2014. november 18., kedd

Blogturné #31 - K. A. Tucker: Tíz apró lélegzet

 Miért: Már régen el szerettem volna olvasni.

Tartalom: Négy évvel ezelőtt Kacey élete borzalmas fordulatot vett, mikor egy részeg sofőr miatt elvesztette szüleit, a barátját és a legjobb barátnőjét. A baleset emléke még mindig kísérti, még mindig hallja édesanyja utolsó lélegzetét, és nem akar mást, mint hátrahagyni a múltat. Kacey és tizenöt éves húga, Livie, két buszjeggyel felfegyverkezve maga mögött hagyja a michigani Grand Rapidsot, hogy mindent újrakezdjen Miamiban. Először alig tudnak megélni, de Kacey nem aggódik. Ő mindennel elbír – kivéve titokzatos szomszédjával az 1D lakásból.
Trent Emersonnak ragyogó kék szeme van és mély gödrécskéi az arcán, mikor nevet. És hibátlanul egyensúlyozik a jó fiút a veszélyestől elválasztó, ellenállhatatlan vonalon. Tragikus múltja miatt Kacey eldöntötte, hogy senkit sem enged közel magához, de a kettejük közötti vonzalom tagadhatatlan, és Trent minden eszközt felhasznál, hogy bejusson a Kacey szívét védő falak mögé – akár még egy olyan titokról is hajlandó lerántani a leplet, ami mindkettejüket tönkre teheti. (Könyvmolyképző)

Vélemény: Noha mostanában úgy éreztem, kezdek megcsömörleni az NA-témájú könyvektől, a Tíz apró lélegzet számomra szerelem volt első olvasásra, annak ellenére, hogy ha végiggondolom, be kell látnom, hogy nem sok téren hoz újat. Ám, ahol igen, ott az kimondottan jól működik, és érdekesen hat. De vegyük is szépen sorjába, hogy érthető legyen.
Az alaptörténetben számomra nem volt semmi újdonság: két sérült lélek találkozásáról olvashatunk, akik egymásban próbálják meglelni a boldogság kulcsát. Trent és Kacey kapcsolata a szó szoros értelmében lépésről lépésre bontakozik ki a szemünk előtt, egy igen lassú folyamat keretein belül. Ha valaki hozzám hasonlóan szereti az ilyesmit, akkor ezt alighanem imádni fogja. Ugyanakkor, azt is el kell mondanom, hogy mindezt nem szokványos módon teszi. Példának okáért Kacey egy sztriptízbárban kezd dolgozni pultosként. Ezt a momentumot csak azért osztom meg veletek, mert szerintem ezzel lehet a leginkább érzékeltetni, hogy mit be nem vállal a lány azért, hogy a testvérét el tudja tartani, és nem mellesleg igencsak érdekes, ahogyan Trent ezt a helyzetet kezeli - nekem például ez volt az egyik kedvenc momentumom az egész könyvben -. Livie és Kacey kimondottan jó testvérek, tényleg minden helyzetben kiállnak egymás mellett, még úgy is, hogy a szó szoros értelmében mindenben különböznek egymástól, nem tudsz két egyforma jellemvonást említeni.
Ugye a fülszövegből kitűnhet, hogy Trent egy sötét titkot rejteget a múltjával kapcsolatban... Nos, ez egy teljesen tipikus sablonszöveg... Csakhogy, itt bizonyos értelemben tényleg az. Én például még most sem értem a fiú motivációját, ami bizonyos értelemben Kacey életében tartja - a nyilvánvaló, kirobbanóan erős vonzalmon kívül -. Azaz, ez így nem teljesen igaz, az elvet ugyanis értem, csak éppen egyet érteni nem tudok vele. Ettől függetlenül kimondottan szerettem, ahogy apránként kirajzolódott a fejemben az a kép, hogy pontosan miért is rajong ezért a lányért. Ja, és ha mindez nem lenne elég, Trent tényleg egy álompasi. Én már régen nem mondtam ilyet egyetlen férfi karakterre sem, de benne még engem is megfogott valami - talán éppen az, hogy ha külsőleg nem is, de belső tekintetében fel tudnék mutatni egy ilyen embert a saját környezetemben is -. Egy kimondottan udvarias srác, aki nem fél attól, hogy nem ronthat ajtóstul a házba. Igenis kivárja, míg a lány tényleg akarni kezdi, és csak utána lendül akcióba... De akkor kő kövön nem marad. Én egyszerűen imádtam. Szó se róla, a kapcsolatuk viharosabb, mint a Csendes-óceán - természetesen ez is megérhető. hiszen Kacey-nek egy nem mindennapi helyzetből kellett ismételten talpra állnia, így senkit sem lep meg a tény, hogy a szokottnál lassabb tempóban jut el A döntéstből B-ig -, de talán éppen ez adja a sava-borsát, ugyanis az olvasónak nincs ideje unatkozni. Mindig történik valami, amire muszáj odafigyelni. Vagy a két főszereplőnkkel, vagy éppen a többi karakterrel kapcsolatban.
A mellékszereplők is nagyon-nagyon jók. Tucker esetében megértem, hogy sokan kapnak majd külön kötetet: Livie, Cain - a Penny tulajdonosa -, és Ben - az egyik kidobó -. Egytől-egyig érdekes háttértörténettel bírnak, amikből most csak ízelítőt kaphattunk - vagy adott esetben még azt sem -, éppen ezért én már nagyon várom a folytatásokat. És persze ki tudja ki mindenki más is ebbe a helyzetbe kerülhet majd.
Kissé nyomasztó, de mégis érdekes történet, kevés, de érdekes újdonsággal, egy remek stílusú szerző tollából, akire később is érdemes lehet odafigyelni.

Kedvenc karakter(ek): Kacey, Livie, Trent, Ciklon, Dan
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 20/10

Alapok:

Nyelv: magyar
Fordította: Szujer Orsolya
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó
Év: 2014
Oldalszám: 352
Sorozat: Ten Tiny Breaths (#1)


Résztvevő blogok listája:

11.12.Kristina blogja
11.14.Angelika blogja
11.16.Media Addict
11.18. – CBooks
11.20.Dreamworld
11.22.Kelly & Lupi olvas

Nyereményjáték:

Tíz like, tízszeres esély a nyereményre!
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az értesítő emailre, automatikusan újra sorsolunk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése