2016. november 8., kedd

Blogturné #199 - Rosemund Hodge: Kegyetlen szépség

Miért: Megtetszett a fülszövege.

Tartalom: Nüxet gyerekkorától kezdve arra képzik, hogy végezzen a Királyság zsarnok uralkodójával, a félelmetes és halhatatlan démonnal. De amikor tizenhét évesen beköltözik a város fölé magasodó kastélyba, rájön, hogy semmi sem olyan, mint amilyennek képzelte: főképp nem a vonzó és szemtelenül szellemes férje. Nüx tudja, hogy mi a kötelessége, és hogy bármi áron meg kell mentenie a népét, de lassan be kell ismernie, hogy menthetetlenül beleszeretett az esküdt ellenségébe… Vajon ez elég indok arra, hogy feladja a küldetését, és átadja magát ennek a szörnyetegnek? (Menő Könyvek)

Vélemény: Szerintem már többször megénekeltem, hogy mennyire nem vagyok odáig a Szépség és a Szörnyeteg meséért, viszont, ennek ellenére, a belőle készült átdolgozásokat meglepően szívesen olvasom, mint például a Beastly, vagy az ACOTAR - bár utóbbival még nem mindig találjuk meg a közös hangot, ez is igaz -, így szinte adta magát, hogy a Kegyetlen szépségre is sort kerítsek. 
Nem vártam túlságosan sokat a könyvtől, így ennek megfelelően, szerintem kimondottan szórakoztató volt, bár azt el kell ismernem, hogy ez az első regény, ami megvalósította bennem azt az érzést, hogy egyszerre tudtam nagyon imádni, és legalább annyira utálni is. 
A főszereplőnk, Nyx olykor rendkívül szerethető volt számomra - leginkább olyankor, amikor kénytelen volt szembenézni a saját félelmeivel és érzéseivel, amitől bizony-bizony, határozottnak és erősnek szánt nő helyett, ő sem volt egyéb, mint egy lány, akire rákényszerítettek egy olyan sorsot, amivel nem akar barátságot kötni, és ha kell, olykor-olykor igenis, foggal és körömmel küzd ellene. Persze, nem a regény kezdetén, hiszen ott még a végzetébe beletörődő Nyx-t látjuk, egy olyan családi háttérrel maga mögött, ahonnét én szívem szerint biztosan messzire menekültem volna. Minden rokona önző, egytől-egyig. Élükön Astraiaval, Nyx kishúgával, aki teljesen belekényelmesedik abba a helyzetbe, hogy az apja a nővérét ajánlotta fel a Kegyes Úrnak, ő pedig békében élhet, amíg meg nem hal, ráadásul a környezete még durván asszisztál is ehhez, úgy körberajongják, hogy az szinte már-már gyomorforgató. Abba most inkább nem mennék bele, hogy miféle alkut kötött az apa a Kegyes Úrral, mert szerintem ez a könyv egyik legérdekesebb pontja, de azért mondanék nektek egy példát arra, hogy Nyx hites ura, Ignifex miféle üzleteket képes kötni a boldogságot hajszoló halandókkal. 
Adva van egy fiú, aki szeret egy lányt, ám a lány már másé. Elmegy Ignifexhez, aki a következőt ajánlja neki: Ha megkötöd velem az üzletet, a férj máris halott. Tiéd lehet a lány, akitől kapsz valamit, ám te megvakulsz, és soha többé nem láthatod a szépségét. Szerencsétlen legény annyira kétségbe van esve, hogy elfogadja az alkut - nem számít, hogy ezzel gyakorlatilag megöletett egy egyébként teljesen ártatlan embert -, majd a férfi főszereplőnk vázolja az asszonykájának, hogy pontosan miről is van szó: nem csak, hogy megvakul a gyerek, de még vérbajt is kap a szívszerelmétől. Szóval így üzleteljen az ember egy démonnal, mert bár lehet, hogy megkapod, amire vágysz, de a sokkal-sokkal nagyobb árat fogsz fizetni érte, mint azt gondolnád. Lehet, hogy ezzel egyedül vagyok, de szerintem ez egyszerűen zseniális, és éppen ez teszi számomra Ignifexet érdekessé. Rendkívül körmönfont, és ravasz személyiség, aki pontosan tudja, hogyan hódoltassa be magának a szerencsétleneket. Ugyanakkor persze Nyx-szel kétségtelenül meggyűlik a baja, hiszen a lány éppen, hogy makacs módon ellenáll neki, de szemmel láthatóan, ez sokáig szórakoztatja is a férfit. 
Aztán ott van persze Árny is, akiről elég annyi, hogy ő elméletileg Ignifex része, lényegében az árnyéka, aki mindenben engedelmeskedik a démonnak. Ennek ellenére, ő válik Nyx fő szövetségesévé a Kegyes Úrral vívott harcban, ami érdekes ízt ad a karakterének, hiszen elméletileg nem segíthet, mert bármit is tesz, azzal az ura csak tisztában van, nem? Plusz, én erre csak később lettem figyelmes, de a karaktere a maga módján nagyon nyálas. És annak ellenére, hogy engem ez személy szerint ki tud üldözni a világból, ebben a könyvben valahogy nem zavart... Talán amiatt, mert kellett bele ez is, hogy az egész könyv ne egy könnyáztatta bánatkupac legyen, hanem adjon valami könnyedséget, valami megmagyarázhatatlan pluszt a történetnek, ami lehet, hogy néha túl sok, mégis, kell bele. 

Kedvenc karakter(ek): Ignifex
Gyűlölt karakter(ek): Nyx családja
Pont: 10/9

Alapok:

Nyelv. magyar
Fordította: Hartinger Emese
Kiadta: Menő Könyvek Kiadó
Év: 2016
Oldalszám: 432
Sorozat: Cruel Beauty (#1)


Résztvevő blogok listája:

11.03. Always Love a Wild Book
11.05. Függővég
11.06. Insane Life
11.07. Kelly & Lupi Olvas
11.08. CBooks
11.09. Dreamworld
11.10. Sorok között

Nyereményjáték:

Rosamund Hodge Kegyetlen szépség című regénye a világhíres Szépség és szörnyeteg történetet dolgozza fel nem hétköznapi módon. A mostani nyereményjátékban a Disney verzióban megismert dalokból láthattok egy-egy jelenetet, nektek pedig a rafflecopter megfelelő dobozába kell beírnotok a dal címét. A helyes választ adók között kisorsolunk egyet a Menő könyvek által felajánlott regényből.


Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése