2014. szeptember 7., vasárnap

Blogturné #16 - Michael Grant - Katherine Applegate: Éva és Ádám

Miért: Megtetszett a fülszövege.

Bevezető: Eljátszottál már azzal a gondolattal, hogy számítógépes szimulációs program segítségével tökéletes társat tervezz magadnak? Mit szólnál, ha később egyszer csak szembejönne veled az utcán?  Katherine Applegate és férje, Michael Grant történetében Evening Spiker lehetőséget kap erre! Kövesd végig az EVE és ADAM turnét, ahol nyolc blogger véleményét olvashatod erről a nem hétköznapi témájú könyvről, és esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét.

Tartalom: Kezdetben vala az alma. Azután a baleset, a szörnyű, bénító sérülés és a kórház. Evening Spiker alig nyeri vissza az eszméletét, amikor egy furcsa fiú már ki is viszi a kórházból, és sietve az édesanyja kutatóintézetébe, a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyárba szállítja. Itt Eve-nek más dolga sincs, minthogy gyógyuljon, és elviselje a kísérteties elszigeteltségét, amelyet csak uralkodó természetű anyja, egy furcsa orvoscsapat és az ideszállításában közreműködő titokzatos fiú szakít meg időről időre.
Amikor Eve már azt hiszi, biztosan meghal – bár nem éppen a sérüléseitől, hanem az unalomtól – anyja különleges feladatot bíz rá: meg kell terveznie a tökéletes fiút.
Eve egy az emberi genetika oktatására kifejlesztett lenyűgözően aprólékos szimuláció segítségével nekiáll, hogy tetőtől talpig megtervezzen egy fiút: a szemét, a haját, az izmait, sőt még az agyát és a lehetséges személyiségjegyeit is. Éva megtervezi Ádámot aki maga lesz a tökély, a tökéletes emberpéldány, a tökéletes pár… vagy mégse? (Könyvmolyképző)

Vélemény: Nem is tudom, hol kezdjem. Mivel már olvastam koprodukcióban írt könyvet (David Levithan Invisibility-jét), ami nem sikerült olyan jól, eleinte kicsit tartottam attól, hogy vajon Grant és Applegate hogyan muzsikálnak majd ezen a téren... De azt kell mondanom, remek munkát végeztek. Bár a két stílus könnyen szétválasztható, ez mégsem zavaró, szépen kiegészíti egyik a másikat, így igazán élvezetes olvasmány ebből a szempontból.
A világfelépítés már az előzménynovellában (Love Sucks Then You Die) is nagyon tetszett, holott ott még csak a hangulatából kaphattunk némi ízelítőt... Na, meg abból, hogy egy elég nagyvolumenű háttértörténetről lesz majd szó az Éva és Ádámban. És ezekért már akkor is maximálisan megérte elolvasni. Az a steril, már-már a kórházakra jellemző érzet a lapokon is remekül visszaköszön, és számomra ez adta meg az olvasás valódi ízét. Komolyan mondom, már csak akkor érezhettem volna át jobban, ha éppen egy kórházi ágyban fekve olvastam volna. Ám szerencsémre, erre nem került sor.
Ami nagyon nem tetszett ebben a történetben, az a romantika volt. Valahogy nem éreztem a súlyát. Egyáltalán nem úgy tűnt, hogy Solo - akiről, természetesen, bár utálom a Star Warst, mégis állandóan Han Solo jutott eszembe - és E.V. között annyira szoros kapcsolat lenne, mint amilyennek néha megpróbálták beállítani az írók, számomra sokkal inkább egy a levegőben lógó vékony szálacska volt, amivel semmi igazán komolyat nem kezdtek, ugyanakkor véleményem szerint ez így volt tökéletes - bár van egy jelenet ezzel kapcsolatban, amit a mai napig nem sikerült megemésztenem -.
Magával a két főszereplővel nem volt különösebb problémám, hacsak nem az, hogy E.V. a lehető legkevésbé sem képes normális barátokat találni magának... Ez persze betudható annak, hogy az élete nagy részét a biológiának és a tanulásnak szentelte, de na. Ekkora bakot lőni már régen nem láttam senkit, mint ahogyan az neki sikerült. Bár, ennek kétségtelenül megvan az az előnye, hogy ebben a könyvben nincsen két egyforma karakter, mindenki különbözik a másiktól, jól elkülöníthetőek egymástól.
Elvégre, a történetnek nem ez volt a központi témája, hanem az, hogy vajon képes-e az ember Istent játszani, s ha igen, akkor vajon meddig mehet el ezen a téren? Nekem ez a gondolat tetszett a legjobban az egész regényben - és nem feltétlen azért, mert lényegében az egész cselekmény eköré lett felépítve -, ugyanis, ha belegondolunk, a mai világban ugyanez zajlik. A tudomány képviselői sok esetben megpróbálnak istenné válni - elég, ha a részecskegyorsítóra, és ehhez hasonlókra gondolunk -, a különbség csupán csak annyi, hogy Grant és Applegate könyvében a világ már eljutott arra a fejlettségi szintre, ahol ezt bátran megtehetik. Erre talán E.V. anyja a legjobb példa, aki több esetben is végtelen önzésről tesz tanúbizonyságot. Annyira számító, pénzéhes és irányításmániás, hogy esküszöm, a hideg futkosott a hátamon, valahányszor megjelent a színen, és ezen még az sem segített, amikor a könyv egy ponton megpróbálja őt felmenteni, mintha minden, amit tett, teljességgel megbocsátható, vagy elfogadható lenne. Sajnálom, de a világ nem így működik. Bár tény, hogy a pénz és a hatalom diktál napjainkban - éppen úgy, ahogyan a könyvben -, azt azért be lehet látni, hogy ez így nem feltétlen egészséges.
Visszatérve az Istent játszás gondolatához: mint azt nyilván kitalálhattátok, nem véletlen a regény címe. Idővel Adam is megjelenik a színen - bár cseppet sem abban a formában, ahogyan én számítottam rá -, és azt kell mondanom, hogy egy rendkívül szórakoztató jelenség a könyvben. Az esetlensége, ami ugyan csak ritkán mutatkozik meg, remek színfoltot jelent az egyébként igen komor hangulatot árasztó regényben. Bár azon vitatkozhatnánk, hogy vajon tényleg ő-e a tökéletes férfi, ettől függetlenül, nekem azonnal az egyik kedvencemmé vált.
Ha valaki szereti a komolyabb mondanivalóval rendelkező történeteket, annak teljes szívemből tudom ajánlani.

Kedvenc karakter(ek): Adam
Gyűlölt karakter(ek):
Pont: 7/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Felföldi Edit
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: ?
Sorozat: -



Résztvevő blogok listája: 

08.24. - Kelly & Lupi olvas
08.26. - Dreamworld
08.28. - Nem harap a…
08.30. - Zakkant olvas
09.01. - Könyvszeretet
09.03. - Deszy könyvajánlója
09.05. - Media Addict
09.07. - CBooks


Nyereményjáték: 

A könyv borítóján is megjelenik a szimbolikus jelentéssel rendelkező alma motívum. A blogturné játéka most a leghíresebb almákkal foglalkozik! Fejtsd meg minden állomáson a feltett kérdést és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába, így esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét!

Kérdés:  Melyik az a divatcég, akinek egyik legnépszerűbb illatát alma formájú üvegbe zárták?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése