2015. szeptember 3., csütörtök

Blogturné #85 - Stephanie Perkins: Anna és a francia csók

Miért: Többen ajánlották.

Tartalom: Anna nagy várakozással tekint végzős évének kezdete elé atlantai középiskolájában, ahol van egy remek munkája, egy hűséges legjobb barátnője, és egy alakulófélben levő, ígéretesnek tűnő kapcsolata. Így aztán eléggé elkeseredik amiatt, hogy Párizsba kell költöznie egy bentlakásos iskolába – egészen addig, amíg ott nem találkozik Étienne St. Clairrel, aki okos, sármos, gyönyörű, szóval tökéletes… lenne, ha nem volna foglalt. De a Fények Városában a vágyak valahogy mindig utat törnek maguknak. Vajon a szerelmes majdnem-ek éve a hőn óhajtott francia csókkal ér véget? Stephanie Perkins a romantikus feszültséget mindvégig sistergőn, a vonzalmat pedig magas hőfokon tartja debütáló regényében, amely garantáltan megbizserget minket a fejünk búbjától a lábujjainkig és megolvasztja a szívünket. (Könyvmolyképző)

Vélemény: Szerintem éppen ez kellett a lelkemnek így nyár végén - ősz elején, hogy egy kicsit jobban érezzem magam. Mivel nem nagyon tudtam, mire számítsak, mivel mindenki csak annyit mondott, hogy nagyon jó, nem is vártam valami sokat ettől a könyvtől, de nem mondhatnám, hogy az alacsony elvárásaim miatt lenne jó, mert szó sincs erről. Számomra a  karakterek tették emlékezetessé ez a könyvet. Mindenki életszagú volt a maga módján, nem pedig a földtől teljesen elrugaszkodott személyiség. Kivéve Anna édesapját, aki egész idő alatt prímán elvan a regényeivel - amik, a leírásaik alapján gyanúsan hasonlítanak a Nicholas Sparks könyvekre, csak durvább, szenvedősebb kivitelben -, és valójában nem nagyon törődik a saját gyerekével, ami elég szánalmas, de szerencsére a lányt ez egy kicsit sem viseli meg. 
Pont ezt szerettem benne egyébként, hogy nem egy hisztis nőszemély. Sokkal, de sokkal rosszabbul is kezelhette volna az új helyzetet, mint ahogyan tette. Nem különcködik, hanem megpróbál beilleszkedni, így elég hamar sikerül új barátságokat kötnie, például a férfi főszereplőnkkel, Étienne St. Clair-rel. És itt, meglepő módon, tényleg barátságról van szó kezdetben. Lassan ismerik meg egymást, és ez nagyon jót tett a könyvnek. Ti is biztosan belefáradtatok már, hogy a két főszereplőnk általában első látásra hajlamos egymásba zúgni, hogy aztán mindent felrúgva együtt legyenek. Itt, hála az égnek, folyamatosan érezteti a hatását, hogy a fiú foglalt, és Anna is az otthon hagyott fiú, Toph után kesereg inkább. Ezzel együtt persze nem egy konfliktusmentes könyv, hiszen mindig mindenkinek van valami problémája, amit meg kell oldani, amiért tényleg tesznek is. Ebből is leszűrhetitek, hogy nem egy nyáltengerben tocsogó romantikus történetről van szó, hanem annak egy sokkal konszolidáltabb, emészthetőbb változatáról. Van rajta némi rózsaszín máz, nem tagadom, de nem volt olyan érzésem olvasás közben, hogy mindjárt belefulladok a cukormázas tengerbe. 
A humor is rendben volt, egyszer-kétszer emlékszem, hangosan felnevettem, aminek az lett a következménye, hogy anyám felkiabált az emeletre, hogy mégis min derülök ilyen jót. Perkins stílusa szerethető, leköti az ember figyelmét, éppen ezért nagyon könnyen és gyorsan olvastatja magát. 
Egy dolgot hiányoltam egyébként, bár ez lehet, hogy csak nekem volt egy picit probléma, ez pedig a francia kultúra egy picivel mélyebb bemutatása lett volna. Az nagyon jól működik, amikor kimozdulnak az iskolából, és egy kicsit bemutatja az éjszakai életet például, vagy az épület környékét, de nekem ez valahogy kevésnek bizonyult. Nem volt annyira ízzig-vérig francia beütése a történetnek, mint lehetett volna. Például egy valóban francia karaktert nagyon hiányoltam. 
Egyszer mindenféleképpen érdemes elolvasni, de van abban valami, amit Lupi mondott nekem korábban, valóban egy olyan könyv, amit igazából bármikor szívesen újraolvas az ember, mivel nagyon szerethető és könnyed történetről van szó, amire szívesen gondol vissza az olvasó. Lehet, hogy nem markol nagyot az írónő, amit igen, abból tényleg sikerült mindent kihoznia, amit csak lehetett. 

Kedvenc karakter(ek): St. Clair, Anna
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Pásztor Judit
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2012
Oldalszám: 384
Sorozat: Anna and The French Kiss (#1)

http://4.bp.blogspot.com/-718rVqNK1Ac/VeYLkfj7eNI/AAAAAAAAECU/QwbCvIBFvuM/s400/annaesafb.jpg

Résztvevő blogok listája:

08.26. - Bibliotheca Fummie
08.28. - Angelika blogja
08.30. - Szembetűnő
09.01. - Insane Life
09.03. - CBooks
09.05. - Media Addict

Nyereményjáték: 

Ó, azok a francia fiúk… Tökéletesen érthető, hogy Anna sem tudott ellenállni :) A mostani játék során ismert francia pasikról találtok egy képet. A feladatotok, hogy felismerjétek, ki ő, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ne feledjétek: a google jó barát ;)

A helyes megfejtők között egy könyvet sorsolunk ki. 

A győzteseket e-mailben értesítjük, és kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok, különben újra kell sorsolnunk. A kiadó sajnos csak Magyarország területén belül tud postázni.

A mai kitalálandó szépfiúnk az egyik legismertebb francia musical főszerepének köszönhetően lett ismert hazánkban. A darabot nálunk is bemutatták, az alighanem leghíresebb betétdala a Lehetsz király címet viseli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése