2013. február 14., csütörtök

Isaac Marion: The New Hunger

Miért: A Warm Bodies előzménykötete, muszáj volt elolvasnom.

Tartalom: Hogyan lett R zombi és birkózott meg az új "életével" a kezdetek kezdetén? Hogyan vészelte át Julie kiskamaszként a zombi-inváziót? Mi történt Nora öccsével? Ezekre a kérdésekre kaphat választ, aki kezébe veszi ezt a könyvet.

Vélemény: Igazából ez a rész sokban hasonlít a Warm Bodies-ra - nem csak azért, mert annak az előzménye, hanem egyébként is -, és mégis, rengeteg szempontból különbözik tőle. Először is: ebben a kötetben nem csupán R nézőpontjából ismerhetjük meg a történetet, Marion ugyanis ebben a rövid előzménykötetben - vagy inkább novellában (?) - három szálat mozgat egymással párhuzamosan. Adott ugyebár R, aki éppen ekkor ébred az új létre, továbbá Julie, aki ebben a részben még csak tizenkét éves, és éppen a szüleivel próbál még élő emberek nyomára bukkanni, valamint Nora, aki az öccsével Addis-szal keres maguk számára biztos menedéket. A stílus most is ugyanolyan megfoghatatlan, sötét, szomorú... Ebből a részből hiányzik a humor, és ettől az egész nyomasztóvá válik. Nem találni benne semmit, ami képes lenne kirántani ebből a hangulatból.
Engem személy szerint R-szála lepett meg a legjobban. Vagyis, sokkal inkább az eleje. Minden különösebb spoiler nélkül, annyit talán elárulhatok, hogy szerencsétlen zombi életében sokkal erőszakosabb személy lehetett, mint holtában. Mivel az emlékei jelentős részét elveszítette - csupán hétköznapi dolgokra emlékszik, olyasmire, ami a saját életéhez kapcsolható, egyáltalán nem -, a mi ítélőképességünkre van bízva, hogy a kezdőjelenet alapján milyennek ítéljük meg a főhősünket. Így utólag visszagondolva, ez egy elég jó húzás volt az író részéről.
Julie története semmilyen különösebb csavart nem tartogat, engem személy szerint kissé untatott is, de azért volt valami, amire akaratlanul is felfigyeltem, ez pedig az édesanyja viselkedése. Az a nő komolyan meg akar halni.  Ez így most lehet, hogy nagyon rosszuk hangzik, de ettől még igaz. Hogy ennek mi lehet az oka? Az én meglátásom szerint ő az a karakter, aki egészen egyszerűen feladta. Aubrey már egyáltalán nem bízik abban, hogy találnak egy emberek alkotta kolóniát, ahol túlélhetik ezt a katasztrófát. És éppen ezért, az ő lénye csak tovább mélyíti ezt a negatív hangulatot, ami remekül passzol ehhez a történethez, de mégis... Néha egyszerűen sok. Túlságosan is sok. Én a férje helyében lehet, hogy egy idő után egyszerűen fejbe lőttem volna. Ha valaki nem akar szembenézni a megváltozott világgal, és ahhoz a legjobb tudása szerint alkalmazkodni, akkor akár hagyhatná is az egész élet dolgot a fenébe. Jó, nyilván a családjára való tekintettel kitart, de ettől függetlenül igen komoly hátráltató tényező lehet Julie és az édesapja számára. 
Nora és Addis szála pedig... Azt hiszem, itt az ideje, hogy elmondjam, mi volt a két legnagyobb problémám ezzel a könyvvel - bár ebből alighanem csak az egyik tényleges probléma, a másik inkább ízlés dolga -. Az egyik gondom az lenne, hogy ez az egész bevezető kötet úgy felesleges, ahogy van. Tény, hogy megismerhetjük, miként csatlakozott R M-hez és a többi zombihoz, de ennek semmi jelentősége. A többiekkel is ugyanez a helyzet, egyik szálat se kell ismernünk ahhoz, hogy értsük a könyvet, sőt, igazából egyes részeknél inkább összezavarja az embert, ha olvasás közben igyekszik a Warm Bodies valamelyik pillanatához kapcsolni. Úgy értem, én például olvasás közben gyakran gondolok arra egy ilyen kötetnél, hogy igen, erről és erről szó van később is, szóval tényleg fontos. De itt... Talán Addis halál az egyetlen fontos dolog, de arra se mernék megesküdni, hogy erről szó lenne az első részben. 
És itt érkezünk el igazából az én második problémámhoz: ez a rész messze több erőszakos, horrorisztikus jelenetet tartalmaz, mint a Warm Bodies. Nem viccelek, néhol szabályosan a hányinger kerülgetett. Ez tényleg csak amolyan adalék, de ha az eredetiben nem kellett ennyire durvára venni a figurát, akkor miért pont egy 140 oldalas előzménybe kell annyi horrort belecsempészni, amennyi a Warm Bodies-ban is sok lett volna? 
És Marion most írja a folytatást... Amit szintén nem értek, de ezzel majd akkor fogok foglalkozni, ha megjelenik.

Kedvenc karakter(ek): -
Gyűlölt karakter(ek):-
Pont: 5/10

Alapok:

Nyelv: angol
Kiadta: Zola Books
Év: 2013
Oldalszám: 140
Sorozat: Warm Bodies (#0.5)
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése