2018. március 31., szombat

Blogturné #294 - Cynthia Hand - Jodi Meadows - Brodi Ashton: Lady Jane

Miért: Megtetszett a fülszövege. 

Tartalom: Edward ​még csak tizenhat éves, és már Anglia királya. De sajnos épp haldoklik, ami elég kellemetlen, ha azt nézzük, hogy inkább az első csókja tervezésével kellene foglalkoznia, mint azzal, hogy kire is hagyja a trónt…

Jane Edward unokatestvére, akit sokkal inkább érdekelnek a könyvek, mint a romantika. Szerencsétlenségére Edward beleegyezett a megházasításába, hogy ezzel bebiztosítsa a trónöröklését. Ráadásul van valami igen furcsa a neki kiválasztottban: Gifford ugyanis egy ló. De tényleg, a férfi minden egyes nap hajnalán egy nemesi szénafalóvá változik – csak hogy naplemente után a fogai között szénaszálakkal változhasson vissza emberré. Ettől eltekintve azért meg kell hagyni, hogy roppantul jóképű, és Jane szívében szép lassan hely szabadul fel számára is.

A történet egyre zűrösebbé válik, ahogyan Edward, Jane és Gifford egy kolosszális összeesküvés közepén találják magukat. Miközben a királyság sorsa a tét, hőseinknek saját összeesküvést kell szőniük, számos harcot megvívniuk, kalandozniuk, s a szívük sem

maradhat szárazon. De vajon sikerül véghezvinniük a tervüket, amíg a fejük még a helyén lehet? (Maxim)


Vélemény: Amikor rájöttem, hogy nem véletlenül írta három írnónő ezt a könyvet, először azt hittem, egy szerelmi háromszögről lesz szó, amit mindhárom karakter szemszögéből megismerhetünk, ám korántsem erről van szó. Noha Edward, Jane, és Gifford (akit egyébként következetesen Gideon-nak akarok írni, nem tudom, miért)  nem véletlen kapján meg a saját nézőpontjukat, valójában romantikus szál csak a kényszerjegyességbe került Jane és Gifford között alakul majd ki. Ezt persze indokolhatnánk azzal is, hogy Edward és Jane unokatestvérek, de aki egy kicsit is járatos a történelemben, az tudja, hogy akkoriban - kiváltképp az uralkodói családok - nem riadtak vissza attól, hogy adott esetben unokatestvéreket eskessenek össze egymással, ha a dinasztikus érdek ezt kívánja.  
Noha egy fantasy-ról beszélünk, ha korban el szeretnénk helyezni, VIII. Henrik fiáról, Edwardról beszélhetünk, aki a férfi egyetlen fiú örököseként látta meg a napvilágot. Édesanyja, Jane Seymour volt, aki sajnálatos módon, belehalt a szülésbe. Majd, sajnos a fiú sem érhette meg azt, hogy olyan hosszan regnáló uralkodó legyen, mint az édesapja. Ezért is kezd gőzerővel örökös után nézni, és jut el odáig, hogy Jane Grey-t, az unokahúgát hozzá kell adnia valakihez. A választása pedig Gifford Dudley-ra esik.
És innentől kezdve a történetnek nem sok köze van a történelmi eseményekhez, ami nem baj, hiszen ez egy szórakoztató regénynek, és nem monográfiának íródott. Az érdekességet például az adja, hogy Gifford nem ember, hanem alakváltó - edian -, aki, ahogyan azt már a fülszövegből is megtudhattátok, az ideje jelentős részét ló alakjában tölti. Nevetségesen hangzik? Valahol az is, de meglepő módon, működik. Talán épp az abszurditása miatt, vagy azért, mert ezzel a kis csavarral csak még jobban megy Jane elvontságához. És már ez is egy olyan humorforrás, ami miatt megéri elolvasni ezt a könyvet. Aztán még ott van persze Jane maga is, aki, mint könyvmoly, picit nehezen kezd el barátkozni a valósággal. Ezért is van az, hogy közte és Gifford között már a vonzalom is lassan bontakozik ki kettejük között, mivel a lány teljesen el van varázsolva.
Edward pedig a jóakaró, mindenkivel kedves srác, akinek azért megvan a maga baja, hiszen folyamatosan ott lebeg a feje fölött a tény, hogy bizony-bizony, hamarosan meg fog halni. Ettől függetlenül, egy meglepően optimista srácról beszélünk, ami nagyon szimpatikussá teszi.
Annak sajnos elfelejtettem utánanézni, hogy melyik nézőpontot ki írja, de tekintve, hogy a három írónő közül egyedül Hand-hez volt szerencsém eddig, talán nem is igazán számít. A Lady Jane így is úgyis egy érdekes, vicces történet, főleg akkor, ha valaki el tud vonatkoztatni a történelmi háttértől. :) 


Kedvenc karakter(ek): Jane, Edward
Gyűlölt karakter(ek):
Pont: 10/8



Alapok:


Nyelv: magyar
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Kiadta: Maxim Kiadó
Év: 2018
Oldalszám: 510
Sorozat: Lady Jane (#1)


Résztvevő blogok listája:

03.25 Dreamworld
03.29 Szembetűnő
03.31 CBooks
04.02 Deszy Könyvajánlója


Nyereményjáték:

A regény főbb szereplői E∂ianek, azaz alakváltók. A kiemelt betűket összeolvasva kapjátok meg a megoldást, ami a szereplő nevét és az állati alakját adja ki. Pl: Pet - kutya   A megfejtéseket írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése