2014. június 8., vasárnap

Blogturné #8 - Jennifer E. Smith: Létezik térkép a szerelemhez?

Miért: Egy ideje szemeztem az író könyveivel.

Tartalom: Már megtapasztaltuk, hogy ha első látásra nem is, első olvasásra szerelembe eshetünk Jennifer E. Smith könyveivel, és közben megtapasztalhatjuk néhány órácskára, milyen is a boldogság. Most pedig térképpel a kezünkben keressük az utat a szerelemhez.
De a turnénkhoz nem lesz szükség GPS-re, elég, ha egymás után végigjárjátok a tizenkét állomást a tizenkét blogon május 19. és június 10. között. és még sok másról.
Az értékelésen kívül olvashattok a nagy New York-i áramszünetről, a nulladik pontról Párizsban
Közben pedig a játékunk keretében bejárhatjátok Ti is az utat főszereplőinkkel, Owennel és Lucyval a világ körül. És ha ügyesen olvassátok a térképet, három példányt nyerhettek is a könyvből!
Szóval dőljetek csak hátra. Jó utat kívánunk!

Lucy a huszonnegyedik emeleten lakik. Owen az alagsorban él. Nem meglepő tehát, hogy pont félúton találkoznak: beragadnak a liftben két emelet közé New York-i társasházukban, amikor egy áramszünet megbénítja az egész várost. Miután kiszabadítják őket, Lucy és Owen egész éjjel a sötét utcákon sétálnak együtt, a Manhattan fölött kivehetővé váló csillagok ritka látványát csodálva. Ám amint visszakapcsolnak a fények, az élet is visszatér a régi kerékvágásba. Lucy hamarosan külföldre költözik a szüleivel, Owen pedig nyugatra indul az édesapjával. A rövid, együtt töltött idő mindkettejükre nagy hatást gyakorol. És ahogy az élet Edinburghba, San Franciscóba, Prágába és Portlandbe sodorja őket, Lucy meg Owen folyamatosan tartják a kapcsolatot, képeslapokkal, időnként e-mailben, vagy éppen telefonon. De vajon megtalálják a módját – bármely kicsi is rá az esély –, hogy viszontláthassák egymást?
Jennifer E. Smith éleslátással teli és csodálatosan romantikus új regénye bizonyítja, hogy a világ közepe nem feltétlenül egy hely. Néha lehet akár egy személy is. (Maxim)

Vélemény: Talán nem véletlen, hogy amikor a fejemben először elkezdtem megfogalmazni ezt a kritikát, óhatatlanul is azon kaptam magam, hogy úton-útfélen Gayle Forman: Csak egy nap című könyvével hasonlítgatom össze, hiszen, ha azt nézem, a két történet nagyon is hasonló alapokon nyugszik. Mindkét esetben igen rövid időt töltenek együtt a főszereplők, majd elszakadnak egymástól. Mégis, amennyire nem szerettem a Forman által vázolt alaphelyzetet - aki olvasta az erről szóló bejegyzésemet, tudja, miről beszélek -, annyira díjaztam azt, amit ebben a könyvben láttam.
Ha egy szóval kellene jellemeznem ezt a történetet, akkor csak annyit mondanék, hogy aranyos. Méghozzá nagyon. Annyira egyszerű, án mégis magával ragadó, hogy többször is olyan érzésem támadt, mintha újra 12-13 éves kislány lennék, aki ilyen limonádékat olvas. És mielőtt valaki félreértené, ez egyáltalán nem rossz dolog, sőt. Egyszerűen rámtört a nosztalgia érzése, és én ennek csak örülni tudok, mert régen volt ilyenben részem. Sokat gondolkoztam azon, hogy vajon mi váltotta ki bennem ezt az érzetet, és arra kellett rájönnöm, hogy legnagyobb valószínűséggel a történetmesélés. A két főszereplőnk szemszögéből felváltva ismerhetjük meg a történéseket, ami nyilván egyáltalán nem számít újdonságnak, de az talán igen, hogy ellentétben például a Csak egy nappal - ahol a Willemmel történtek teljes mértékben hiányoznak -, itt éppen emiatt nincs hiányérzetünk. Ez tényleg egy alkalomra szóló könyv, amely nem igényli a folytatást, hiszen ismerjük az érme mindkét oldalát, és amikor a főszereplőink végül találkoznak, ugyanúgy tudunk örülni a viszontlátásnak, mint ők maguk.
Lucy nem megy át olyan mértékű változáson, mint Allyson, ám nincs is rá szüksége. Noha kétségtelen tény, hogy ő is maximálisan a szülei döntéseitől függ, mégis, ez itt, ebben az esetben előnyére válik. A sok utazás rengeteg tapasztalatot ad a számára, valamint olyan élményekkel gazdagítja, amelyeket jó megosztani másokkal, példának okért Owennel. Az egyébként, hogy a fiú is hasonló tapasztalatokat szerez, kimondottan jól működik. Ugyanis az utazás élménye nem csak elválasztja, hanem egy furcsa módon össze is köti őket, és számomra ez az ambivalencia kimondottan tetszett.
Owenben kimondottan szerettem a spontaneitását, amit nyilván a szüleitől örökölt. Érdekes volt látni, hogy valaki csak úgy képes a nyakába venni az országot, és csak menni előre, amíg lehet. Mivel ez rám egyáltalán nem jellemző - már a spontaneitás -, kimondottan izgalmas volt ilyesmit olvasni.
Mindent egybevetve: egy kedves kis történetről van szó, amely, bár kétségtelenül romantikus néhány ponton, az én meglátásom szerint inkább szól egy igazi barátság elmélyüléséről, ami nyilván szintén nem egy rossz dolog.

Egyébként Jennifer E. Smith előszeretettel ír egykötetes történeteket, ha utánanéztek a munkásságának, nem találkoztok sorozatokkal. Ennek talán éppen az lehet az oka, hogy a regényeiben igazán egyszerű, ám pont ebből adódóan nagyszerű történeteket mesél el nekünk, amelyek egyszerre tűnek kitaláltnak, s mégis teljes mértékben valóságosnak. Szerintem éppen ez a kettősség tehet arról, hogy a könyvei remek kikapcsolódást nyújtanak. Sajnos a magánéletével kapcsolatban semmit sem találtam - azt se tudnám nektek megmondani, hogy vajon hány éves lehet, de én olyan negyvenes évei elejére tippelnék -, mindenesetre azt érdemes lehet megemlíteni, hogy a könyveit eddig 28 nyelvre fordították le.

Eddig megjelent művei: 

- Vajon létezik szerelem első látásra?
- Milyen is a boldogság?
- Létezik térkép a szerelemhez?
- You Are Here
- The Storm Makers  
- Who Done It?
- The Comeback Season

Kedvenc karakter(ek): Lucy, Owen 
Gyűlölt karakter(ek): -
Pont: 10/10

Alapok: 

Nyelv: magyar
Fordította: Komáromy Zsófia
Kiadta: Maxim Kiadó                        
Év: 2014
Oldaszám: ?
Sorozat: -


Résztvevő blogok listája:

05.21. - Angelika blogja
05.25. - Book Heaven
05.29. - Roni olvas
05.31. - Dreamworld
06.04. - Nem harap a…
06.08. - CBooks
06.10. - Zakkant olvas

Nyereményjáték: 

A Létezik térkép a szerelemhez? főszereplőit elválasztják a kilométerek. A távolság egyre nagyobbra nő közöttük, miközben Owen Amerikát, Lucy pedig Európa nagyvárosait járja be. Mégis sikerül áthidalniuk a kettejük közötti sok-sok mérföldet, képeslapok segítségével.
Ha velünk tartotok a játékban, akkor Ti is megkapjátok a saját térképeteket Lucy és Owen történetéhez!
Nincs más dolgotok, mint megfejteni, melyik városok szerepelnek az egyes állomásokon található képeslapokon, majd ezeket minden nap beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.
Ha ügyesek vagytok és a szerencse is mellétek áll, megnyerhetitek a 3 darab Létezik térkép a szerelemhez? kötet egyikét, hogy a lapokon keresztül Ti is Owenékkel kalandozhassatok.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése