2015. április 18., szombat

Blogturné #49 - Abbi Glines: A végzetem

Miért:Abbi Glines

Bevezető: Abbi Glines eddig megjelent könyveire a könnyed, romantikus stílus volt jellemző. A Maxim Kiadó által a Könyvfesztiválra megjelenő Existence sorozat első kötete A végzetem azonban merőben más. A fiatal szereplők mellett a túlvilág képviselői is helyett kapnak egy izgalmas, fordulatos történet keretében, amely szerencsére nem mellőzi a romantikát sem. A Blogturné Klub nyolc bloggere véleményezi a könyvet, amelyet a turné végén meg is nyerhet három szerencsés leendő olvasó. Indulhat a borzongás!

Tartalom: Mi történik, ha az ember nyomában van a Halál? Persze, hogy beleszeret.
Pagan Moore nem csapja be a Halált, hanem beleszeret.
A tizenhét éves Pagan egész életében szellemeket látott. Tudja, hogy azok az idegenek, akik a falon át közlekednek, mások számára láthatatlanok. Ezért úgy éli a mindennapjait, hogy nem vesz tudomást a bolyongó lelkekről. Ha nem adja a tudtukra, hogy látja őket, akkor eltűnnek. Ez csak addig működik míg ki nem száll az autójából a tanév első napján, és meg nem pillant egy hihetetlenül szexis fickót a piknikes asztalnál álldogálni, aki őt bámulja szórakozott vigyorral az arcán. Az egyetlen probléma csupán az, hogy tudja: a srác halott. Nemcsak, hogy nem akar eltűnni, amikor úgy tesz, mintha nem látná, de olyan dolgot csinál, amit a többiek sohasem. Megszólítja. Pagant teljesen elbűvöli a szellem. Amit még nem tud, hogy elérkezett az idő, hogy meghaljon, és az az átkozottul helyes szellem, akibe beleszeretett, az nem csupán egy szellem.
Ő a Halál és készül megszegni a törvényt miatta. (Maxim)

Vélemény: Ha valaki viszonylag régóta követi a blogomat, talán tudja rólam, hogy számomra Abbi Glines könyvei a tökéletes guilty pleasure kategóriába esnek. Lehetséges, hogy az írónő nem az írás nagymestere, de képes szerethető, jópofa történetekkel előrukkolni, amiket aztán szívesen olvasok, annak ellenére, hogy a kapcsolatunk, ha mondhatom így, nem indult zökkenőmentesen. Sokáig azt hittem, a Ha az enyém lennél című alkotásánál rosszabbat aligha adhatott ki a kezéből, most be kellett ismernem, hogy tévedtem Nehéz elfogadnom, de ha valaki még sohasem olvasott Abbi Glines-tól, viszont még nem döntötte el, mit vegyen tőle a kezébe: csak egy dolgot kérek, ne ez a könyve legyen az. Mondhatnám, hogy ne a borító alapján ítélje meg a könyvet, de jelen esetben akár azt is teheti, mivel amennyire unszimpatikus - számomra legalábbis - ez a fedlap, a történethez is nagyjából hasonló a viszonyom.
A végzetemen rendkívül erősen érződik az, hogy az írónő legelső könyve, s így, mint olyan, több sebből vérzik, mint amennyire egyben van. Ezzel még alapvetően nem szokott komoly problémám lenni, mert ha trilógiáról van szó, mindig van rá esély, hogy idővel a sok lyuk betömődik, s a folyam így egy komplett egésszé áll össze. Ez a történet szerkesztőt, de szerintem sok esetben helyesírás ellenőrzőt sem látott - sokszor elbizonytalanodtam atekintetben, hogy a fordítás, vagy sokkal inkább az írónő akkori stílusa hozott létre olyan zavaros, és sokszor érthetetlen mondatokat, amelyekkel nem tudtam mit kezdeni.
Pagan karakterét például egyáltalán nem értettem. Az egyik pillanatban még húzta a száját Leif miatt, a következőben pedig kitalálta, hogy hát ő mégis csak bele van zúgva... Ám, amint megjelenik Dank, ismét hatalmasat fordul, csak épp erről a környezetét valahogy elfelejti értesíteni. Mintha teljesen rendben lenne az, hogy hol az egyik fiúért van úgy oda, hol meg a másikért.Ráadásul ez az egész kapcsolat téma is nagyon bénán lett megközelítve, egyáltalán nem érezzük azt, hogy ilyen vagy olyan okból közelebb került volna bármelyik fiúhoz is. 
Dank és Leif egyelőre egyáltalán nem voltak emlékezetesek a számomra. Bízom benne, hogy a további kötetekben valamivel pozitívabb kép rajzolódhat majd ki a fejemben velük kapcsolatban, amely eddig annyiban ki is merül, hogy az egyik fiú egy seggfej, a másik meg egy mániákus hősszerelmes, ami szerintem borzasztóan nyálas, ezért nem díjaztam. 
Szerintem a fülszöveg kissé túl részletes, szinte minden komolyabb csavart lelő, ami előfordul a történetben, holott ebből sajnos nincs sok.
Felmerülhet a kérdés, hogy ha már ennyit ostoroztam ezt a könyvet, mégis kinek tudom ajánlani? Nos, azoknak, akik már olvastak valamit az írónőtől, és megszerették. Nem azért, hogy megutálják, hanem éppen ellenkezőleg. Ő egy  jó példa arra, hogy lehet, hogy valaki magánkiadással kezdte, ami valóban nem a legjobb könyveket szokta garantálni, de! Az írók is tudnak fejlődni, s ez Glines esetében teljesen áll. Összehasonlítva a későbbi könyveivel ég és föld a különbség, Minél több könyve jelenik meg, annál inkább láthatjuk, hogy mindig lehet jobban, szebben és ügyesebben írni.

Kedvenc karakter(ek): -
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 6/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Dávid Katalin
Kiadta: Maxim Kiadó
Év: 2015
Oldalszám: ?
Sorozat: Existence (#1)

vegzetembanner copy.jpg

Résztvevő blogok listája:

04.10 Media-Addict
04.12 Deszy könyvajánlója
04.14 Dreamorld
04.16 Zakkant olvas
04.18 CBooks
04.20 Tekla Könyvei
04.22 Kelly és Lupi olvas
04.24 MFKata gondolatai

Előrendelés

Nyereményjáték:

Szellemekkel kapcsolatos az Existence blogturné játéka:  minden állomáson a rövid ismertető/kép alapján ki kell találnotok a feladványt, amely híres történelmi, filmes, vagy irodalmi  szellemre utal. Kérjük a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a megfejtéseket!

Néhány segítő szó: Álmos völgy, Irwing Washington, A Gladiátor című film első jelenete

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése