2016. augusztus 13., szombat

Blogturné #183 - Kristin Cashore: A garabonc

Miért: Nosztalgia.

Tartalom: Katsa, a garabonc Úrnő, egyike azoknak a ritka és fura szerzeteknek, akik különös képességgel születtek. Az ő rendkívüli tehetsége a küzdelemben, a halálosztásban mutatkozott meg; nyolc éves kora óta tudja, hogy akár puszta kézzel is képes embert ölni. A király unokahúgaként kiváltságos életet élhetne, de garabonciája miatt kénytelen a király erőszakos megbízásait teljesíteni.

Amikor találkozik a szintén garabonciás harcos Pongor herceggel, Katsa még nem sejti, hogy élete fordulóponthoz ért.

Nem számít arra, hogy Pongor a barátja lesz.

Nem számít arra, hogy megtudja az igazságot a saját garabonciájáról – a legkevésbé pedig arra, hogy egy távoli földön lappangó, rettenetes titok közelébe kerül… (Könyvmolyképző)



Vélemény: IMÁDOM! Az egyik kedvenc fantasym, azt kell mondanom, pedig én nem igazán rajongok az ilyen középkori környezetben játszódó történetekért - ami kissé ironikus, ha belegondolok, hogy több, mint tíz éve aktívan RPG-zek -, de Katsa története, és a garabonciások világa azonnal magával ragadott, amikor annak idején, ha jól emlékszem, talán épp karácsony este, először olvastam.
Nekem kifejezetten tetszik, hogy egy egyébként létező jelenséget, a - két színű szemet - veszi alapul, és teszi meg a világ egyik alapjának. Hiszen így különböztetik meg a garaboncokat a hétköznapi emberektől, ám a képességek skálája szinte végtelen. Van, aki tehetséges úszó, más jól bánik az íjjal, esetleg az állatok gondozásához, lényegében bármihez.
Katsa karaktere meglepően érett, felnőtt szemléletű karakter, nem csak ahhoz képest, hogy egy YA-könyvről beszélünk, ahol, sok esetben nem éppen az a szokás, hogy a főhősnő komoly gondolkodásra lenne képes, ugyebár... De szerencsénkre Katsa rendkívül határozott, kitartó, és meglepően erős karakter. Nem a fizikai erejére gondolok kifejezetten, hisz' mégis csak egy nőről beszélünk, hanem sokkal inkább az az erő, ami ahhoz kell, hogy a képességét tényleg képes legyen a jó ügy érdekében használni, még akkor is, ha ez jelen esetben abban áll, hogy kitűnően tud embereket eltenni láb alól.
A garabonciája éppen ezért külön érdekes, hiszen a képessége rendkívül erőszakos, mindenki úgy hiszi, hogy ő csak ölni tud, de ennél persze sokkal komplexebb, izgalmasabb dologról van szó, amit megéri kivárni.
Pongorért egyszerűen odáig vagyok, meg vissza, pedig a maga módján ő nem egy nagy eresztés, egyértelműen Katsa viszi el a hátán az egész könyvet, ám mégis a fiú is rendkívül szerethető - és előszeretettel hivatkozom rá Csongorként, egyébként -. Nem az a nyomulós srác, mégis izgalmas, és érdekfeszítő a jelenléte. Nem tudom nektek igazán szavakba önteni, hogy miért, de van benne valami különleges - és nem feltétlen az arany és ezüst szempárra gondolok, ami már önmagában is... hmm,
Kettejük kapcsolata lassan bontakozik ki, annak ellenére, hogy Katsa testvére már szinte azonnal elkönyveli, hogy a lány és Pongor között lesz valami - hogy ezt miből találta ki egyébként, az egy rejtély...
A cselekmény egyáltalán nem a romantikára koncentrál, hanem sokkal inkább a kalandra, amiben részük van. A világ bemutatása is nagyon szép, sok, és meglepően érdekes tájleírás van benne, amik egészen egyszerűen élővé teszik az egész történetet. Olyan, mintha az ember egy mozit nézne végig, annyira részletesen vannak leírva a dolgok, hogy szinte látja maga előtt az olvasó, ez pedig jelentősen megdobja az élményt. Amikor először olvastam ezt a könyvet, nagyon berántott, s most, amikor ismét a kezembe vettem, ugyanez volt a helyzet. A karakterei rendkívül szerethetőek - kivéve persze a főgonoszt, akinek kilétét fedje jótékony homály -, és élők. Nem is emlékszem, mikor volt ilyenben részem utoljára. 

Kedvenc karakter(ek): Katsa, Pongor, Keserkék
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/20

Alapok: 

Nyelv. magyar
Fordította: Farkas Orsolya és Szalai Virág
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2010
Oldalszám: 480
Sorozat: Graceling (#1)


Résztvevő blogok listája:

08/13 CBooks
08/15 Bibliotheca Fummie
08/17 Always Love a Wild Book

Nyereményjáték:

A könyvben igen fontos szerepet kap a Tanács, ami titokban működik és segíti Katsát és társait, hogy segítsenek a bajba jutottakon, mégha ezzel szembe is szegülnek a király akaratával. A történelmünk során több titkos társaság működött, most ezeket kell megtalálnotok. Ehhez segítsétekre lesz minden állomáson egy-egy rövid leírás.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Az egyik leghíresebb keresztény harcos szerzetesrend, egyházi lovagrend volt. 1118-ban, keresztes lovagokból szerveződött társulásból, a Szentföldön alakult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése