2014. szeptember 22., hétfő

Blogturné #19 - David Levithan: Nap nap után

Miért: David Levithan-rajongó lennék.

Óriási a várakozás az olvasók körében, hiszen először jelenik meg magyarul David Levithan regény! A Nap nap után című történetet  a Maxim Könyvkiadónak köszönhetjük. A Blogturné Klub bloggerei is kiemelt figyelemmel olvasták a könyvet, a turné során 12 különböző véleményt olvashattok erről a nem hétköznapi történetről, melyben “A” minden nap új testben találja magát.. A kiadó jóvoltából  szokás szerint  3 példányt sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak a játék kérdéseire.

Tartalom: „A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t. (Maxim)

Vélemény: Szerintem nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, ez is egy tipikus David Levithan könyv. Ha valaki olvasta már valamelyik könyvéről a véleményemet, akkor nagyjából sejtheti, mire számíthat tőle. A történetei alapelgondolásai általában igen csak elvontak. Itt sincsen másként, hiszen igencsak nehéz megfogni, vajon miről is szól a Nap nap után. És véleményem szerint nem tévedek nagyot, amikor az jut eszembe, hogy erre a kérdésre mindenki teljesen más választ tudna adni. Az egész ugyanis értelmezés kérdése, Levithan a befogadóra bízza, hogy miként vélekedik az általa megírt történetekről.
"A" - az én meglátásom szerint -, egy olyan lélek akit valamilyen okból arra a sorsra rendeltek, hogy nem egy saját testben, hanem minden nap más valaki bőrében ébredve kell leélnie az életét. Felmerülhet így a kérdés, hogy vajon van-e egyáltalán élete? Nos, talán Rhiannon felbukkanásáig nincsen. A lány jelenti azt a fordulatot, ami arra ösztönzi "A"-t, hogy életében először ne csak elfogadja ezt a helyzetet, hanem kérdéseket tegyen fel ezzel kapcsolatban, és mintegy megpróbáljon valamiféle megoldást találni a problémájára. Addig csak elfogadta a helyzetét, és sohasem foglalkozott vele komolyabban. Hogy ez jó-e, vagy sem, azt döntse el mindenki magának.
Ugyanakkor gondoljatok bele: azáltal, hogy mindig másvalakit száll meg, lehetősége nyílik segíteni is ezeken az embereken - hacsak nem épp arra törekszik, hogy valamilyen úton-módon átvészelje azt a huszonnégy órát. Lehet, hogy éppen a lány változtatja meg a gondolkodásmódját ezen a téren.
Apropó, ha már Rhiannon és "A". Sokat elmélkedtem azon, hogy vajon az LMBT jelzőt odabiggyesszem-e a címkék közé, de aztán rájöttem, hogy ez valójában felesleges, hiszen "A"-nak nincs kimondottan neme, így a lány iránt táplált érzései ettől függetlenül alakulnak ki. Nem számít, hogy lány, vagy fiú testében ébred éppen, gondolatai akkor is Rhiannon körül forognak. Ellenben a női főszereplőnk szempontjából talán mégsem teljesen mindegy. Hogyan lehetne biztos abban, hogy szereti a másikat, amikor az épp egy lány testébe bújva jelenik meg előtte? Levithan remekül visszaadja az ilyen helyzetekből adódó lelki gyötrődést, még úgy is, hogy mi csak "A" szemüvegén keresztül láthatjuk az eseményeket. Ugyanakkor még az is egy jogos kérdés lehet, hogy vajon valósak-e az egymás iránt táplált érzéseik, vagy mindketten csak kibúvót keresnek az életükből, amihez a kapaszkodót épp a másikban találják meg? S, ha mindez nem lenne elég: a könyv mindössze néhány napot ölel fel a történetükből, amely így igencsak tömör lesz. Ez néha elég zavaró tud lenni, ám szerencsére Levithan bedob még néhány másik szálat is, így csömörölünk meg ettől a furcsa szerelemtől... Ami talán nem is szerelem.
Mint láthatjátok, erről a történetről igazából csak kérdések formájában tudok írni, mivel annyira elgondolkodtató az egész, hogy az olvasó éppen ezeken a dolgokon kattog, miközben falja a sorokat, ugyanis rendkívül olvasmányos is. Noha lassan indul be a cselekmény, utána szinte le sem lehet tenni. Levithan stílusa rendkívül lendületes, és izgalmas, szinte sodor előre olvasás közben. Én személy szerint bármelyik korosztály számára csak ajánlani tudom. Bár a regény lezárásával lehetnek problémáitok... Nekem voltak. Mindenesetre, bizakodásra adhat okot, hogy Levithan tervezi a folytatást. Reméljük, ez néhány éven belül meg is valósulhat. Én személy szerint alig várom.

Kedvenc karakter(ek): A, Rhiannon
Gyűlölt karakter(ek): Justin
Pont: 20/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Vince Judit
Kiadta: Maxim Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: 322
Sorozat: -



Résztvevő blogok listája:

09.02. - Kelly & Lupi olvas
09.04. - MF Kata gondolatai
09.06. - Nem harap a..
09.08. - Deszy könyvajánlója
09.10. - Bibliotheca Fummie
09.12. - Roni olvas
09.14. - Könyvszeretet
09.16. - Angelika blogja
09.18. - Always Love a Wild Book
09.20. - Nita könyvgalaxis
09.22. - CBooks
09.24. - Dreamworld

Nyereményjáték: 


A blogturné állomásain 12 David Levithan könyv kezdőbetűit rejtettük el. Figyelem! A társszerzővel írt könyvek is számítanak!! Gyűjtsd össze a könyvcímeket és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A nyerteseket azok közül sorsoljuk, akik minden címet megfejtenek. Goodreads segít!  A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!  Sok szerencsét!


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése