2014. szeptember 17., szerda

Blogturné #17 - Abbi Glines: Te vagy nekem a levegő

Miért: Abbi Glines.

Bevezető: A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Abbi Glines legújabb regénye, a Te vagy nekem a levegő. Ennek örömére a Blogturné Klub tíz bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Sadie és Jax perzselő nyári történetét.

2014. szeptember 15-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Tartalom: A tengerparti kisvárosban, Sea Breeze-ben Sadie felfedezi, hogy a szenvedélynek semmi sem állhat az útjába. Felkavaró olvasmány a bestsellereiről híres Abbi Glinestól. Sadie White a nyári szünetben a tengerparton dolgozik, de nem holmi strandőrként. Mivel a mamája terhes, és nem hajlandó dolgozni, ezért helyette Sadie lesz az egyik közeli szigeten nyaraló gazdag család házvezetőnője. Amikor a család megérkezik a nyári vakációra, Sadie döbbenten látja, hogy a tulajdonos nem más, mint Jax Stone, a világ egyik legismertebb ifjú rockere. Ha Sadie egy mindennapi lány lenne – ha nem azzal telne az élete, hogy gondját viseli az anyjának, és rendben tartja az otthonukat –, akkor talán feldobná, hogy egy rocksztárnak dolgozhat. De nem ez a helyzet. Sadie-t nem izgatja a hírnév, ám Jax mégis vonzódik hozzá. A lány lenyűgözi, de a fiú küzd a vonzalom ellen. Jax világában a kapcsolatok nem működnek, és minél jobban kívánja Sadie-t, annál erősebb a meggyőződése, hogy a lány többet érdemelne. A nyár végére Jax rájön, Sadie nélkül lélegezni sem képes. Vajon a szerelem legyőzi a két világ közt tátongó szakadékot? (Maxim)

Vélemény: Egy dolgot nagyon sajnálok, mégpedig azt, hogy ennyire későn jelenik meg ez a regény, ami valójában nem más, mint a nyári romantikus regények egyik iskolapéldája. Az ember igazán át tudja érezni a könyv lapjairól sugárzó nyári hangulatot, ami lehet, hogy így kissé visszarepít minket az időben olvasás közben egy forró, nyári délutánra, amikor a tó -, vagy éppen medence partján ülve olvasgathatunk egy ilyen könyvet... Ám a hatás nem teljesen az igazi. Ettől függetlenül persze bármikor kézbe lehet venni, ha fel akarjuk dobni a napunkat, mert arra az időjárástól eltekintve is tökéletes. 
Sokat gondolkoztam azon, hogy vajon ez a könyv a YA, vagy már sokkal inkább az NA műfajába sorolható-e, de a végén arra a következtetésre jutottam, hogy bizonyos szempontból talán egyik be sem... Ugyanis az írónő nagyon ügyesen egyensúlyozik a kettő határán, éppen ezért képtelen vagyok egyértelműen besorolni. Sok vonása van, ami inkább a YA-regényekre jellemző, de akadnak benne olyan utalások, amikkel inkább az NA-ban találkozhatunk. 
Jelen esetben pedig nem az erotikus tartalomra gondolok, ami, mint tudjuk, már-már a New-Adult könyvek alapkövetelményének számít, hanem sokkal inkább arra, hogy olyan témákkal is foglalkozik - hogy mennyire hitelesen, nos, arról talán lehetne vitatkozni -, amik inkább a komolyabb olvasókat vonzhatják. Gondolok itt például a mentális betegségekre, és ehhez hasonlókra, amik már nem feltétlen tartoznak a könnyedén megemészthető kategóriába, éppen ezért az olvasó sok esetben azzal tölti az idejét, hogy a könyvben felvetett kérdéseken, problémákon mereng. 
A két főszereplőnktől nem érdemes túl sokat várni, ők pontosan azt hozzák, amit ennek a műfajnak a sztenderdjei megkövetelnek, bár őszinte leszek, számomra a rocker teljesen mást jelent, mint amit Jax megtestesít ebben a könyvben. Nekem személy szerint inkább a kis tinisztárok jutottak róla eszembe, függetlenül attól, hogy teszem azt zongora helyett, ezúttal egy gitárt adtak a kezébe. Ettől még roppant szimpatikus és szerethető srác - bár az én ízlésemhez mérten egy túlságosan is romantikus lélek -, de ha valaki tetovált, agyonpiercingelt és tetőtől-talpig feketébe öltözött srácra számít, akkor azt kell mondanom, hogy csalódni fog. 
Sadie-vel kapcsolatban én inkább azt emelném ki, hogy megértem, mennyire nehezen tud hozzászokni a Jax körüli felhajtáshoz, és ehhez hasonlókhoz, de véleményem szerint bizonyos dolgokat egyszerűen rosszul reagál le. Tipikusan az a forrófejű lány, aki előbb cselekszik, és utána kérdez. Nem egy előnyös tulajdonság, de mindenki tud mutatni legalább egy ilyen személyt mutatni a környezetében. Ellenben az anyja egyszerűen elképesztő. Életképtelen, ráadásul rendkívül idegesítő. Annyiszor kiakasztott, hogy néha komolyan elgondolkoztam azon, hogy mi lenne, ha baseballütővel vágnám agyon... Végül csak azért nem került bele a Gyűlölt karakterek részbe, mert Glines egy egész jó magyarázatot épített fel köré.
Továbbra is egy remek stílussal megáldott írónővel van dolgunk, aki remélhetőleg még sokáig örvendeztet meg minket a könyveivel. 

Kedvenc karakter(ek): Jax
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: ?
Kiadta: Maxim Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: 264
Sorozat. Sea Breeze (#1)


Résztvevő blogok listája:

09.15. - Dreamworld 
09.16. - Kristina blogja
09.17. - CBooks
09.18. - Angelika blogja
09.19. - Kelly & Lupi olvas
09.20. - MFKata gondolatai
09.21. - Nem harap a...
09.22. - Zakkant olvas
09.23. - Könyvszeretet
09.24. - Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték:

A történetben Jax Stone egy világhírű, ifjú rocksztár. Ezért mostani játékunk során egy kis zenei kalandozásra hívunk Benneteket. Az egyes állomásokon található dalszövegrészletek alapján találjátok ki, mi a dal címe és ki/kik az előadói. 
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol, automatikusan új nyertest sorsolunk.

"Now that it's over, I just wanna hold her
I'd give up all the world to see
That little piece of Heaven looking back at me"


2 megjegyzés: