2014. október 8., szerda

Blogturné #24 - Carina Bartsch: Cseresznyepiros nyár

Miért: Már régóta szerettem volna német Young-Adult könyveket olvasni. 

Bevezető: Carina Bartsch első regényét, ami Cseresznyepiros nyár címet viseli a Maxim Kiadó jóvoltából már ez év októberétől kapható a boltokban. De még előtte egy kis ízelítő és kedvcsináló blogturné indul a Blogturné Klub 7 bloggere által, ahol megismerhetitek a bloggerek véleményeit, a könyvhöz kapcsolódó érdekességeket és egy nyereményjátékot is találtok, melynek nyereménye 3 pld a Cseresznyepiros nyár c könyvből.

Tartalom: Nem létezik olyan lány, aki elfelejtené, milyen is volt az első szerelem ezt senki sem tudja jobban, mint Emely. Hét év után találkozik ismét Elyas-szal, a jó megjelenésű, kedves, és világítóan türkizzöld szemű sráccal. Legjobb barátnőjének bátyja, aki már egyszer teljesen összezavarta az életét, és ezeket a sebeket még mindig mélyen magában hordozza. Emely teljes szívéből utálja őt. Sokkal inkább a rejtélyes, e-maileket író Lucára irányítja a figyelmét, aki az érzékeny és romantikus üzeneteivel megérinti a szívét. A két férfi különböző irányba tereli Emelyt, akinek el kell döntenie, melyik közülük, aki megmutatja neki az igazi énjét.
De vajon tényleg beleszerethet valaki egy ismeretlenbe, vagy jár egy második esély az első szerelmednek? (Maxim)

Vélemény: Amikor elkezdtem ezt a könyvet, komolyan megijedtem, hogy nem fog nekem tetszeni, ugyanis számomra rendkívül szokatlan írói stílusa van a könyvnek. Ez azonban nem abból ered, hogy maga a történet lenne rossz, hanem sokkal inkább abból, hogy a fordítás német nyelvből készült, amit sokkal nehezebb a magyar nyelv gördülékenységének megfelelően lefordítani, így sokszor olyan érzésünk támadhat, hogy a cselekmény darabos, holott szó sincs erről, mindössze hozzászoktunk az angol nyelvű regények fordításához, amiket sokkal könnyebb átültetni magyarra, mint a németet. Ha valaki tanulta már a germán nyelvet - nekem kilenc évig volt hozzá szerencsém - pontosan tudhatja, miről is beszélek.
Ám nem ez volt az egyetlen dolog, ami miatt tartottam Bartsch regényétől. Eleinte annyira furcsa volt Emely kis kommentárjait olvasni, hogy azt hittem, emiatt istentelenül lehúzom majd a történetet. Mígnem rájöttem, hogy nem azért zavarnak ezek a kis kiszólások, mert rosszak lennének, hanem mert kísértetiesen emlékeztetnek saját magamra. Emely-hez hasonlóan nekem is fekete, kissé önironizáló humorom van, és ezt külső szemlélőként viszontlátni egy könyv lapjain kissé zavarbaejtő érzés volt. Azonban, mihelyst sikerült túltennem magam ezen a problémán, már képes voltam a történetre figyelni, amiről el kell mondanom, hogy a humorának köszönheti a nálam elért hatalmas sikerét.
Elyas és Emely párbeszédei rendkívül pattogósak, ami képes felderíteni az embert olvasás közben. Noha már kismilliószor láthattunk efféle love-hate kapcsolatokat kibontakozni, amiben talán Bartsch könyve képes újat hozni, az az, hogy mindezt drámai felhang nélkül teszi. Sokkal inkább a kettejük közötti kémia dominál, na meg a tény, hogy jól kiegészítik egymást. Hogy ez minek köszönhető? Véleményem szerint Elyas kissé kettős jellemének. Mert bármennyire is bunkó - ez a kép elsősorban az esetleges nőügyei miatt alakul ki róla, ami nyilván nem véletlen -, mégis, ha az ember kissé az álcája mögé néz, láthatja, hogy még mindig az a kedves, vidéki fiú, akinek aranyból van a szíve, még, ha ezt olykor nehéz is elhinni.
A két főszereplőnk mellett akad még egy nagyon érdekes karakter a regényben, aki nem más, mint Luca. A fiúnak megtetszett Emely, ám nem mer közeledni felé személyesen, így csak e-maileken keresztül követhetjük figyelemmel, ahogyan a kapcsolatuk szépen lassan formálódik. Persze felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon egy ilyen, csupán az interneten keresztül kialakuló kapcsolatnak lehet-e értelme személyes találkozó nélkül... De azt hiszem, erre a kérdésre már csak a második részben fogunk választ kapni. Engem személy szerint ez a megoldás kissé az Easy-re emlékeztet, azt azonban szinte biztosra veszem, hogy a Luca személyét rejtély megoldása köszönőviszonyban sem lesz Webberével. Függetlenül attól, hogy nem értek egyet a fiú közeledésének módszerével, azt sem tudom mondani, hogy nem lenne számomra szimpatikus, mindenesetre kíváncsian várom, hogy ebből a "háromszögből" mi fog kisülni a Türkizzöld télben.
Berlin, mint helyszín szintén egy érdekes és új színezetet ad a könyvnek. Szerintem kimondottan üdítő színfolt a rengeteg amerikai kisvárosi helyszín után, hiszen egy európai nagyvárosról beszélünk, ami sokban hasonlít Budapesthez, így egyfajta ismerős érzéssel tölti el az embert - főleg, ha már volt szerencséje turistaként bebarangolni a német fővárost -. Szerintem emiatt is érdekes lehet a magyar olvasók számára, és ki tudja, talán az utazáshoz is meghozhatja a kedveteket, hogy egyszer ellátogassatok oda.
A kritikám végén a külföldi borítókról is szólnék néhány szót. Mint láthatjátok, a magyar kiadás az eredeti német borítóképet vette alapul, persze bizonyos változtatással - lásd a férfi cover modellt -. Véleményem szerint az eredeti fiú sokkal jobban illik Elyashoz, bár kétségtelen, hogy a benne rejlő rosszfiús beütést sokkal jobban érzékelteti a Maxim kiadó megoldása. Mindent egybevetve azonban, azt kell mondanom, hogy nekem például az angol megoldás tetszik inkább... Talán azért mert ez a visszafogottság sokkal jobban jellemzi ezt a könyvet, függetlenül attól, hogy Emely-nél harsányabb női karakterrel ritkán találkozhatunk.

Kedvenc karakter(ek): Emely, Elias
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Béresi Csilla
Kiadta: Maxim Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: 460
Sorozat: Kirschroter Sommer (#1)



Résztvevő blogok listája:

Október 4 - MFKata gondolatai
Október 6 - Kelly Lupi olvas
Október 8 - CBooks
Október 10 - Nem harap a...
Október 12 - Könyvszeretet
Október 14 - Dreamworld

Nyereményjáték: 


A történet szinte teljes egészében Berlinben játszódik. Arra gondoltunk, hogy ismerjük meg a várost jobban egy játék keretein belül, ahol a feladat felismerni a képen látható berlini nevezetességet. Természetesen nyeremény is vár rátok, mégpedig 3 pld Cseresznyepiros nyár kerül sorsolásra!!!
A kiadó kizárólag Magyarország területére postáz! A nyerteseket emailben értesítjük, kérünk titeket, arra az emailre válaszoljatok. Amennyiben 72 órán belül nem kapunk választ az emailre, újabb nyertest sorsolunk.
Ha kérdésetek van, esetleg úgy érzed rossz mail címet adtál meg a játékban, a klub hivatalos mail címén tájékoztatást kérhettek.

2 megjegyzés:

  1. A képet vagy nem csatoltad vagy csak az én gépem nem jeleníti meg :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kép fel lett töltve, nálam gond nélkül megjelenik. Lehet, hogy a böngésződet érdemes lenne frissíteni. :)

      Törlés