2016. szeptember 20., kedd

Blogturné #190 - Amy Harmon: Arctalan szerelem

Miért: Megtetszett a fülszövege

Tartalom: Ambrose ​​Young nagyon szép volt – olyan szép, mint a romantikus regények borítóin látható férfiak. Ezt Fern Taylor is tudta, hiszen tizenhárom éves kora óta falta ezeket a könyveket. És mivel Ambrose Young ennyire szép volt, Fernnek meg sem fordult a fejében, hogy valaha is övé lehet a férfi… egészen addig, amíg Ambrose Young már nem volt szép többé.

Az Arctalan szerelem egy kisváros története, ahonnan öt fiatalember indul el a háborúba, de közülük csak egy tér vissza. Az Arctalan szerelem a gyász története: a közös gyászé, az egyéni gyászé, a szépség, az élet és az önazonosság elvesztése fölötti gyászé. Az Arctalan szerelem egy lány szerelmének a története, amit egy megtört fiú iránt érez, és egy sebesült harcosé, akit ez az érzés egy hétköznapi lányhoz fűz. Az Arctalan szerelem a vigasztaló barátság története, a rendkívüli hősiességé, és egy olyan, modern A szépség és a szörnyeteg-mese, amely megmutatja, hogy mindannyiunkban megtalálható egy kicsi a szépségből, és egy kicsi a szörnyetegből is. (Twister)


Vélemény: Bevallom, nem hittem volna, hogy ezt a kritikát éppen ezzel fogom kezdeni, de az Arctalan szerelem egy nagyon érdekes olvasmány. Rendkívül szívszorító a maga módján, akár addig is el mernék menni, hogy számomra ez az új Forbidden, annak ellenére, hogy a két könyv története még csak össze sem hasonlítható egymással. Mégis, a hangulatuk nagyon hasonló, éppen ezért az is, ahogyan képes volt rám hatni, miközben bújtam az oldalakat. 

A fülszöveg, bár nagyon fondorlatosan fogalmaz, én az első elejtett megjegyzésnél tudtam, mire megy majd ki a történet, éppen ezért, nem mondhatnám, hogy különösebben meg tudott volna lepni, ennek ellenére, volt benne valami lebilincselő, ahogya cselekmény egyre közelebb és közelebb ért ahhoz a bizonyos fordulóponthoz, ami mondhatni elkerülhetetlen volt. 
S, bár kétségtelen, hogy Ambrose Young drasztikus változáson megy át, ettől függetlenül, számomra ez nem egy Szépség és a Szörnyeteg újramesélés, mivel az én meglátásom szerint, annál sokkal de sokkal többről szól, és legfeljebb csak nyomokban emlékeztethet az ihlető történetre, úgy, mint a férfi főszerpelőnk megcsúnyulása.
Nagyon meglepett, hogy Harmon milyen jól felépítette a regény "történelmi" hátteret. Mivel az események egyik fő mozgatórugója, a 9/11-ei  eseménysorozat, az írónő komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy Fernen, valamint Hannah Lake lakóin keresztül bemutassa nekünk, hogy hogyan hathatott a terrortámadás az egyszerű emberekre, akik addig egy percig sem gondoltak arra, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténhet a világban. Rengeteg utalást kapunk, amik még színesebbé és még érdekesebbé teszi az egész könyvet. Számomra pedig ez csak még többet adott hozzá a történethez, ugyanis, ez meglepő lehet, de úgy egy évvel ezelőtt ugyanebben a témában írtam egy szakdolgozatot, amiben szívem szerint a terrortámadás társadalomra gyakorolt hatásával szerettem volna foglalkozni, ám sajnos ehhez nem állt elég forrás a rendelkezésemre, így egy teljesen más irányból kellett végül megközelítenem az eseményeket. 
Imádtam Fernt, ő tipikusan az az egyszerű szépség, akit nem veszel észre azonnal, hanem időt kell adnod magadnak arra, hogy felfedezd benne mindazt a bájt és kellemet, amit magában rejt, míg ezeket a vele szembeállított Ambrose, leginkább a külsejében hordozza. Érdekes - és persze abszolút érdemes - szembeállítani a két karaktert egymással. Fern, jóllehet valóban a kifogástalan külső miatt szeret bele Ambrose-ba, szinte még gyerekként, de aztán, egy fordulat révén, az érzései képesek elmélyülni, aminek már semmi köze nincs a fiú hibátlan kinézetéhez. Ráadásul egy rendkívül önfeláldozó lányról van szó, aki sosem azt nézi, hogy számára mi lenne a legjobb, hanem azt, hogy mivel tudna segíteni a környezetén, például az izomsorvadással küzdő unokatestvérén, Bailey-n, akit egyébként szintén a szívembe zártam, szinte azonnal. És ennek a legkevésbé sem volt köze a kerekesszékéhez, például, hanem sokkal inkább az irigylésre méltó optimizmusa és derűlátása állt ennek hátterében.
Természetesen elkerülhetetlen, hogy Ambrose is jelentős változásokon menjen keresztül, legelőször is lelki síkon. Számomra kissé furcsa és érthetetlen volt kezdetben, hogy egy egyébként jobb jövőre számító élsportoló miért dönt úgy, ahogyan a támadást követően, de az az igazság, hogy minél többet gondolkoztam ezen, annál jobban megértettem a motivációját, és beláttam, hogy valószínűleg nem az ő fiktív karaktere volt az egyetlen, akire olyan mély benyomást tett az Al-Kaida által elkövetett merénylet, hogy az élete szó szerint száznyolcvan fokos fordulatot vegyen. Ugyanakkor, talán az a változás, ami a fejében megy végbe később, még érdekesebb, és valljuk be, szívszorítóbb. Rengetegszer elérzékenyültem tőle, bár az okát nem igazán tudnám megfogalmazni, egyszerűen csak jó volt olvasni. Jó, és kissé keserédes egyszerre. 
Az egész regény a kis emberekről, az életükben jelentkező fordulatokról és mindennapi küzdelmekről szól, ami most éppenséggel egy félig-meddig szerelmes történetbe van ágyazva, azonban én nem szeretném a könyvnek ezen részét külön kiemelni, mert bármennyire is szép volt, számomra inkább a történet háttere tette végtelenül emlékezetessé ezt a könyvet. Szívből remélem, hogy idővel Amy Harmon más regényeit is kiadják majd itthon, mert engem határozottan levett a lábamról.

Kedvenc karakter(ek): Fern, Ambrose, Bailey
Gyűlölt karakter(ek): Tom
Pont: 10/20

Alapok:

Nyelv. magyar
Fordította:Marczali Ferenc
Kiadta: Twister Média
Év: 2016
Oldalszám: 368
Sorozat: -


Résztvevő blogok listája:

09/20 CBooks
09/21 Deszy könyvajánlója
09/22 MFKata gondolatai
09/23 Kristina blogja
09/24 Dreamworld
09/25 Always Love a Wild Book

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során a háború által szétszakított pároké lesz a főszerep.
Minden állomáson találtok egy labirintus játékot, mely alapján azt kell kitalálnotok, melyik út köti össze a párokat. Ha ez megvan, nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni a helyes betűjelet, illetve a másik sorba a páros mindkét tagjának nevét. Ám nem árt figyelni, végkifejlettől függetlenül, csak és kizárólag a háború miatt elszakított szerelmespárokat keressük (minden esetben azok képezik a helyes megoldás, akik a jó út két végén találhatóak).
Amennyiben az összes feladatot teljesítitek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény egyik példányát.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése