2016. február 16., kedd

Blogturné #142 - Alessandra Torre: Sötét hazugságok

Miért: Megtetszett a fülszövege.

Tartalom: Létezhet szerelem, ha minden csak hazugság?

Brant: Huszadik születésnapján már milliárdokat érő cég tulajdonosa. Három éve vagyunk együtt. Négyszer kérte meg a kezem. Négyszer kosaraztam ki.

Lee: Füvet nyír, ha éppen nem háziasszonyokat döntöget. Nemcsak a keze és a szája ügyes, hanem a szerszáma is. Majdnem két éve futok utána. Azt nem tudom, hogy vajon tud-e róla, hogy ez így van.

Két férfit szeretek. Két férfival szeretkezem.
Csak tessék, ítélj el! Fogalmad sincs, hogy mivel jár a szerelmem.
Ha azt hiszed, hogy már hallottál ilyen történetet, akkor tévedsz. (Könyvmolyképző)


Vélemény: Nagyon-nagyon nehéz ehhez a könyvhöz pozitívan viszonyulni. Kezdjük ott, hogy még ma se tudom, ez a történet miért került be a Rubint Pöttyös könyvek közé, amikor a témáját tekintve inkább szólna felnőtteknek, mint a huszonéves korosztálynak, és ez nem csak amiatt van, hogy a könyv főszereplői is elmúltak már harminc évesek is. Tibi mondott ezzel kapcsolatban egy nagyon jó dolgot, és rájöttem, hogy ebben nagyon is igaza van: lehet, hogy a téma jobban passzolna egy Arany Pöttyös könyvhöz, de a stílus, amiben meg lett írva, inkább egy NA-regényre emlékeztet. Ennek megfelelően néhol már szerintem gyomorforgató módon explicit a könyv, amikor a szexjelenetekről van szó. ami nem lenne annyira gáz, ha egy picikét kevesebb lenne belőle. De mivel két pasiról van szó... nos, az erotikus részek szinte tobzódnak a regényben. 
A másik dolog, amiért  eléggé nehezen emészthető ez a darab, az nem más, mint a női főszereplőnk, Layana, egészen egyszerűen elviselhetetlen a történet legelején - meg nekem a végén is, de erről majd később -. Tipikus elkényeztetett liba, aki próbálja az ellenkezőjéről meggyőzni az olvasót, miközben mégis, folyamatosan azt érezteti, hogy egy anyagias, gazdag tyúk, aki bármit megtehet, amit csak akar. Ez jellemzi egyébként a két férfival való kapcsolatát is: ő a minden, a két pasi állandóan a magáévá akarja tenni - ennek hirtelenségében azt hiszem, Lee utcahosszal nyer, pedig nekem elhihetitek, Brant esetében se fogta vissza magát a kisasszony -. 
Lehet, hogy ez csak engem zavart, de a karakterek annyira egysíkúak a maguk módján, hogy alig tudom őket jellemezni. Annyit tudunk, hogy az egyik pasi kőgazdag, a másik szegény, és mindkettő egy Adonisz és isten az ágyban, de ezen kívül nincs róluk semmi információnk, még annyi se, hogy hogy néznek ki. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ez engem zavart egy kicsit, mert olyan érzés volt, mintha a karakterek lógnának a levegőben. Hozzáteszem, hogy Layana külsejével se vagyunk tisztában, azt leszámítva, hogy nagyok a mellei. Ez pedig, mint karakterjellemzés, nem igazán állja meg a helyét, szerintem. Azt hiszem, sokkal érdekesebben is megoldhatta volna ezt a dolgot, hogy még jobban érezhessük a két férfi közötti különbségeket, na meg azt, hogy miért is szereti őket Layana - a szexen és a pénzen kívül -. 
Az az érdekes az egészben, hogy egy nagyon durvának és erősnek szánt csavar van a történet... nagyjából közepe táján, ami relatíve jól el van rejtve - bár én az első apró utalásból kitaláltam, mi történik -, és az lenne a célja, hogy átértékelődjön bennünk a történet. Viszont, mivel addigra már annyira sikerült megutálnom Layana-t, hogy azt el sem tudom nektek mondani, az írónő nem ért nálam célt. Ettől függetlenül, azt elismerem, hogy maga az alapötlet közel zseniális is lehetne, ha nem egy ilyen környezetbe ágyazva tálalná nekünk, rétegektől mentes, kissé papirmasé jellegű szereplők segítségével. 
A mondanivaló alapvetően nem lenne rossz, sőt, még azt is megkockáztatom, hogy elég alaposan utánanézett a témának, amiről írt, de ezt sikerült egy olyan nő szemüvegén keresztül tálalnia, hogy én azzal az érzéssel tettem le a könyvet, miszerint elhiszem, hogy van ilyen, de ezt nem így kellett volna megírni, mert Layana egója és önzése miatt, nincs meg a csavar valódi súlya. Csak úgy van és kész, kezdjen vele az olvasó, amit szeretne. 
Akik szeretik a szexközpontú történeteket, és nem zavarja őket, ha ez egy kicsit gyengén megírva, akkor egy délutánra nyugodtan a kezébe veheti, mert egyszeri kikapcsolódásnak tökéletes lesz, de nem szabad tőle sokat várni, mert akkor csalódással és keserű szájízzel fogja letenni, amikor a végére ér. 

Kedvenc karakter(ek): Brant
Gyűlölt karakter(ek): Layana, Jillian
Pont: 10/6

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Hetesy Szilvia
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2015
Oldalszám: 376
Sorozat: -


Résztvevő blogok listája:

02.14. - Deszy könyvajánlója
02.16. - CBooks
02.18. - Media Addict
02.20. - Kristina blogja

Nyereményjáték:

Mostani játékunkat a Sötét hazugságok címe ihlette!
Minden állomáson találtok egy anagrammát - minden alkalommal egy olyan könyv címének betűit kevertük össze, amiben vagy a sötét vagy a hazugság kifejezés szerepel.
Nincs is más dolgotok, mint kitalálni, mi is az egyes állomásokon keresett kötetek címe, és beírni azt a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Sok sikert a kutatáshoz! ;)
(Előfordulhat, hogy az olyan betűket, mint például az “sz” vagy az “cs” különszedtük, és két betű lett belőlük, vagy fordítva.)

A mai anagramma: égés esőt gyűlt özön

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése