a világképükön, ahogy egyre közelebb és közelebb kerülnek egymáshoz, majd egy ponton, az egész szétrobban a feszültségtől. Erre azonban nagyon sokat kell várnunk, nem véletlen, hogy ez a történet, akárcsak annak idején Leoék esetében, most is két részben jelenik majd meg. Ebben a történetben ugyanis bőven van ennyi. Lehet foglalkozni a hőseink lelki világával, az egymáshoz, vagy a közösséghez való viszonyukkkal, és még sorolhatnám.
A közösséget, bár valahol sajnáltam, amiért ennyire agymosottak lettek, bevallom, utáltam is őket ezért. Hiszen éppen ők tehetnek róla, hogy Eden-nek és Calder-nek küzdeniük kell egymásért, és végig úgy kell érezniük, hogy nem érdemlik meg a közös boldogságot. Akarva-akaratlanul akadályokat görgetnek eléjük, és úgy viselkednek, mintha nem értenék, mit szeretnének, pedig csak nem akarják megérteni. 
Meglepően mély és elgondolkodtató regényt kaptunk, ami bőven megérdemli, hogy az ember kézbe vegye, és elmerüljön a világában. Olykor talán kicsit nyomasztó, de a maga furcsa módján, mégis csak felemelő olvasmány.   


Kedvenc karakter(ek): Calder, Xander, Eden
Gyűlölt karakter(ek): a közösség maga
Pont: 10/9

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2018
Oldalszám: 400
Sorozat: Sign of Love (#5)


Résztvevő blogok listája:

04.15.Angelika blogja
04.17.Kristina blogja
04.19.Sorok között
04.21.CBooks
04.23.Dreamworld

Nyereményjáték:

Mostani játékunkban letesztelhetitek, tudjátok-e, mit tartogatnak sorozat későbbi kötetei. Minden állomáson megadjuk egy-egy regény főszereplőinek nevét, a Ti feladatotok pedig megírni, az ő történetüket melyik csillagjegy ihlette A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Brogan & Lydia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése