2017. július 7., péntek

Blogturné #252 - K. A. Tucker: Sodródás

Miért: Előzménytörténet.

Tartalom: Mikor egy alkoholmámoros egyetemi buli hat ember halálával végződik, Cole-nak fel kell dolgoznia a tragédiában játszott szerepét. Ilyen esetben általában támaszkodhatna a legjobb barátaira – azokra, akik gyakorlatilag azóta vele vannak, hogy megtanult járni. Csakhogy ők meghaltak. És ami még ennél is rosszabb: valahol egy kórházi ágyban egy tizenhat éves lány fekszik összetört testtel, akitől az egész életét elragadták, hála egy rekesz sörnek és egy kocsikulcsnak.
Mindenki azt mondogatja Cole-nak, tudják, hogy amit tett, nem volt szándékos, ő mégis folyton magán érzi tekintetük súlyát, és hallja a suttogásukat a háta mögött. A srác mindezek mellett a borzalmas bűntudattól sem képes megszabadulni, ami mindig rátör, valahányszor csak a lányra gondol, aki még csak a kórterme közelébe sem engedi őt, hogy Cole bocsánatot kérhessen. Ahogy telnek a hónapok, és Cole-on egyre jobban elhatalmasodik a bűntudat és a magány, a fiú markából kezd minden kicsúszni, ami valaha is fontos volt a számára: az egyetem, a barátnője, a jövője. Az élete. Ám Cole-nak előbb le kell érnie a gödör legaljára, hogy rájöjjön, van még kiút személyes poklából: a megbocsátás.

És csakis egyetlen személy van, aki megadhatja ezt neki… (Könyvmolyképző)

Vélemény: Alighanem én leszek az egyetlen, aki így van vele, de szerintem ennek az előzménynovellának nincs semmi értelme. Nem úgy értem, hogy teljes katyvasz lenne az egész, mert erről szó sincs, Tucker már korábban is bebizonyította, hogy milyen jól bánik a szavakkal. Viszont, Cole előtörténetét éppen eléggé kibontotta a Tíz apró lélegzetben ahhoz, hogy most, amikor elolvastam a Sodródást, azt érezzem, hogy igazából, számomra ez a történet nem lett több. 
Persze, picit jobban megismerhettük Cole családi hátterét, vagy éppen azt a baráti társaságot, ami voltaképpen a tragédiához vezetett, de mégis, nekem hatástalan volt. Az egyetlen érdekesebb szál, ami valamennyire lekötötte a figyelmemet, az Madison, Cole ekkori barátnője volt. Ő a balesetet okozó fiú húga, egyben a főszereplőnk szerelme. Viszont - s ez talán annyira nem megdöbbentő -, egy ekkora veszteség szabályosan éket ver kettejük közé, annak ellenére, hogy a lány komolyan próbálkozik, hogy egyben tartsa azt, amit már nem lehet. Őt sajnáltam emiatt, bár azt is el kell ismernem, hogy tizenéves fejjel nem tudom, miért ragaszkodott ennyire a főősünkhöz. Oké, ő az első pasi az életében, de részben felelőssé tehető azért, hogy a bátyja fűbe harapott, biztos, hogy ehhez az emberhez kell úgy tapadnia, mint a pióca? 
A szomorúság és a melankólia lengi be az egészet, kivéve, amikor Cole elkezdi Kacey-re csorgatni a nyálát. Ezt se nagyon értettem, amúgy. Persze, a már fent említett részből már tudtam, hogy gyakorlatilag azelőtt beleszeretett a lányba, hogy személyesen találkoztak volna, de mindezt csak pár fénykép és videó alapján? Olyan, mintha szegény gyerek átment volna teljesen megszállottba. Furcsa, mert a Tíz apró lélegzetben ez nem tűnt annyira idegennek, mint itt. Ebben a kis novellában kimondottan zavarónak éreztem. És most, hogy jobban belegondolok, lehetséges, hogy ennek a történet hossza az oka. Nagyon rövid, és ennek megfelelően iszonyatosan tömény, s mint ilyen, így, egyben, egyszerűen túl sok.
Rajongóknak merem ajánlani, mert az írónő stílusa még mindig szuper, de arra, hogy valaki ezzel kezdje az ismerkedést a sorozattal, kizárt, mert ahhoz túlságosan depresszív, és lehúzó - már hangulat terén -. 

Kedvenc karakter(ek): -
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/6

Alapok:

Nyelv. magyar
Fordította: Szujer Orsolya
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2017
Oldalszám: 184
Sorozat: Ten Tiny Breath (#0.5)


Résztvevő blogok listája:

07/05 Dreamworld
07/07 CBooks
07/09 Sorok Között
07/11 Könyvvilág

07/13 Angelika blogja

Nyereményjáték:

A Sodrás nem a Tíz apró lélegzet idejében játszódik, hanem korábban, így talán nem árt, ha felelevenítünk néhány mozzanatot ebből a részből. Minden állomáson találni fogtok egy-egy idézetet az első könyvből, ami segít, hogy visszarázódjatok a történtekbe. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy mely szereplőtől hangzott el az idézet, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha minden szereplő nevét eltaláljátok, esélyetek van, hogy megnyerjétek a három példány egyikét!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

"A múltunk nem határozza meg, kik is vagyunk. Én én vagyok, te pedig te vagy, és pontosan ez az, aminek lennünk kell."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése