2016. augusztus 13., szombat

Blogturné #182 - Cassandra Clare: A herceg

Miért: Nosztalgia

Tartalom: A Viktória korabeli London mágiával átszőtt alvilágában Tessa Gray végre biztonságban érezheti magát az árnyvadászok körében. Ez a biztonság azonban múlandónak bizonyul: a Klávé szakadár tagjai terveket szőnek Charlotte leváltására az Intézet éléről. Ha Charlotte elveszti a pozícióját, Tessa az utcára kerül, és könnyű zsákmánya lesz a titokzatos Magiszternek, aki saját sötét céljai érdekében akarja felhasználni Tessa képességeit. (Könyvmolyképző)

Vélemény: Számomra ez egyértelműen Jem fókuszú rész volt. Sokkal inkább szólt ez a könyv róla, mint a triójuk másik két tagjáról - bár természetesen azért a többieknek is kijut bőven a "játékidőből", ha lehet így fogalmazni -, mégis úgy érzem, inkább a Carstairs-fiú van előtérbe helyezve a Hercegben. S ezt nem csak azért mondom, mert ő szerepel a borítón. 
Itt jön ki először jobban a szerelmi háromszög a főszereplőink között, itt érezzük meg igazán, hogy mindkét fiúnak megvannak a ma érzelmei Tessa iránt. Nem azt mondom, hogy kiéleződne a verseny Will és Jem között, hiszen sosem versengtek egymással a lányért, de az biztos, hogy az előbbi fiú technikája, amivel annyira kényszeresen, és már-már idegesítően próbálja meg eltaszítani magától Tessát, itt egyértelműen betetőzött, és mintegy utat nyitott Jemnek. Benne azt tudtam szeretni, hogy egyáltalán nem olyan harsány, mint a legjobb barátja, inkább visszafogott, kedves, jószívű... Nem papucs, de már majdnem. Itt viszont ezt nem éreztem problémának, ugyanis Tessanak éppen a támogatásra van szüksége a saját érzelmi viharai között, nem pedig arra, hogy valaki megmondja neki, mit hogyan csináljon - mint az egyébként maximálisan benne van a Herondale-mentalitásban, mondjuk így -. 
Will egyébként kifejezetten irritáló volt számomra ebben a kötetben, mintha kicsit kifordult volna önmagából, és nem tudná kezelni a saját érzelmeit, teljesen megzavarodna tőlük, és ennek eredményeként produkálná azt a végtelenül idegesítő viselkedését, amiből olykor-olykor sikerül azért kitörnie, és igazán érzelmes, vagy éppen romantikus jeleneteket produkálnia. Számomra ilyen volt az a bizonyos erkélyjelenet, amire még mindig szívesen gondolok vissza, annak ellenére, hogy ebben a részben egyértelműen Jem felé billent el a mérleg. 
Most már azért illik megemlékeznem Charlotte és Henry kapcsolatáról is egy kicsit, akik nagyon szórakoztató kettőst jelentettek számomra az Angyalban. Ez itt sem volt másként, s ez a rész ébresztett rá, hogy ez leginkább a férfi bolondos természetének köszönhető. Remekül kiegyensúlyozzák egymást, a nő komolysága mellett is remekül tud érvényesülni a férje, aki azért néha szintén megvillantja a határozottabb énjét. 
Bevallom, én a Lightwood-fiúkat nem igazán tudom hova tenni. Egyikükkel sem szimpatizálok különösebben, de talán Gideon-t egy picit jobban meg tudtam kedvelni, hála anak, ahogyan Sophie-val viselkedik. Annak ellenére, hogy az egész család kimondottan sznob ebben a sorozatban, ő az egyetlen, aki valódi érdeklődést képes mutatni a kis szolgálólány iránt, s mindezt olyan szépen, már-már bájosan teszi, hogy az még nekem is megdobogtatta a szívemet. Jó látni ezt a kissé régivágású romantikát, ami nem instant, hanem aprócska építőelemekből, fokozatosan épít fel. 
A történet ebben a részben megint csak nagyon színvonalas, bár erősen érződik benne az átvezető jelleg, mintha csak egy tölteléket lapozgatnánk a nagy, végső megmérettetési előtt, amely során eldől a szereplőink sorsa. Ennek ellenére képes volt rá, hogy izgalmas és érdekes legyen az olvasó számára, főleg a lezárása miatt, ami engem igazság szerint meglepett, de éppen ezért, egyszerűen rajongok érte. S éppen ezért nem gondolok bele szívesen, hogy a Hercegnő, ehhez, és az Angyalhoz képest, sajnos egyáltalán nem sikerült jól... Hogy miért, az majd a következő kritikámból kiderül - legalábbis remélem -. 

Kedvenc karakter(ek): Jem, Tessa
Gyűlölt karakter(ek): Will
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv. magyar
Fordította: Kamper Gergely
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 496
Oldalszám: 2012
Sorozat: The Infernal Devices (#2)


Résztvevő blogok listája:

Pokoli szerkezetek 1. – Az angyal
08.01. – Sorok Között
08.04. – Cbooks
08.07. – Letehetetlen

Pokoli szerkezetek 2. – A herceg
08.10. – Sorok Között
08.13. – Cbooks
08.16. – Letehetetlen

Pokoli szerkezetek 3. – A hercegnő
08.19. – Sorok Között
08.22. – Cbooks
08.25. – Letehetetlen

Nyereményjáték: 

Cassandra Clare igazi birodalmat épített ki az Árnyvadász-kötetekkel, amikből itthon is rengeteg megjelent már.
A mostani játék során 1-1 idézetet találtok az Árnyvadász-kötetekből, nektek pedig a Rafflecopter doboz megfelelő kell beírni az adott könyv címét, amiben megtalálható az idézet.
A Pokoli szerkezetek trilógia mindhárom részéből 1 könyvet sorsolunk, a kiadó sajnos csak belföldre postáz. A győzteseket e-mailen értesítjük majd, és ha 72 órán belül nem reagál, új győztest kell sorsolnunk. Sok szerencsét a játékhoz!

A mai idézet: – Úgy mondod ki, hogy „démonhimlő”, mint más azt, hogy „váratlan örökség”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése