2014. október 1., szerda

Blogturné #23 - Anna Banks: Poszeidón

Miért: A Goodreads ajánlotta.

A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Anna Banks Poszeidón című regénye, a Szirénia örökség trilógia első része. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Emma és Galén szárazföldön és óceánokon átívelő történetét!
 
2014. október elsejétől minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Tartalom: Emma barátnőjével, Cloe-val nyaral a tengerparton, amikor egy aprócska baleset során megismerkedik a jóképű Galénnal. Ez a találkozás valóban a véletlen műve? Emmának nincs lehetősége ezt kideríteni, mert egy tragédia beárnyékolja ottlétüket. A lány, miután hazatér, nem képes egykönnyen túltenni magát a traumán. Ekkor váratlanul ismét fölbukkan az ibolyakék szemű idegen. Galén, a szirén herceg a szárazföldön kutat egy lány után, akiről azt hallotta, hogy talán ő az utolsó élő szirén, aki egyesítheti a tenger mélyén élő két uralkodóházat. Bár erőteljes kötődésük azonnal érezhető, Galén még sincs teljesen meggyőződve róla, hogy Emma az, akit keres. Végül a sok bizonyíték meggyőzi, hogy csakis Emma és különleges képessége mentheti meg a herceg országát. Galénnak szüksége van a lány segítségére – bármilyen kockázattal jár is. Vajon képes lesz Emma beváltani a hozzá fűzött reményeket? És vajon összefonódhat két ennyire különböző világ? (Maxim)

Vélemény: Eleinte komolyan tartottam tőle, hogy nem nyeri majd el a tetszésemet ez a könyv, a stílusa ugyanis annyira idegen volt a számomra, hogy néha azon kaptam magam, hogy egyáltalán nincs kedvem olvasni. Banks ugyanis egy olyan megoldást választott, hogy Emma és Galén - akinek a nevét még most se sikerült megszoknom, egyébként -, szempontja közötti váltást érzékeltesse, hogy a lány esetében E/1-ben, míg a fiú esetében E/3-ban fogalmaz. Nem tudom, ki hogy van vele, lehet, hogy másnak ez egyáltalán nem lesz zavaró, ellenben engem minden egyes alkalommal kizökkentett olvasás közben. Igaz, azóta már olvastam olyan könyvet, amiben szintén ez a helyzet - C. J. Roberts: Fogoly a sötétben -, ám azt kell mondanom, ott ez a módszer sokkal jobban működött, mint Banks esetében, talán azért, mert abban a regényben sokkal indokoltabbnak éreztem ezt a fajta éles elkülönítést, mint ebben a sokkal könnyedebb hangvételű történetben. Szó se róla, azért itt is megfordul egy-egy komoly téma, ám véleményem szerint nem olyan mélységgel, mint azt megérdemelte volna.
Amit talán a leginkább érdemes kiemelni a Poszeidón kapcsán, az a világfelépítés. Jóllehet, én magam sohasem voltam egy sellőkért rajongó valaki - a Kis hableány sem tartozott a kedvenc meséim közé gyerekkoromban -, mégis, az itt vázolt világ, ami azt mutatja be nekünk, hogy miként próbálnak meg a szirének elkülönülni az emberektől - ám bizonyos szempontból mégis együtt élni velük -, nagyon érdekes. Példának okáért Galén, aki mégiscsak sellőként nőtt fel, igen nehezen szokja meg a földi halandók szokásait, kifejezéseit, amikből olyan botlások adódhatnak, amik tényleg megmosolyogtatják az olvasót. Humor tekintetében  kimondottan erős a regény, ugyanis Emma ügyetlenkedése és fanyar, önironikus humora azonnal belopja magát az ember szívébe. De most vissza a világfelépítéshez.
A történet szerint Galén-nak meg kell találnia azt a szirén hercegnőt, akit annak idején a bátyjának feleségül kellett volna vennie. Ez persze igencsak klisésen hangzik - nekem úton-útfélen a Sailor Moon jutott eszembe erről -, de azt kell mondanom, hogy Banks remekül felépítette ezt a rejtélyt. Sokszor úgy éreztem, hogy én már pontosan tudom, ki a hercegnő, meg ehhez hasonlók, majd pár oldal elteltével azzal a ténnyel kellett szembesülnöm, hogy az írónő az orromnál fogva vezetett, és sikerült elhitetnie velem, hogy olyan okos vagyok... Majd hirtelen jött a pofára esés, hogy hoppá, mégsem. 
Karakterek terén, talán meglepő lehet, de nem a két főszereplőnket emelném ki. Galén és Emma jellemét ugyanis szerintem még nem bontotta ki annyira Banks, hogy valamilyen tulajdonságuk miatt belopják magukat a szívembe. Viszont éppen ezért kíváncsian várom majd a folytatást. Aki az igazi fénypontot jelentette számomra, az Tóraf volt. Egyfelől rendkívül vicces, de számomra sokkal inkább a kitartása miatt maradt emlékezetes. Kitartóan küzd azért, hogy meghódíthassa Raínát, Galén testvérét, és meg kell mondanom, etéren igen meglepő lépésektől sem riad vissza. Tolakodó, ez kétségtelen, ám nem véletlenül ilyen. Tisztában van vele, hogy a lány valójában viszonozza az érzéseit, mindössze némi noszogatásra van szüksége, hogy ezt ő is észrevegye. Ezt a civódást pedig egyszerűen imádtam.
Noha a nyár már véget ért, mégis, leginkább egy nyári szüneti kikapcsolódáshoz tudnám ajánlani ezt a könyvet, de tudjátok mit? Az őszi szünetet is fel lehet dobni vele. Néhány óra erejéig elfeledhetjük, hogy valójában tanulnunk kellene, vagy ehhez hasonló, nem pedig kikapcsolódni... És ebben Anna Banks könyve remek segítség lesz.
Kedvenc karakter(ek):Tóraf
Gyűlölt karakter(ek): Grom
Pont: 7/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Komáromy Rudolf
Kiadta: Maxim Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: 332
Sorozat: The Syrena Legacy (#1)



Résztvevő blogok listája: 

10/01 CBooks
10/03 Kelly & Lupi olvas
10/05 Roni olvas
10/07 MFKata Gondolatai
10/09 Deszy könyvajánlója
10/11 Dreamworld
10/13 Nem harap a...

Nyereményjáték: 


Mostani játékunk során egy kis sellővadászatra invitálunk benneteket. Az egyes állomásokon található rövid ismertetők alapján találjátok ki, mely hableányokra, hablegényekre, vagy szirénkere gondoltunk. Írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe a nevüket, és máris esélyetek nyílik megnyerni, a Maxim Kiadó által felajánlott 3 könyvnyeremény egyikét.



Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Valamint, ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol, új nyertest sorsolunk!


Az első kitalálandó sellő: A tengerek gonosz, álnok boszorkánya, kinek teste polipcsápokban végződik. Ravasz és fondorlatos, és különös tehetsége van a varázsláshoz, amit arra használ fel, hogy csapdába csalja a sok, védtelen sellőt, akiket aztán rútul rászed. Két elektromos angolna szolgálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése